Milyen mesével kezdjem?

Figyelt kérdés
Lányom eddig még nem nézett tv-t. Számítógépen is főleg Alma együttest, meg Halász Juditot nézünk. Most viszont már leültetném 10-15 percre a tv elé. Milyen mese dvd-t ajánlanátok? Valami nem túl gyors menetűre gondolok, amit követni tudna és felfogna.
2013. jan. 15. 22:10
1 2 3 4 5 6
 11/58 anonim ***** válasza:
60%

"végképp ne",és "buta történet"?

Lehet,hogy nem éppen a felnőtteknek való,de butának nem mondanám,kislányom pl. az egyik rész hatására kezdett el megbarátkozni az orvosunkkal,sőt azóta gyógyszereket is beveszi,hiszen látta,hogy "Bogyó is így csinálta",teljesen jól lehet neki magyarázni az irigységről,barátságról,stb. a részek alapján...

Millió egyszer végignéztem(és igen,untam is,de a kedvenc filmemet is megunom,ha századszor nézem),szóval azt hiszem tudom miről beszélek.

2013. jan. 17. 23:12
 12/58 anonim ***** válasza:

Az én lányom 2,5 éves, most imádja a Bogyó és Babócát! Nem okoskodásból mondom, hogy pedagógus vagyok, és szerintem ez a mese a lehető legmegfelelőbb ennek a korosztálynak! Életkornak megfelelő szöveggel, tartalommal. A másik kedvence a Mickey egér játszótere, na arról már lehetne vitatkozni, milyen mese, mert először nekem sem tetszett, de meglepődtem,hogy a lányom megtanult onnan számolni, megtanulta a formákat, színeket stb.

Egy 18 hónapost még tényleg ráérsz a mese elé ültetni. Ha leülteted a gép elé, a következőket javaslom a YouToube-ról: Baby Einstein különböző részei, Uki, Bumba, Gyerekdalok, Mondókák. Ne legyen több egyszerre 5-10 percnél. Szóval a tévé elé ne ültesd még szerintem, ne töltsön még órákat mesenézéssel, inkább játsszon, esetleg közben cd-ről hallgatva gyerekdalokat, mondókákat, és ha megnéztek valamit, mindig együtt, utána határozottan kell kikapcsolni a gépet, dvd-t, nálunk ebből már harc van, de tudja, hogy én nem engedek, utána inkább hívom játszani és kész. Remélem tudtam segíteni.

2013. jan. 18. 08:13
 13/58 anonim ***** válasza:
63%

A hét év alatti gyermekek a külvilág tagolatlan benyomásait spontán, szabad játékban tagolják, így tudják értelmezni azt és feldolgozni. A mozgó képsorok feldolgozására ekkor még képtelenek, ráadásul passzívan ül előtte a néző, azaz ezáltal se dolgozza fel.

Minél kisebb gyermekről van szó, annál meghatározóbbak későbbi életére vonatkozóan, hogy mennyi és milyen probléma, mennyi és milyen öröm éri.

Dönts ezek függvényében. Azt, hogy én mit teszek ilyen esetben, nem írom le.

2013. jan. 18. 11:35
 14/58 anonim ***** válasza:

Pedig én kíváncsi lennék, te mit teszel ilyen esetben? Abból is tanulhatunk!

Sajnos a mostani 1-2-3 évesek generációja egy olyan digitalizált világba születik bele, melynek veszélyeit felmérni sem tudjuk, érdemes erről tanácskozni szerintem.

2013. jan. 18. 12:17
 15/58 anonim ***** válasza:
Húú! A 13-as választ én nem tudom feldolgozni. :) Egyszerűen képtelen vagyok értelmezni. Ez biztos az én butaságom. Szóval, az, hogy egy 2-3 éves elmeséli, hogy miről szól az adott mese, elmondja, miért szomorú a szereplő, vagy éppen minek örül, az nem jelenti azt, hogy fel is dolgozza a mozgó képsorokat? Mert az én 27 hónaposom elmeséli, hogy mit látott. Felismeri az örömöt, az irigységet, a rosszaságot a mesékben, pl a Bogyó és Babócában.
2013. jan. 18. 12:49
 16/58 anonim ***** válasza:
100%

13-as vagyok. A kisgyermek pszichéje az, ami nem tudja feldolgozni. Érteni érti a 2 évesek nagy része is a rajzfilm történését nagyjából, de lelkileg javarészt feldolgozhatatlannak hatnak számára a képkockák, mert túl gyorsan váltják egymást.

A pszichológia tudománya -így az ALKALMAZOTT pszichológiai ágak közül a reklámpsz.- bebizonyította, hogy mindaz, amit nem vagyunk képesek tudatosan felfogni , a tudatalatiba kerül, és nehezebb feldolgozni, főleg pici korban.

