Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Mit csináljak 20 hónapos...

Mit csináljak 20 hónapos verekedős kisfiammal?

Figyelt kérdés

Annyira kellemetlen, hogy bármilyen gyereket meghívok, elkezdi csapkodni. Ahogy engem, az apját és a nagymamáját is. Nézi a reakciónkat, ami általában abból áll, hogy mondom, hogy nem szabad, ez fáj neki, simogasd meg. Erre annyira trükkös, hogy már ütés után simogat. De hát ez akkor sem jó így! Az még oké, hogy félti a játékait, nem szívesen adja oda, de az is ciki, mert akkor a másik gyerek is, meg ő is sír, ha kérem, hogy adja oda. Persze nem adja.. Úgy tudom a birtoklási vágy még természetes életkori sajátosság, de ez az ütögetés...

Két hét múlva megszületik a kistesó, félek, hogy őt is agyoncsapja (jó, egy percre sem hagyom őket együtt, de akkor is.) Néha sírvafakadnék legszívesebben...

2012. máj. 23. 17:59
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
0%

Megfogod a kezét, esetleg egy kicsit határozottabban tartod, a szemébe nézel és szigorú hangon azt mondod: Ezt én nem engedem, mert fáj a másiknak.

És ezt annyiszor ahányszor előfordul és mindenki ezt tegye, senki ne tűrje el ha felé üt, vagy megüti. Rá kell, hogy jöjjön ezt nem szabad!

2012. máj. 23. 18:14
 2/16 anonim ***** válasza:

Ne mond, hanem igen szigorúan szól rá, hogy nem szabad (a kettő között különbség van )és szorítsd meg a kezét. Bizony lehet, hogy nem fog neki tetszeni és sírni fog, de így fogja elkezdeni megérteni, hogy mi a különbség a játék és a fájás között. És ő sem fogja szertni.

Nála már megszokás, hogy mondjátok, hogy nem szabad és símogatás. Ez már neki játszma, mert nem szogorúan zajlik.

Ne somogasson utána, várjatok még azzal, egyelőre érezze a "büntetést" azzal, hogy igenis beszigorodtok. Inkább sírjon egyszer kétszer, de megfogja tanulni, minthogy nem vagytok rá hatással, és később nagyobbat üt bárkire, és még nehezebben érti majd meg, hogy mi történt, ha eddig lehetett mostmár miért nem.

2012. máj. 23. 19:18
 3/16 anonim ***** válasza:
35%

Kicsit máshonnan közelítem meg a kérdésedet, remélem, nem haragszol meg:)!

Az eddigi egyszem gyerekednek testvére og születni. Ő már most érzi, tudja, hogy a család dinamikája megváltozik, nem ő az "egyeduralkodó". BIztosan beszéltek neki a tesóról, valószínűleg ha rokonnal, ismerőssel találkoztok, már nem ő a "sláger", hanem a születendő kicsi.

És ő emiatt nagyon- nagyon mérges, szomorú, félti a pizícióját, féltékeny. Ezekre az érzelmekre, a megélésükre, kezelésükre Neked kell "megtanítanod":). Nem könnyű, tudom. Ha belegondolsz a helyzetébe, nagyon is érthető a viselkedése. Nem azt mondom, hogy helyes, ne érts félre. Elsősorban azt gondolom, hogy meg kell mutatnod neki, hogyan vezetheti le más dformában a frusztrációját. Azt nem tartom jó megoldásnak, hogy ütés helyett simogasson, hiszen az az ő érzéseivel teljesen ellentétes. Ha ütni akar mert haraszik akkor nem várható el, hogy megsimogasson, hiszem az mást fejez ki, nem a haragját. Igen, fogd meg határozottan a kezét, szólj rá következetesen és határozottan de szerintem ne kérd simogatásra. Ha egy felnőtt mérges és ordíthatnékja van valakivel, nem kérheted arra, hogy szerelmes szavakat suttogjon a harag tárgyának.

Mutass neki más eszközöket a feszültsége levezetésére. Ha van kertetek, amint közeledik a "vihar", küldd ki mondjuk egy kört futni. Vagy beszéld meg vele, hogy tudod, hogy mérges/ szomorú/ csalódott..., segíts neki azzal, hogy helyette szavakba öntöd az érzéseit. Felnőttkorban is általában, legtöbbször az váltja ki a hatalmas veszekedéseket, hogy az emberek nem tudják kifejezni a negatív érzéseiket, csak fizikailag tör ki belőlük. Ha szépen türelmesen, szorosan magadhoz ölelve elmondod neki pl., hogy tudom, kisfiam, félted a játékodat, félsz, hogy nem adja vissza a kislány, akkor egy idő után ő maga fogja beazonosítani az érzést és megtalálni rá a megfelelő reakciót.

Van olyan, ahol a dolog fizikai részét tekintev bavált egy gyerek- boxzsák, vagy egy párna, egy külső eszköz, amin a felgyülemlett energiákat ilyenkor levezetheti.

