Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Miért nem tisztelik a szüleike...

Miért nem tisztelik a szüleiket a mai fiatalok?

Figyelt kérdés

Gondolok itt minden korosztályra. Kinek a hibája? A szülőké? A társadalomé? Miért lettek ilyenek?

(Természetesen ez csak általánosítás, vannak kivételek)

2012. jan. 8. 13:52
1 2
 11/13 zkriszti3 ***** válasza:
Tisztelni kell a házaspároknak egymást és a gyerekeiket is. Minket még arra tanítottak, hogy félve tiszteljünk valakit. Sokszor kikaptam gyerekkoromban, most már tudom ok nélkül. Nem tudtam azt az embert tisztelni aki bántott. Minket nem tiszteltek nem neveltek , főleg nem úgy ahogy mi neveljük a gyerekeinket.
2012. jan. 9. 10:29
 12/13 anonim ***** válasza:

Hát ezek a „mai fiatalok” semmit nem tisztelnek! :)

Természetesen viccelek. Nem hinném, hogy sok különbség a „maiak” és a „régiek” között…

Elgondolkodtatott a kérdésed, és arra jutottam, azért gondolhatod ezt, mert te nem a tiszteletre mint érzésre gondolsz, hanem a „tisztelettudó viselkedésre”. Ezért érezhetsz különbséget az egyes korok fiataljai között.

Régebben, mikor sokkal elfogadottabb volt a testi fenyítés (akár a tanítók is körmöst adhattak a gyereknek), nyilván a gyerekek sem voltak ilyen „szemtelenek”. De attól még nem hiszem, hogy jobban tisztelték a felnőtteket – csak féltek a veréstől.

Érdekes kérdés ez, mert a társadalmi együttélés megkívánja, hogy az ember tisztelettudóan viselkedjen bármely másik emberrel – de ettől még nem fogja tisztelni. Példáaul: az, hogy átadom a helyem a buszon az időseknek, nem jelenti azt, hogy ha mondjuk direkt fellök/beszól, nem fogom megmondani neki a véleményem „mert tisztelem a korát”.

Ellenben attól még tisztelhetem az apámat, hogy ha marhaságot csinál, megmondom neki (nyilván normális hangnemben). Mert hát ugye, az ember ahogy nő, egy idő után rájön, hogy az ő mindenható apukája is ember. :)

A viselkedési mintákat egyébként nagyrészt a szüleinktől lessük el (persze aki tévét néz, ott is láthat „remek” mintákat – és egyébként lehet, hogy ez is oka a mai fiatalok viselkedésének, hiszen régen azért nem volt ilyen „nagy a világ”). Ha pl. apuka bemegy az iskolába, leordítja Juci néni fejét, mert Bécikének egyest adott (jogosan), akkor Bécike is így fog viselkedni… és ami vicc, hogy vélhetően nem pont apukával (pedig ő megérdemelné), mert apukát „tisztelni” fogja, hanem másokkal. Node, jó-e, hogy Bécike tiszteli az egyébként „hótsuttyó” apukát?

Tisztelettudóan kell viselkedni az emberekkel, a valódi tiszteletet azonban ki kell érdemelni szerintem. Nem nagy dolgokra gondolok, bármi pozitívat tisztelhet az ember a másikban.

2012. jan. 9. 17:24
 13/13 anonim ***** válasza:

Remélem igaza van aki írta, hogy indokolatlanul nem tisztelni olyan nincs.

Van ahol a szülő hibája szerintem, van ahol a gyereké, van a társadalom szerepet játszik stb.

Nálunk a szüleink mindent megtettek értünk, meg is fognak. Én meg is értem, bár apukámnak nincs a leg szívhezszólóbb stílusa, de a lényeget értem, tudom, hogy nem akar rosszat, és arra koncentrálok. Míg tesóm nem bírja elviselni ezt a stílust, valószínűleg neki az többet jelent, mint belátni, hogy mennyi mindenben segítették őt már felnőtten is, így meg is szakította a kapcsolatot vele. Nekem ez abszolút érthetetlen. És velemis beszélt hajmeresztően apukám. Itt nem csúnya beszédre, hanem stílusra kell inkább gondolni.

Egyébként a szülők is csak felnőtt gyerekek, akik nem tökéletesek, és ahogy a gyerek nem ért, vagy nem tud logikusan, pozitívan hozzáállni bizonyos dolgokhoz, bár a felnőtt több éves tapasztalatai miatt, lehetősége gyakorolni ezeket el kellett volna tudnia sajátítania, de nincs mindenkinek honnan venni a logikus pozitív gondolkodást, tehát felnőttként gyerekként viselkednek továbbra is.

2012. jan. 16. 01:14
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!