Hogyan kezeljük gyermekünk internetfüggőségét?
Szia, nálunk 2 fiú van, 10 és 12 évesek.Bizony szigorúan be kellett állítanunk a határt, naponta max 1 óra és semmivel sem több. De van amikor nem is kerül rá sor, ha más program is szóba jön. Bizony ők is skype-olnak többjátékos üzemmódban játszanak, és tudok olyan osztálytársakat, akik egész nap a gép előtt lógnak. Ez bizony baj. Amióta nálunk is tért hódított a számítógép, azóta nem érdeklik őket a régi játékaik, társasjátékok, lego uncsi. Ezért próbálunk olyan megoldásokat keresni, amelyek felkeltik az érdeklődésüket a négy fal között is, ha nincs mód kimenni, kimozdulni.
Legutóbb kaptak egy álló boxzsákot a szobájukba, azt szokták ütögetni, meg csocsóasztalt, amin az egész család játszhat. Én esténként ha tehetem, leülök velük Actyvitizni vagy Monopolyzni, rájuk fér.
De sok kreatív dolgot is igyekszem kitalálni, mert alkotni azt szeretnek, csak rá kell venni őket, noszogtatni egy kicsit. Most tanuljuk a decoupage technikát, apró tárgyakat díszítünk, de jó a gipszöntés, üvegfestés.
És muszáj mindig kitalálni valamit, mert maguktól ők is csak a gép előtt ülnének.
Ha jó idő van, szívesen kimozdulnak, fociznak a haverokkal, kirándulunk stb.
Én azt ajánlom neked is, szánd rá az időt, hogy más elfoglaltságokat is találj neki, ami felkelti az érdeklődését, még ha együtt kell munkálkodni vagy játszani a gyerekkel, muszáj most megfogni őket, kamaszkorban már késő lesz.
Sajnos van egy ismerősünk, akinek a fia 13 éves, ő már "teljesen kocka", így mondják a fiaim, mert reggeltől estig csak gépezik, más nem érdekli, nincsenek barátai, a fiaim is próbáltak vele összebarátkozni, de nem kommunikál senkivel, ez már elég nagy baj.
Sok sikert a változtatáshoz!
Én 19/F vagyok, 9 éves korom óta internetfüggő vagyok. Hétköznap napi 8-10 órát ülök a gép előtt, hétvégén 12-14 órát. Nem bánom, nincs bűntudatom, hogy függő vagyok, mert felvettek tavaly a Budapesti Műszaki Egyetemre, és mellette van munkám (pedig csak egy érettségim van) és 240 ezret keresek havonta.
Ha jól tanul a fiad, akkor ne korlátozd, hogy mennyit ülhet a gép előtt.
Kedves 22-es, 1000-ből a szerencsés 1 vagy, aki él a net/PC adta lehetőségekkel. Nálunk ugyanez a helyzet, 3 gyermekes apaként (műszaki beosztás, a lakásban 8 PC/laptop, saját grafikus vállakozás) napi 10 órát lógok a neten, 2 nagyobbik (10, 12 évesek) gyerekemnek saját PC-je, laptopja, okostelója (Mind átalam lenőtt cuccok, amiket ki kellett érdemelniük), VISZONT szigorú szabályozás a használatukra vonatkozólag! Csak és kizárólag hétvégén kapcsolható be a számítógép, hacsaknem a sulihoz keresnek anyagot, és csakis akkor, ha előtte nincs rossz jegy (elmúlt 2 hetes periódus vizsgálva).
A gyerekeim autmatikusan betartják, nem is kell ellenőriznem őket, eltelik olyan hónap is akár, hogy be sincs kapcsolva a gép.
Ehez viszont az kellett, hogy már korán beléjük kellett nevelnem az örökös számítógépezés káros hatásait, valamint segítsem őket, mint szülő a szabadidejüket hasznosan eltölteni (társasjáték, lego, túrázás, ja és a kutya nagyon bevállt..)
Szumma: ahogy jópár előttem szóló is megmondta: szigorú szabályokat kell hozni a számítógéphasználatra vonatkozólag, illetve segíteni megtanulni helyesen, azaz hasznos célra használni a netet, felhívva a fogyelmet benne rejlő veszélyekre is..
Zárómondat: senki ne feledkezzen meg a tartalomszűrő szolgáltatásokról! Nagyon érdekes témák "találják meg" a tizenéves srácainkat, ha nem figyelünk rájuk.
