A fiam lánynak érzi magát! Mit csináljak?
Egyedül nevelem 13 éves fiamat (39 éves anyuka vagyok), és teljesen tanácstalan vagyok a viselkedése miatt. Nem szereti a fiús játékokat, inkább rajzol, és jobban érdekli a hímzés, meg a varrás. Az iskolában a lányokkal barátkozik, nincsenek fiú barátai, és az osztálytársai sokat szekálják. Régóta gyanítottam, hogy valami nem stimmel idehaza, mert mintha turkált volna valaki a ruháim között. Egyik nap korábban hazajöttem a munkahelyemről, és Dávidot lánykori ruhámban találtam a konyhában, bugyi és melltartó is volt rajta, a körmei ki voltak festve, a haja lányosan feltupírozva (megengedtem neki, hogy kicsit hosszabban hordja). Főzött éppen, ebben is ügyes egyébként. Teljesen ledöbbentem, először rákiáltottam, aztán leültem és csak zokogtam. Ő odajött hozzám, és vigasztalt, de szinte sokkot kaptam.
Azóta beszélgettünk erről higgadtan is, és bevallotta, hogy korábban is vett már fel titokban ruhámat. Így érzi jól magát, és szeretne idehaza lányként öltözni, segíteni nekem a házimunkában. Azt is kitalálta, hogy csavarjam be éjszakára a haját, mert göndör frizurát szeretne. Egyébként nagyon okos, jószívű gyerek, szorgalmas és jól tanul, az iskolában inkább csendes, visszahúzódó.
Megőrülök, egyszerűen nem tudom, mitévő legyek. A volt férjemmel sok éve nem tartjuk a kapcsolatot, nem érdekeljük őt. Partnerem sincsen, akivel ezt megbeszélhetném, a szüleimnek el sem mertem mondani... Valaki adna tanácsot, mi lenne a helyes út? Tiltsam el mindentől, ami nőies, neveljem keményebben, hogy "észhez térjen"?
Bocsi, de nem olvastam végig a hozzászólásokat.
Ha te valóban elfogadod őt, akkor a család és barátok előtt is fogadd el. Attól fogja ő érezni, hogy nem szégyelled.
Gondold el te hogyan éled ezt meg. Ő meg méginkább. Ő sem akar más lenni (ennyire) mint az átlag. Nem direkt csinálja, mert szereti, ha szekálják, meg ha bárki is szégyelli. Miért vállalná ezt fel ?
Te az anyukája vagy másodlagos, de persze neked is fontos és megéled. Fogadd el, fogadd el ami ezzel jár a barátok család előtt. A gyermeked a legfontosabb úgy érzem. Idő kell ehhez, de a lelkednek ez tesz majd a legjobbat, ha nem szégyelled, hanem kiállsz mellette.
Én nem biztos, hogy ennyi idősen segítenék neki kifesteni s hasonlók, de magának otthon megengedném, csak úgy, mint a lányomnak. Ezt így megpróbálhatod vele megértetni, hogy nem vele van a problémád, hanem magával a korai sminkkeléssel, legyen az lány, vagy fiú.
Sok türelmet neked !
Fogadd el a fiadat, olyannak, és annak, aki. De már 13 éves, okos fiú, beszélj vele. Mond el neki, hogy mire számíthat, ha mások is megtudják. Egy kicsit készítsd fel. Nem azt mondom, hogy tanítsd arra, hogy hazudjon a világnak, csak azt, hogy legyen óvatos, kinek adja ki a titkait.
Az nagyon jó, ha nyíltan tudtok egymással beszélni. Éppen ezért nagyon vigyázz, hogy a kapcsolatotok emiatt ne romoljon meg. De azért én egy szakembert biztosan felkeresnék. Nem azért, hogy megváltoztassa, hanem azért, hogy egy kicsit tisztába kerüljön saját magával a fiad.
Azért meg ne aggódj, hogy az ismerősök mit szólnak majd, ha esetleg kiderül. Aki szeret benneteket, az ezután is fog. Aki meg elfordul tőletek, az soha nem is szeretett igazán, jobb is, ha megteszi.
Egyébként meg ne aggódj, az anyai szeretet konok dolog, mindent kibír, mi ettől vagyunk erősek.
Örülök a válaszaitoknak, annak ellenére, hogy nehéz beletörődni ebbe az állapotba. Az elmúlt napok megerősítették bennem, hogy nem szabad erőszakkal tiltanom, ugyanakkor a teljes támogatásra sem tudom rávenni magamat, erkölcsi és pedagógiai megfontolásból sem. Próbálok az arany középúton maradni, közben összeszorítom a fogaimat és nyelem a könnyeimet, úgy, hogy mindvégig mosolygok és igyekszem kedvesen beszélni vele. Sokat beszélgettünk az elmúlt héten, volt is rá időnk, hiszen neki szünete volt, én pedig szabadságon voltam. Dolgoztunk idehaza, játszottunk, tanultunk, néztük együtt a tv-t... Megnyílt nekem, annyi mindenről beszélt, amiről eddig sosem, mint egy lány az anyjának. Nem segítettem neki kifesteni magát, csupán a haját bodorítottam be itthonra, úgy, hogy egy mosás után kimenjen belőle. Ő sem vitte túlzásba a sminkelést, csak a körmeit lakkozta ki. Szolid ruhákat vett fel, amik el kell ismernem, hogy jól álltak neki :)
A szexről nem sokat beszél, sőt, úgy érzem, hogy igazából nem annyira izgatják az ilyen jellegű dolgok, bár e tekintetben nagyon aggódok. Amikor együtt nézünk filmeket, velem együtt elérzékenyül bizonyos jeleneteknél, szereti a romantikus darabokat, a kaland és akció szinte egyáltalán nem érdekli.