1957-ben tesztelték is az embereket a moziban: egyetlen képkocka tartalmazott utasítást: "Igyál kólát". Erre a következő szünetben a mozi büféjében kb 50%-kal megnőtt a kólafogyasztás... ráadásul az iylesminek inkábbhosszabb távú hatása van! És lám, még rövidtávon is hat.

Elvileg betiltották ezt a reklámozási módot, de ez a kijelentés kamu, máig manipulálják a tv-n keresztül az embereket, és a gyermekek a legfogékonyabbak erre, sajnos. És pszichésen ők a kiszolgáltatottabbak.

A tv-n keresztül ráadásul ennél durvább technikai trükköket is bevetnek a gyermekek ÉS a felnőttek (!) manipulálására, így irányítva a néptömeget, mint a csordát.

Persze nyilván ott, ahol manipulálni igyekeznek az embertömegeket a hatalom érdekei szerint, ott miért világosítanák fel ezen trükkökről az embereket? Na ja, néha megteszik - csúsztatásokkal! Mindenesetre akadtak erről szóló filmek már a hetvenes években is, és nem mer a hatalom mindent cenzurázni, mert könnyebben lebukna...:

Íme erről egy zseniális filmrendező drámája, pár lve hatl meg, Sidney Lumet-nek hívták:

A Hálózat (1976)

[link]

A következő két darab, egyenként 11 perces FELNŐTTEKET felvilágosító filmből az első a gyermekeket is érinti, sajnos... jobb képben lenni, még ha fájó is...

NEM ANNYIRA AZ ELSŐ PÉLDA A MÉRVADÓ (dínó), hanem a többi inkább; a videó címétől ne ijedjetek meg, rá fogtok jönni, miért ez a címe; természetesen én is felhortyantam: "borzalom!!":

http://www.youtube.com/watch?v=U8-UeJIL4Mw&feature=youtu.be

Íme egy más jellegű, hogyan lehet még reklámszakembereket is becsapni; és akkor hogy ne lehetne gyerekeket?? Szomorú...; az első fél perc néma felirat, majd rövid előadás, aztán reklámszakemberek átverése következik:

http://www.youtube.com/watch?v=k5bGRbCiU4c&list=PL28E4CC2248..

Egy kicsit elkanyarodtam a kiindulóponttól, bár lényegileg ugyanerről van szó.

Ha az eredeti, 13-as bekezdésembeli felvetésekre térek vissza konkrétan, arról is lehet olvasni dögivel, de a szülők, felnőttek inkább az őket irányító, manipuláló, átverő hatalomnak hisznak, más szóval annak, ami a köztudatba kerül, pl. a fő áramú médián át, azza a kereskedelmi tv adásokon, kereskedelmi rádión, bulvármagazionok át...

De íme egy szakember válasza -számos más szakemember mellett-, 25 éve a magyar ÁLLAMI (!) ovik 75% az ő reformjai hatására működnek, szerencsérere (az alternatív pedagógiát bele se számítottam, de azok is a hatására) . Nos, eme szakembertől idézet következik, oylan kérdésre, hogy a rengetek tv-s agresszió hogyan hat a gyermekekre, ÉS KIEMELI, HOGY NEM CSAK AZ AGRESSZÍV TV MŰSOR ÁRT 7 ÉVES KOR ALATT!!! :

" nem feltétlenül a megtekintett műsorok minősége számít, hiszen a televízió mindenképpen agresszívabbá teszi a gyerekeket. A szakember szerint ennek az az oka, hogy a tévézés testileg is lebénítja a gyereket, és mert a gyermekek a mozgással képesek feldolgozni az őket érő élményeket.

A televízió ráadásul leállítja a gyerekek nagyszerű képalkotó fantáziáját, amivel mesehallgatás közben, játék közben feldolgozza élményeit, újra és újra tagolja tagolatlan benyomásait a világról és a saját belső világáról."

ISMÉTLEM AZ ELSŐ MONDATÁT:

"nem feltétlenül a megtekintett műsorok minősége számít" (!!!)

[link]

Még mindig kérdés, mit teszek? Engedem-e MOZGÓKÉPET (nem csak tv-t, bármi mozgóképet) néznie egy 7 év alattinak, ha rajtam múlik?

2013. jan. 19. 12:15
 17/58 anonim ***** válasza:

...még egy idézet az utolsó linkből:

"egy vizsgálatra utalva elmondta: a rajzfilm emeli leginkább az agressziós szintet[...]Amit a gyerek jól tud utánozni, ott van SANSZ [NEM GARANTÁLT, CSAK SANSZ!!], hogy kijátssza, amit nem, ott egyszerűen felduzzad az agresszió" - mondta a pszichológus."

2013. jan. 19. 12:18
 18/58 anonim ***** válasza:
Ez rémes! Köszi, hogy kifejtetted!
2013. jan. 19. 12:34
 19/58 anonim ***** válasza:
Van benne igazság, érdemes ezen elgondolkodni!
2013. jan. 19. 17:34
 20/58 anonim ***** válasza:
köszi.
2013. jan. 20. 13:23
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!