Bocs, hogy hosszú lett a hozzászólásom:)!

2012. máj. 23. 23:59
 4/16 A kérdező kommentje:

Nagyon szépen köszönöm a válaszokat. Az a furcsa, hogy úgy látom, hogy nem haragjában üt, hanem "tesztel minket"... ez teszi még nehezebbé a dolgokat.

Ma amúgy emberére talált, az unokatesójára, aki szintén verekedős és vele egyidős fiú. A nővéremmel néztük őket, nem szóltunk rájuk, mert kiváncsiak voltunk, mire jutnak. Az érdekes az, hogy amíg azt hitték, hogy nem látjuk őket, addig lerendezték a dolgokat. De ahogy rájuk szóltunk (mert láttuk, hogy matchboxokat akarnak egymás fejéhez vágni), akkor rögtön jött a hiszti, meg a további verekedés.. Nagyon nehéz ilyenkor okosnak lenni..

2012. máj. 24. 20:29
 5/16 anonim ***** válasza:

Az én kisfiam szintén 20 hónapos lesz pár nap múlva. Ugyanezt csinálja. Csak ő nem másik gyerekkel, hanem a cicánkkal. Kíváncsian figyeli, hogy mi lesz a cica reakciója vagy az enyém. Minden egyes alkalommal szigorúan nézek rá, és határozottan elmondom, hogy nem szabad! Ne bántsd, fáj neki! Van, hogy engem is csapkod, akkor is várja, hogy mit reagálok rá. Ugyanúgy elmondom, hogy nem szabad, fáj és hogy nem fogok vele játszani, ha ilyet tesz. Általában távolabb is megyek tőle, hogy lássa, hogy nem tetszik, amit csinál. Megszokta érteni.

Érdekes volt, a múltkor vásárban voltunk és az egyik árusnál megálltunk, volt egy hasonló idős kislány. A fiam elég barátkozós, odament, megsimogatta, erre a kislány hirtelen meglökte. A fiam elkezdett görbíteni és majdnem elpityeredett.:) Úgyhogy szerintem ez a csapkodás ezzel az életkorral jár.

2012. máj. 26. 11:55
 6/16 anonim ***** válasza:
11%
neveld meg...
2012. máj. 29. 14:22
 7/16 anonim ***** válasza:
Az életkor velejárója az ütögetés, de nem tudom hogyan nevelhető ki belőle. Őszintén mi ugyanezt a módszert alkalmaztuk, hogy megfogtam mindkét csuklóját, erőlyesen rászóltam, hogy nem szabad, fáj! De sajna túl sok foganatja nincsen. Az enyém már 3 éves. Tudja,hogy fáj, tudja, hogy nem szabad, de ha túl nagy benne a feszültség, akkor így vezeti le, hogy üt minket, a szüleit. S ha erős agressziót vált ki belőle egy gyerek akkor őt is meglöki, pld, vagy megüti. Mondjuk, általában csak velünk teszi ezt már meg, a játszótéren már azért megtanult viselkedni. Nem tudom, mit csináljunk, már annyiféle módon próbáltuk ezt a részét kezelni, hogy tippem sincs, mit lehet még kitalálni. Csak azért írtam le a történetünket, hogy ne elégedj meg azzal a válasszal, hogy mondd "nem szabad!", mert nem feltétlenül elég, vagy célravezető.
2012. máj. 31. 09:20
 8/16 anonim ***** válasza:

Szia, nem olvastam végig az összes választ, lehet hogy már írták ezt, előre is bocsi érte ha így van :) .

Szóval, ahogy olvastam te úgy gondolod hogy tesztel titeket, én ebből arra gondolok, hogy figyelmet akar, először az jutott eszembe hogy direkt idegesít titeket, de aztán rájöttem vissza gondolva a tapasztalataim alapján hogy ő úgy gondolja hogy nem kap elég figyelmet, és ezzel akar rábírni hogy törődj vele többet. Lehet hogy akkor üt amikor látja hogy más gyerekkel is szívesen foglalkozol, vagy mikor a más gyereknek adnád a játékot. De szerintem már azt is felméri hogy lesz kis tesója, biztos beszéltetek neki erről, és így félti a figyelmedet és egyben a játékait is...! Gondold át, személy szerint nem tudok tanácsot adni hogy mit kellene tenni ebben az esetben, de szerintem persze ha igazam van az elméletemmel kapcsolatban, akkor te tudni fogod! :)

Ja, és az erőszak(kéz szorítás) nem igen segítene! Sok sikert kívánok! :) És gratulálok a kis tesóhoz :).

2012. máj. 31. 18:07
 9/16 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen!
2012. jún. 1. 16:07
 10/16 anonim ***** válasza:
Egy két éven aluli még nemigen érti a dolgokat. Még korai a többi gyerekkel játszatni, ne hívj neki gyerektársaságot, majd egy fél év múlva.
2012. jún. 3. 01:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!