Kár volt előtte kiborulnod! Nem látom, hogy mióta neveled egyedül a fiad? Nincs előtte férfi minta, csak te, kötődik hozzád, te vagy a minta mindenben. Ebbe beletartozik az öltözködés is. Bár a fiuk jelentős része felpróbálja anyja fehérneműit, ruháit, csak nem vallják be. Azzal hogy megengedted, hogy Dóri legyen titokban a te vágyad is teljesült, hogy van egy lányod. De gondolj bele! Lehet hogy nem fog megállni, és te belefogsz menni! Állandóan bugyiban akar majd járni. Lesz igy lánnyal kapcsolata? Irányitsd fiu társaságba, járjon sportolni! Biztos van olyan férfi a családban, pl. apud aki elvihetné sportmérkőzésre, horgászni.
Hidd el nem tettél jót a kamaszkor küszöbén álló fiadnak! Azzal hogy megengedted neki rögzitettél benne egy állapotot! Meg fogod engedni neki hogy a bugyid hordja, vagy veszel majd neki? ha magatok közt pl. farsangkor otthon egyszer beöltözik, és jót kacagtok akkor egyszerűbb dolgod lenne! De amit ne csinálj: ne mond el senkinek! Se a barátnődnek, se a családodnak. Ugye nem akarod nevetség tárgyáva tenni?
#27: Igyekeztem és igyekszem ösztönözni arra, hogy barátkozzon fiúkkal, járjon edzésre, focizni, de ő inkább korizni megy, vagy úszni, lány barátnőivel. Kedves, értelmes, jól nevelt lányok, át szoktak jönni hozzánk beszélgetni, játszani, tanulni. Szeretem őket, de a férfi társaságot én is hiányolom a fiamnál. Sajnos fiú testvérem nincsen, és édesapám is nagyon messze lakik. 9 éve váltunk el, a volt férjemmel nem tartjuk a kapcsolatot, de jobb is így, mert iszik, és nem lehet rá számítani semmiben. Sokáig kerestem társat, az interneten is, de feladtam, mert nem találtam olyan férfit, akit szeretni tudnék, illetve akinek nem csak szexpartnernek kellettem volna... Tudom, hogy egy normális családban szükség van férfire, egy apára, és egyedül nem tudok megadni a gyerekemnek mindent, amit a szülőktől kapnia, tanulnia kell.
A nagy fájdalom számomra éppen az, hogy van egy egészséges, értelmes fiam, aki az osztály egyik legjobb tanulója, ugyanakkor minden nap rájövök, hogy egy balfácán csődtömeg vagyok, mert nem tudtam férfit nevelni belőle. Szeretném, ha majd egyszer megtalálná a megfelelő nőt, megnősülne, és boldog házasságban élne, viszont azt is látom, hogy nála ez a hajlam nem valami múló tinihóbort, hanem tudatos viselkedés. Hallani sem akar arról, hogy csak fiúként öltözzön, hogy rövidre vágassa a haját. Nemrég felvetettem neki, hogy csavarás helyett inkább levágom, sokkal könnyebb lenne kezelnie, és egy fiúnak igenis legyen rövid haja. Erre sírva fakadt, mondta, hogy belehalna, ha le kellene vágatnia, és ha nem akarom megcsinálni a haját, inkább spórol fodrászra, és eljön velem daueroltatni... Idehaza csakis lányruhákat vesz fel, azokat a ruhákat, amiket még 20 évesen hordtam, meg amiket a nővéremtől kaptam, csak kissé kihíztam. Hálóingben alszik, felveszi a bugyikat, napközben melltartót is hord, amibe szivacslabdát tesz, és boldogan feszít a hátul cipzáras kisruhákban, blúzban, szoknyában, pongyolában, sőt még otthonkában is.
Arra gondolni sem merek, hogy egyszer mondjuk testileg nővé akarna válni. Ebben biztosan nem fogom támogatni, de remélem, hogy egyszer majd meggondolja magát, és belátja, milyen élete lenne sem férfiként, sem nőként.
Kérdező, nem vagy hibás. Te mindent megadtál neki, amit lehetett. Nem attól lesz valaki ilyen, mert nincs a családban férfi.
Támogasd továbbra is, hiszen ő se tehet semmiről.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!