Lehet összefüggés? 11 hónapos babám nem mászik, értelmes okos gyerek, forog de nem mászik. Lusta? Vagy diszlexiás?
nem, olyan nincs, hogy azért nem mászik mert mert diszlexiás. olyan van, hogy ha nem mászik, akkor diszlexiás lehet majd, mert a mászás indítja be a 2 agyféltek kapcsolatát.
de most másban keresd a bajt. lusta baba nincs, csak akadályozott, rá kéne jönni mi az oka. azt írod, hogy forog, tehát akkor kúszni se kúszik, igaz?
el kéne vinni fejlődés neurológushoz és gyógytornászhoz, ha ki is hagyja a mászást, de a dévény tornász tud olyan feladatokat amivel beindítja az agyát, nagyon fontos lenne lépni minél előbb, hogy hamar behozza a lemaradását!
Az 1. és a 6.-nak üzenném hogy diszlexiás vagyok és látszik hogy még életükben nem láttak diszlexiás gyereket.A 6.-nak csak annyit hogy én pl. a gy-vel és az ny-el küzdök 8.éve.És + diszkalkuliás is vagyok!
13/L
12-nek:
Mint írtad 13 éves vagy és az ny - gy betűkkel van a gondod. Mint leírtam az egymásra hasonlító betűket keverik a diszlexiások amiket felsoroltam csak néhány példa volt, nyilván sokkal több betű van, ami összekeverhető.
Keresd meg az NY és a GY betűket és kérdezd meg magadtól. Össze tudnád e keverni a kettőt valaha is? Szerintem nem. Ugyanakkor, ha komolyan begyakorlod a rovásbetűkkel való írást, és az agy jelentős különbséget tud tenni az ny és gy felismerése között, akkor nincs más teendőd, minthogy pl. a D alakú rovásbetűhöz megtanulod, hogy az NY alakú betűpár tartozik. Ezt is írással begyakorolhatod. Oda vissza írod a szöveget. Hol latin betűsről, rovásírásra, hol rovásírásról latin betűsre.
Onnantól kezdve, ha meglátod az ny vagy gy betűt, akkor az agyad egyből rovásbetűkre igyekszik fordítani, főleg, ha te is így akarod, ennek megfelelően az ny-et rögtön a D alakhoz, a gy-t pedig a kettős ferde vonallal áthúzott vonalhoz kapcsolja.
Nem egy diszlexiás és diszgráfiás gyereket gyógyítottak meg így. Ugyanakkor ezt nem propagálják, mert kiderülne, hogy a rovás írás értelmesebb és jobb mint a latin betűk. De ennek persze más okai vannak, amit a latin betűkkel nem lehet megtenni.
Ugyanakkor persze fontosak a latin betűk is, mert ez van a világon elterjedve főleg európában. De ettől még primitívségét senki nem tudja megcáfolni. Azért mert valamit sokan használnak még nem lesz jobb.
Aki azt mondja hogy a diszlexia nem betegség, az egyszerűen nem ért hozzá. Az írás/olvasás zavar csak egy tünet, de az annak a következménye hogy egészen másként működik az agy. Ez nem feltétlenül baj. Bár tanulási nehézséget okozhat, de ez csak a csőlátó oktatási rendszernek köszönhető. Sok olyan képességem van, ami az átlag embernek nincs és ebből jól megélek, de hivatalnok vagy irodalmár biztos nem leszek :)
Én amúgy elég korán elkezdtem mászni és járni, szóval nekem az az érzésem hogy paráztat a védőnő. Unokaöcsémet is állandóan hordani kell neurológiára, pedig értelmes, ügyes, erős kis srác, mindent a nagykönyv szerint csinál, csak nyűgös volt, amikor a védőnő piszkálta és ha egyszer bekerül a rendszerbe akkor már nem eresztik. Gondolom valamiből a neurológusoknak is élni kell.
Biztos jobb vagy mint az átlagember, bár kétlem azok után, hogy a mondanivalód első felét letagadod a második felével, ráadásként pedig együtt használsz 2-3 olyan szót, ami egymásnak teljesen ellentmond. Így azt állítod, a diszlexia igen is betegség meg egyben tünet. Na most akkor döntsd el előbb, hogy betegség vagy tünet? Aztán pedig kijelented, hogy ez inkább adottság.
Nyiss ki kérlek egy értelmező kéziszótárt és keresd ki benne a betegség, tünet és adottság szavakat és olvasd el, mit jelentenek.
Amennyiben elolvastad mindkét előző hozzászólásomat, rájöhettél én is pontosan arról beszéltem, hogy az agy nem megfelelően kapcsolja össze a képet a jelentéssel. Az agy nem úgy működik, hogy minden egyes dolgot 1x tárol. Egy betű esetén tárolja annak formáját, hangját, a hozzá tartozó izommozgást. A tanulási folyamat kezdetén, ha a formák túlságosan hasonlítanak egymásra, akkor előfordulhat, hogy az agy a hasonló formákat összemossa, vagy összekeveri. Ezt hívják úgy, hogy hibás kapcsolatot alakít ki az agy. Ezt újra lehet kondicionálni vagy számítógépes nyelven, újra lehet programozni az agyat.
De persze nekem mindegy, lehet ezt az adottságot, egy tünetekkel teli betegségnek nevezni, így legalább hátrányos helyzetűnek mondhatod magad, és így az egyenlők között picit egyenlőbb lehetsz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!