MI is az az autizmus?
Szerintem nagyjából mindenkiben él egy kép az autistákról az Esőember óta. Én leginkább azt hallottam róluk, hogy a szociális kapcsolatokkal van gondjuk, nehezen kommunikálnak, érzelmileg bezárkóznak. Kényszeresek, ha eltérnek a napi rituálétól, akkor kiborulnak. Gyermekkorban erős hiszti, megkésett beszédfejlődés, szemkontaktus hiánya, egyoldalú tevékenységek.
De most már egyre több anyukától olvasom itt, hogy autista a gyermeke, holott ezek közül egyik tünetet sem produkálja. Jó, tudom, hogy nincs két egyforma autista, és vannak fokozatai. De akkor mi a közös bennük?
És egyre több van belőlük, bár azt is olvastam, hogy lehet, hogy régen is voltak, csak akkor még nem diagnosztizálták. És fejlődtek maguktól, be tudtak illeszkedni, anélkül, hogy maguk tudták volna, hogy autisták.
Akkor mi is ez voltaképpen?
Nekem már kezd az az érzésem lenni, hogyha találkoznak egy problémás gyermekkel, akivel nem tudnak mit kezdeni, akkor rámondják, hogy autista.
Van itt olyan anyuka, akinek azt mondták, hogy autista a gyermeke, de később visszavonták ezt a diagnózist?
Szia én autista vagyok (aspergeres)! Én is repkedtem iskolás koromig!
Kerülöm a társaságot (Ha társaságba vagyok akor van hogy ideges vagyok)
Nehezen nézek mások szemébe.
Nem szeretem ha megérintenek
Nem birok úgy enni ha a szemembe néznek.
Nagyon sok mindent nem eszek meg. Pl pizza fagyi hamburger sajt vaj.
Van pár hang ami idegesit pl vizfolyás és régi képcsöves tvk zugása!
Nem barátkozom!
Nem nagyon tudok beszélgetni olyanokal akit nem anyira ismerek.
Régen nagyon rajongtam a dinokhoz most meg a müszaki dolgokhoz (pl okostelefon számítógép) ja és nem irok helyesen és nagyon rondán irok
DE! Igenis előfordul, hogy valakit diagnosztizálnak, majd visszavonják. Én konkrétan ismerek ilyen fiút. De a gyógypedagógusunk is mondta, hogy neki is voltak ilyen esetei. Ugyanis sok furcsa dolga lehet egy kisgyereknek, ami életkori sajátosság, csak valahogy eltúlzott bizonyos gyerekeknél, vagy más zavarokkal mossák össze.
A kérdés régi, csak most válaszolt rá megint valaki, azért került előre.
Tudom, hogy mi a kivizsgálás menete, mert mi magunk is voltunk. Több központ is van az országban, ahol vizsgálják, most már úgy tudom mind fizetés, és nem is olcsók. Mi még a Vadaskertben voltunk, és 1 hétig nézték a gyereket, majd azt mondták, hogy nem autista. Ellenben az összes vele foglalkozó gyógypedagógus nagyon állította, hogy az, a Szakértői Bizottságban meg a pszichiáter az óvodai szakvélemény alapján autista kódot akart adni a gyereknek. (Amúgy, amit az óvónők leírtak, sok dolog nem is volt igaz, csak azért írták le, mert már ők maguk is bebeszélték maguknak, hogy autista a gyerek.)
Sőt, a gyógypedagógusunk nagyon mondta, hogy a Vadaskert tévedett, vigyem el máshova. Miért is? Addig vigyem, amíg valaki nem ad neki egy autista kódot?
Én nem engedtem, hogy leírják 5 évesen az autista diagnózist, most 9 éves a gyerek, és a dührohamokon kívül semmi más tünetet már nem produkál. Nálunk maradt az adhd és a megkésett beszédfejlődés. De tudom, hogy sok anyuka engedi, hogy leírják, autista a gyerek, közben meg simán lehet, hogy nem is az.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!