Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » A fiam lánynak érzi magát!...

A fiam lánynak érzi magát! Mit csináljak?

Figyelt kérdés

Egyedül nevelem 13 éves fiamat (39 éves anyuka vagyok), és teljesen tanácstalan vagyok a viselkedése miatt. Nem szereti a fiús játékokat, inkább rajzol, és jobban érdekli a hímzés, meg a varrás. Az iskolában a lányokkal barátkozik, nincsenek fiú barátai, és az osztálytársai sokat szekálják. Régóta gyanítottam, hogy valami nem stimmel idehaza, mert mintha turkált volna valaki a ruháim között. Egyik nap korábban hazajöttem a munkahelyemről, és Dávidot lánykori ruhámban találtam a konyhában, bugyi és melltartó is volt rajta, a körmei ki voltak festve, a haja lányosan feltupírozva (megengedtem neki, hogy kicsit hosszabban hordja). Főzött éppen, ebben is ügyes egyébként. Teljesen ledöbbentem, először rákiáltottam, aztán leültem és csak zokogtam. Ő odajött hozzám, és vigasztalt, de szinte sokkot kaptam.

Azóta beszélgettünk erről higgadtan is, és bevallotta, hogy korábban is vett már fel titokban ruhámat. Így érzi jól magát, és szeretne idehaza lányként öltözni, segíteni nekem a házimunkában. Azt is kitalálta, hogy csavarjam be éjszakára a haját, mert göndör frizurát szeretne. Egyébként nagyon okos, jószívű gyerek, szorgalmas és jól tanul, az iskolában inkább csendes, visszahúzódó.

Megőrülök, egyszerűen nem tudom, mitévő legyek. A volt férjemmel sok éve nem tartjuk a kapcsolatot, nem érdekeljük őt. Partnerem sincsen, akivel ezt megbeszélhetném, a szüleimnek el sem mertem mondani... Valaki adna tanácsot, mi lenne a helyes út? Tiltsam el mindentől, ami nőies, neveljem keményebben, hogy "észhez térjen"?

2012. okt. 27. 18:53
1 2 3 4
 11/34 A kérdező kommentje:
Elfogadom, mert a gyerekem, és mindent megadnék azért, hogy boldog lehessen. Viszont félek a jövőtől, mert tudom, hogy mennyi nehézségben és megaláztatásban lehet része, ha valóban meleg, vagy transznemű. Olyan ez az egész, mint valami furcsa álom. Ha romantikus filmet nézek, ő is nézi velem és elérzékenyül. Ha lányruhában van előttem, hogyan szólítsam Dávidnak, vagy kisfiamnak? Ha vendégek jönnek hozzánk, nem szeretném, ha bármit észrevennének, nem tudnám megmagyarázni nekik.
2012. okt. 27. 20:58
 12/34 anonim ***** válasza:
95%

Én meg úgy gondolom, hogy ezzel a "sajnálom, hogy rossz lesz neki a jövőben" szöveggel minden szülő csak félig mond igazat. Nem csak ezt sajnálja. Azért ijedtél meg, mert szégyelled, elrejtenéd, átnevelnéd, megszűntetnéd azt, ami! Ez pedig kegyetlenség. Jó szívvel ajánlom ezt a filmet, mert Rólad (is) szól, nem csak a fiadról!

http://www.youtube.com/watch?v=zLmifJUzTDc

2012. okt. 28. 09:43
 13/34 anonim válasza:
100%
Hát gondolom hogy nem jó érzés ilyennek látni de ha ő így akar boldog lenni akkor hagyja.Ne akarja szomorúnak látni.Ki tudja lehet hogy ahogy idősödik úgy fogja ezt kinőni.Meg nézze a jó oldalát :) tud főzni fiú létére szóval tud magáról gondoskodni,ha másra nem erre legyen büszke :D
2012. okt. 28. 12:02
 14/34 A kérdező kommentje:
Kedvesek vagytok, köszönöm az újabb véleményeket, tanácsokat is! Ma reggel komolyan elbeszélgettünk erről, mint "anya a lányával", és alkut ajánlottam neki. Mától egy hétig azt játsszuk, hogy ő a kislányom, és Dórának hívom... Felpróbálhat, és hordhat, ami tetszik neki a tinikori ruháim közül, a haját begöndörítem itthonra. Viszont kiosztottam a feladatokat is, segítenie kell a főzésben, mosogatásban, nagy adag vasalni valót kapott, és tanulni is fogunk együtt. Felderült az arca, és úgy látom, tetszik neki a dolog. Azóta talált jó pár cuccot, amit én is szívesen hordtam, és nem is állnak rajta túl rosszul (nem magasabb nálam). A konyhai munkához felvett egy köpenyt, és örömmel csinál mindent. Figyelni fogom minden mozdulatát a következő napokban. Egyelőre nagyon álomszerű ez az egész...
2012. okt. 28. 12:42
 15/34 anonim ***** válasza:
96%

Mikor elolvastam a kérdést, elmerengtem és kissé megkönnyeztem a múltam. Érdekes, hogy mikor állapotos lettem, baráti körünkben is hasonló történt. Ezért én változtattam az életfelfogásomon: mindegy hogy fiút vagy lányt fog szeretni a kisfiam, csak boldog legyen és viszont szeressék. Titkon mégis reménykedem az unokákban... és itt pityeredtem el.

