Hogyan fejlődik/fejlődött megkésett beszédfejlődésű/beszédészlelési zavarral küzdő gyereked?
Beszédészlelési zavart állapítottak meg a 4 évesemnél. Nem újkeletű, már 2 éve tudjuk, de most már papírunk is van róla. 1 éve járunk fejlesztésekre (TSMT, HRG, logopédia, kognitív fejlesztés). Lassú a fejlődés. Minden szalmaszálba kapaszkodunk.
Kíváncsi lennék, hogy Te és a gyerekőcöd, aki hasonló problémával szembesült, hogy küzdött meg a mindennapokkal, milyen volt a fejlődése, mikorra sikerült utólérnie a korosztályát.
Még mindig nem beszél tisztán a 11 éves fiam bár 9 éve foglalkoznak vele logopédusok járt alapozo tornára ,2 mütéte is volt 3 éves korában orr-garat mandula kivétel tul nagy mandulák miatt mult összel meg garatszükités volt hogy az orrhangzoságát megszüntesék,másik fiam 9 éves már 6éve foglalkoznak vele logopédusok ,ök sulyosabb esetek ,több hanghibájuk volt,van pösszeség orrhangzoság,de van akinek 2-3 hanghibája van azoknak elég 2-3 év logopédia .
Milyen oviba kell járnia logopédia csoportosba vagy simába ? Fiaim,logopédia csoportos oviba jártak,illetve logopédiai osztályba járnak ahol minden felylesztést megkapnak.
enyém megkésett beszédfejlődésű (volt).
egyik nap úgy keltünk fel, hogy mondatokban beszél. előtte semmit nem mondott...
jártunk tovább fejlesztésre, 1 év alatt behozta a lemaradását, most ott tartunk, hogy az ovi logopédusa nem vállalta, mert nem lát lemaradást :)
1 éve TSMTzünk. Addig az apán kívül semmit nem mondott, nem ismételt, nem is érdekelte a beszéd. Persze dührohamok, hisztik állanóan, nehezen kezelhető. Majdnem 1 évig járt családi napközibe, hátha a közösség beindítja a beszédet. Semmi nem történt. Tavaly nyáron volt egy kis fejlődés, de max. 30 szó és stagnált. Tavaly szeptembertől ovis. Normál ovi. A gyerekközösség támogató, a nevelők kevésbé ... :( Sikerült októbertől heti 1 logopédiára bejuttatni, de sajnos ez kevés volt, akkor elkezdtük mellette privát módon is. Télen stagnáls. Itthoni TSMT-t felváltottuk csoportos TSMT-re és HRG-re és megy mellette a logopédia is. Nagyon lassú fejlődés. Most kb. 50 szónál járunk. Kezd 2 szavas "mondatokban" beszélni. Kicsit már "ragoz", töbször helytelenül, de valami alakul.
Viszont az agresszió, a düh, a frusztáltság megvan. Minimum 2 gyerekkel felér. Sikerült SNI-s szakvéleményt szereznünk, ovit váltunk szeptembertől, így most már nem kell hordanunk ide-oda, hanem 1-2 fejlesztést megkap majd helyben. És reméljük, hogy az ottani nevelők jobban fognak hozzá viszonyulni.
Mindenesetre nagyon nehéz. Nap mit nap kemély helyzet elé állít minket a gyerkőc, és nem számíthatunk senki (se család, se más) segítségére, lelkileg nagyon megvisel minket is. (az anyagiakat már nem is említem, mert szerintem azokkal Ti is tisztában vagytok).
És nem látjuk a végét ...
Abszolút megértelek.
Főleg az fogott meg abban, amit írtál, hogy mennyire nehéz lelkileg. Nekem is kicsit problémás a gyerekem, de bárkinek mondom a környezetemben, mindenki kiakad, hogy én milyen szörnyű, borzasztó anya vagyok. Mert milyen gyönyörű a gyermek. Na, az igaz, nem is állítottam mást.
Viszont napi 12 órát nyüszít, és ez eléggé kikészít már.
Azt is nagyon nehezen viselem, hogy nem tudom, hogy fog-e fejlődni, lesz-e vele később gond, vagy csak kicsit megkésett. Igazából sokszor depresszióba esem emiatt.
Ennyire azért nincs elmaradva, mint a tied, az ovi sokat segít, elmondja, ami neki kell, de sajnos semmire nem válaszol.
A hiszti az megy mindenért. Már többször kioktattak, hogy hogyan kéne nevelnem, hogy azért hisztizik, mert megszokta, hogy ezzel ér célt. De ő nem azért hisztizik! Hanem azért, mert nem tudja másképp kifejezni magát, nem értjük egymást és nem tudja ezt a frusztrációt kezelni.
A csúcs az volt, amikor az utcán odajött hozzám egy nő, hogy látta, hogy tegnap hogy hisztizett a gyerekem, arra nem gondoltam, hogy megölelem és megvigasztalom?
Totál padlót fogtam tőle. Akinek nincs problémás gyereke, az ezt el sem tudja képzelni.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!