Miért nem tisztelik a szüleiket a mai fiatalok?
Gondolok itt minden korosztályra. Kinek a hibája? A szülőké? A társadalomé? Miért lettek ilyenek?
(Természetesen ez csak általánosítás, vannak kivételek)
Hát ezek a „mai fiatalok” semmit nem tisztelnek! :)
Természetesen viccelek. Nem hinném, hogy sok különbség a „maiak” és a „régiek” között…
Elgondolkodtatott a kérdésed, és arra jutottam, azért gondolhatod ezt, mert te nem a tiszteletre mint érzésre gondolsz, hanem a „tisztelettudó viselkedésre”. Ezért érezhetsz különbséget az egyes korok fiataljai között.
Régebben, mikor sokkal elfogadottabb volt a testi fenyítés (akár a tanítók is körmöst adhattak a gyereknek), nyilván a gyerekek sem voltak ilyen „szemtelenek”. De attól még nem hiszem, hogy jobban tisztelték a felnőtteket – csak féltek a veréstől.
Érdekes kérdés ez, mert a társadalmi együttélés megkívánja, hogy az ember tisztelettudóan viselkedjen bármely másik emberrel – de ettől még nem fogja tisztelni. Példáaul: az, hogy átadom a helyem a buszon az időseknek, nem jelenti azt, hogy ha mondjuk direkt fellök/beszól, nem fogom megmondani neki a véleményem „mert tisztelem a korát”.
Ellenben attól még tisztelhetem az apámat, hogy ha marhaságot csinál, megmondom neki (nyilván normális hangnemben). Mert hát ugye, az ember ahogy nő, egy idő után rájön, hogy az ő mindenható apukája is ember. :)
A viselkedési mintákat egyébként nagyrészt a szüleinktől lessük el (persze aki tévét néz, ott is láthat „remek” mintákat – és egyébként lehet, hogy ez is oka a mai fiatalok viselkedésének, hiszen régen azért nem volt ilyen „nagy a világ”). Ha pl. apuka bemegy az iskolába, leordítja Juci néni fejét, mert Bécikének egyest adott (jogosan), akkor Bécike is így fog viselkedni… és ami vicc, hogy vélhetően nem pont apukával (pedig ő megérdemelné), mert apukát „tisztelni” fogja, hanem másokkal. Node, jó-e, hogy Bécike tiszteli az egyébként „hótsuttyó” apukát?
Tisztelettudóan kell viselkedni az emberekkel, a valódi tiszteletet azonban ki kell érdemelni szerintem. Nem nagy dolgokra gondolok, bármi pozitívat tisztelhet az ember a másikban.
Remélem igaza van aki írta, hogy indokolatlanul nem tisztelni olyan nincs.
Van ahol a szülő hibája szerintem, van ahol a gyereké, van a társadalom szerepet játszik stb.
Nálunk a szüleink mindent megtettek értünk, meg is fognak. Én meg is értem, bár apukámnak nincs a leg szívhezszólóbb stílusa, de a lényeget értem, tudom, hogy nem akar rosszat, és arra koncentrálok. Míg tesóm nem bírja elviselni ezt a stílust, valószínűleg neki az többet jelent, mint belátni, hogy mennyi mindenben segítették őt már felnőtten is, így meg is szakította a kapcsolatot vele. Nekem ez abszolút érthetetlen. És velemis beszélt hajmeresztően apukám. Itt nem csúnya beszédre, hanem stílusra kell inkább gondolni.
Egyébként a szülők is csak felnőtt gyerekek, akik nem tökéletesek, és ahogy a gyerek nem ért, vagy nem tud logikusan, pozitívan hozzáállni bizonyos dolgokhoz, bár a felnőtt több éves tapasztalatai miatt, lehetősége gyakorolni ezeket el kellett volna tudnia sajátítania, de nincs mindenkinek honnan venni a logikus pozitív gondolkodást, tehát felnőttként gyerekként viselkednek továbbra is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!