De a kérdésre a barátnőm eddig jól bevált lépéseit leírom: légy barát és szülő egyben. Légy támasza és ne az orvosa, mert nem beteg. Légy megértő, elfogadó, mert ezt úgy sem tudod befolyásolni vagy irányítani, sem enyhíteni. Tekint úgy a helyzetre, hogy ez egy izgalmas, ismeretlen terület (másként nehéz túlélni). Senkinek ne áruld el gyermeked titkát, mert ez a magánügye, majd ő közli a nagyszülőkkel, amikor akarja.

Korábban írták és nagyszerű ötlet: menj pszichológushoz. Nem kell odajárni, de havi 1x vagy 2 havonta 1x el lehet menni.

Én még ajánlom a csoportos terápiákat is, ahol hasonló okokból jelennek meg a szülők.

Ne ess kétségbe, hiszen egészséges, boldog gyermek. Hány szülő cserélne veled, aki már nem sokáig vagy egyáltalán nem ölelheti többé gyermekét.

Rengeteg erőt kívánok nektek és tudd, nem vagy egyedül a problémával.

2012. okt. 28. 13:08
 16/34 anonim válasza:
14%

1. variáció: egy másik igazi fiút helyette, ezt meg add vissza az apjának.

2.variáció: kicsit itasd meg és egy bérnőt kérjél meg, hogy piszkálja fel férfiasságát, és tegye nagykorúvá (néhányszor). Rá fog jönni, hogy a lányokkal nem a kereszthímzést kell megbeszélni.

2012. okt. 28. 16:32
 17/34 anonim ***** válasza:
97%

Kedves 16-os. Érzéketlen és haszontalan tanácsot adtál. Kár, hogy te ezt nem látod be. Van, amikor nincs mit felébreszteni, és a legkevésbé sem anya, aki egy ilyen apróság miatt elmond a saját gyerekéről. Remélem, neked nincs!

Szerintem helyesen cselekszel, kérdező! Engedd és ismerkedj vele. Az a fontos, hogy bizalmas kapcsolatban maradjatok és lásd, hová fejlődik a dolog. Akárhogy is alakul, boldog és egészséges ember lehet belőle! Légy türelmes és próbálj nyitni. Nem lesz semmi baja!

2012. okt. 28. 17:02
 18/34 anonim ***** válasza:
96%

Próbálom elképzelni a helyzeted, szürreális lehet valóban. Nekem is fiam van (még kicsi), így valamennyire át tudom érezni, mi folyhat le benned. Én „liberálisan” gondolkodom általában, nem okozott gondot, hogy a kissrácot bevonjam-e a nőies tevékenységekbe, ha éppen varrni/kötni akart megtanulni, hát tegye – ezt csak azért írom, mert ismerek olyat, aki nem így gondolja (de pl. az alternatív sulikban simán tananyag a kötés, fiúknak is).

A lényeg, hogy azt gondolom én is, hogy éreznie kell, hogy mellette állsz. De én a helyedben mindenképp keresnék szakembert vagy önsegítő csoportot (ahogy más is írta már itt), ez nagyon sokat segíthet.

Bár én nem olvastam, van egy könyv a témában, talán ez is jól jöhet:

Szenteh Natália. És ha a te gyereked lenne homoszexuális? (Beszélgetések tabuk nélkül). Budapest: Masculus Kiadó, 2005.

2012. okt. 28. 18:15
 19/34 anonim ***** válasza:
95%
Nem olvastam el a válaszokat, de én mindenképpen azt javasolnám, hogy forduljatok pszichológushoz - együtt. Nem azért, mert a gyerek "nem normális", meg át kell nevelni, hanem mert nyilván ő is tisztában van azzal, hogy nem lesz könnyű egyedül elfogadnia ezt a helyzetet, és elfogadtatni a környezetével. Jól jönne neki szakértő segítség, meg neked is - a megértéshez, elfogadáshoz.
2012. okt. 29. 00:04
 20/34 anonim ***** válasza:
100%
Az is lehet, hogy később "kinövi", de ha nem, akkor is fogadd el úgy, ahogy van. Ezzel segítesz neki a legtöbbet.
2012. okt. 29. 02:56
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!