Mit csináljak hat éves fiammal? Iszonyú amit művel, ordít velem, nem fogad szót. Valami tanács?
Utolsó vagyok, tudom milyen nehéz. Voltam már én is hónapokig egyedül a gyerekekkel és talán még leszek is ha megint külföldre megy dolgozni. De tudom hogy a gyerekeimnek még nehezebb volt, mint nekem.
Most hogy itt a nyár nagyszerű közös programokat lehet ki találni, ha elfoglalod talán nem lesz olyan rossz. Harcol a jelenlegi helyzete ellen és mivel te vagy otthon vele csak is rajtad vezeti le a dühét. Az hogy vissza kiabál én mindenképp büntetném, azzal ami a számára fontos, bicikli, számítógép elvonás. Ezen kívül ha megoldható néha legyetek csak kettesben, úgy érezheti hogy háttérbe szorult és még az apukája is "elhagyta". Esténként lefekvés előtt csak pár perce ülj mellé az ágyra és beszéljétek át az aznap történteket és hogy mi az ami neki nem tetszik és miért volt aznap rossz. Bármilyen fáradt és mérges vagy minden nap legyen annyi erőd hogy átöleld és azt mondod nagyon szeretlek. Tudom hogy így van de az ő kis lelkivilágukban ez mindig kérdéses. Nap mint nap éreztetni mondani kell. Én még egy egy leszidás végére is oda mondom hogy szeretlek. Sok sikert és nagyon nagyon sok türelmet.
Hétköznaponként délben és délután 5-kor van egy műsor a Viasat3-on. A címe segítség szülő vagyok! Lehet segít, lehet nem, de szerintem hasznos nevelési tanácsokat is lehet hallani benne, bár még nem vagyok szülő. Ordításra, toporzékolásra, cumiról leszoktatásra, verekedésre, általában ilyesmikre próbálnak megoldást találni, és nem olyan bonyolultak, sőt teljesen ésszerűek, csak sokszor az embernek eszébe se jut, hogy ez ilyen könnyen is mehet. Ha lehetőséged van rá, szerintem mindenképpen nézz meg egy pár részt, veszíteni valód nincs. :)
Tudom nem sokat segítettem, de mivel nincs túl sok tapasztalatom a picikkel, ezért egyelőre ennyit tudtam hozzátenni. Én nagyon szeretem ezt a műsort :)
A 13.46-os hozzászóló műsorajánlatát én is támogatom. Segítség, szülő vagyok! 11.55 illetve 17.10 délben mindig az előző délutánit ismétlik.
Én óvónéni vagyok, de nekem is adott néhány jó ötletet, amit oviban is lehet alkalmazni, illetve itthon is. Mindenképpen ajánlom én is.
Illetve a Zone Club műsorán néha reggel 8-tól szokott menni egy másik műsor, ami szintén jó. (nem jut eszembe a címe) Problémás családok beköltöznek egy lakásba, és ott gyermek pszichiáter, vagy pszicholóus (nem is tudom melyiknek mondták) foglalkozik a családdal, egy héten keresztül. De az a baj, hogy ez a műsor csak időnkét megy. Néha hetekig a Fogyókúrás műsor van 8-tól. Hát ki kell fogni.
Hajrá, kitartást. Legyél következetes!!!! Ez nagyon fontos. Legyenek szabályok, amiket közösen alkottok meg, és azokhoz tartsa magát ő is. Fejezd ki szavakkal, ha valami téged bánt, vagy fájón érint, vagy ha nagyon nehezedre esik.
Próbáld bevonni őt a hétköznapok munkáiba, kérj tőle segítséget, mintha tényleg fontos lenne neked, hogy segítsen! Érezze, hogy nélkülözhetetlen. Beszélgessetek, kérd ki a véleményét, tanácsát mindenben. Kérdezd meg, hogy hiányzik e az apu, és mit érez, mi az ami megváltozott, amióta nincs itthon. Üljetek le közösen apunak meglepit készíteni. Akár minden nap egy kitalált történetet, vagy az aznapot rajzoljátok le közösen, és fűzzétek össze egy mesekönyvvé. Minden oldalra írj valamit, amit a gyermek mond, hogy mi volt aznap az emlékezetes, vagy jó, vagy rossz dolog.... És ezt apunak átadhatja, ha hazajön. Minden napról egy kis rajz :)
Aranyos kis emlék maradhat, és minden nap végén meglenne a napi közös elfoglaltság, beszélgetés témája. De ehez fontos, hogy szolgáltass napközben témát!!! Nehezebb lesz az elején, de bele lehet rázódni, meglátod hasznos lesz.
Könyv amit mindenképpen ajánlanék(gondolom nincs sok időd olvasgatni, de ha van esténként még egy kis energiád, amikor minden elcsendesedik, kukkancs bele):
F. Várkonyi Zsuzsa: Már 100x megmondtam... (Mérték kiadó) Gyermekjátszmákról szól, illetve a Gordon módszerről is ír benne. Erről olvashatsz neten is szerintem.
Ha van kérdésed, nyugodtan írj. Sok sikert, és kitartást!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!