22-es vagyok. Amit a korlátozásról írtam, az maximálisan a játékra vonatkozik. Az én fiaim most leginkább Minecraft-őrültek, és annak tényleg nem látom értelmét, hogy egy bizonyos játékban töltsék el a szabad idejüket, na ez a függőség.
De azt én is szorgalmazom, hogy a számítógépet, internetet hasznosan alkalmazzák, szoktak adatokat, információkat gyűjteni iskolai feladathoz, nyelvtanulásban is segítség, utánanéznek olyan dolgoknak, ami érdekli őket, sőt olvasni is szoktak, ha könyv formátumban nincs meg az nekünk, amit keresnek. Sőt én is szoktam nekik feladatokat adni, amit elkészítenek a számítógép segítségével.
Én a számítógépes játékokat tartom agymosásnak. Amikor egyszer a kisebbik fiam véletlenül egy hétvégi napon egész nap minecraft-ozott, utána másról sem tudott beszélni, tiszta depis lett, más nem is érdekelte, na akkor mondtam azt, hogy ezt bizony korlátozni kell.
És azok a veszélyek is mind igazak, amit az előző válaszoló írt, mindezekre oda kell figyelni, teljesen egyetértek vele.
A kérdésre nem ilyen egyszerű a megoldás, hogy ha jó tanuló, akkor nem kell korlátozni. Az én fiaim is jól tanulnak, de biztos nem fognak műszaki egyetemre járni, mert eléggé humán beállítottságúak, a kisebbik képzőművészetre jár, a nagyobbik zenét tanul, zongorázik.
Hogy mi lesz belőlük, az igen távoli dolog.
Lehet, hogy sokaknak nem fog tetszeni a válaszom, de az a véleményem, hogy a szülőnek kötelessége figyelemmel követve a gyermeke fejlődését, kibontakoztatni a tehetségét, segíteni megtalálni az érdeklődési körét, nem pedig magára hagyni, hagy gépezzen 8-10 órát naponta.
10 év körüli gyerekekről beszélünk, ők még igénylik a szülő társaságát is, később a kamaszkorban már egyre inkább a haverok veszik át a vezető szerepet, de addigra már kialakítottunk bennük egy megfelelő igényszintet a szabadidő helyes eltöltésére.
És a napi 8-10 óra mellett hol jut idő a sportra, mozgásra? Mert egy ilyen korú gyermek fejlődéséhez ez is létfontosságú.
Szerintem a műszaki egyetemista példája kivételes eset, nem hiszem, hogy ezt általánosítani lehetne. Gondolom jó képességű, műszaki beállítottságú fiatalember, és feltételezem, hogy a számítógépen nemcsak játszott, hanem komolyabb dolgokra, tanulásra is használta, ha ilyen irányú az érdeklődése, de vigyázat, nem lesz mindenkiből számítógépzseni!
Tudom, hogy sokaknak nem fog tetszeni a válaszom, de ezt muszáj volt megírnom.
irjál jelszót a géphez neki ne add meg akárhogy bőg!
vagy vidd ki a levegőre mindig! vagy egyszerűen tíltsd el a nettől és ha bekapcsolja legyintsd meg a takóját szépen!
En is 10-eves vagyok,szerintem az jo megoldas lenne ha:
1-napot lehetne engedni,aztan megunja
jelszo a szamitogepre
internetkabel kihuzasa es a kovetkezot mondani:Elment az internet kapcsolat (Én nem vennem be!XD meg le is szednem a szamitogep oldalait es leellenoriznem!XD)
Bar a dolognak vannak elonyei:
Ha a gyerek sokat log a neten idokozben megtanul hackelni,feltorni jelszavakat(Na mondjuk en ezt mar 6evesen tudtam:)) Vagy kivagatni a netet(nem a legjobb otlet)En pl.ma 4orat ultem neten,de holnap nem leszek sokat!Es szerintem a problemas gyerekek kategoria inkabb fogyatekkal elo gyerekek szamara van.Amugy majd szerintem leszok rola!(csak tudom)
kitenni a levegore,majd megszokja
Ja es, hogyha a jegyei jok(nekem azok 1rossz sincs)azt ajanlom,hogy engedni kellene,hogy gepezzen! En a jatekokban nem veszek draga penzert penzt,hanem meghackelem majdnem az osszes jatekomban ennyi penzem van:1.000.000.000
Talan majd az eletben hasznat veszi!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!