3 éves fiam "nem beszél"? Miért?
14:48as vagyok. Tudom, hogy rossz, ha figyeltetek volna ezt le is írtam. Mindegy, nem ez a lényeg.
Ha látod rajta, hogy beszélne, akkor szerintem nincs nagy gond, csak lusta és feleslegesnek érzi a beszédet. Vidd társaságba, gyerekek közé, hátha ott megszólal.
A keresztfiam is így van. Igaz, ő már 3,5 éves. Még mindig sok a karattyolás és kevesebb az érthető beszéd, de mindent megcsinál és mindent mond utánunk.
Most került szeptemberben óvodába, ahol egyelőre legtöbbször magában játszik, de a többieket is be szokta vonni a szerepjátékaiba.
A védőnő egy hete azt mondta, hogy szerinte vigyük valamerre, mert ő a debilitás jeleit véli felfedezni.
Szerintem hagyni kell játszani, sokat olvasni és beszélni neki. S mostmár kényszerítjük, hogy ne egyszóval kérjen bármit. Ne azt mondja, hogy "isz" vagy "kérek pohár", hanem mondja, hogy 'kérek szépen inni'.
Sokat kell nekik beszélni,rengeteget.
Kitartást hozzá!:)
Feltétlen kell egy hallásvizsgálat,lehetőleg gyermekaudiológusnál. Ha ott minden rendben, beszédindításban jártas logopédust kell keresni. Ez nem ugyanaz, mint a nagycsoportos kori pöszeterápia. Lehet, hogy csak ritkábban találkoztok, viszont sok otthoni feladatot kaptok, amit a családtagoknak kell csinálniuk a gyerekkel.
Ha nem találtok szakembert, lehet a Beszédvizsgáló Országos Szakértői Bizottsághoz is fordulni, ők a gyereket is megvizsgálják, vagy talán logopédust is tudnak ajánlania környéketeken.
Ne erőltessétek a beszédet. Lehet, hogy semmi baja nem lenne tőle a gyereknek, de ha mégis, azt nehéz lesz visszafordítani. Ha te már tudod, mit jelent a "nátonná" ismételd el neki "magyarul", aztán nézz rá várakozóan. Ha utánad mondja, tényleg ne mosd meg a haját, ha nem, semmi baj, válaszolj saját magadnak a helyzetnek megfelelően "jó, ma nem mosunk hajat" vagy "de, ma muszáj hajat mosni" és kész. Valahányszor tudod, mit akar, vagy mit kéne mondania, mondd el helyette szó szerint az ő szövegét, és várj egy kicsit. Egyszer csak megpróbál majd utánozni.
Ha nem a gyerek értelmi képességeivel van gond, nem is autisztikus, (amit írtál róla, az alapján valószínűleg nem), és jól is hall, akkor ő egy "megkésett beszédfejlődésű" gyermek. Szerencsés esetben iskolába kerüléskor már semmi gond nem lesz vele, kevésbé szerencsésben lehet elhúzódó pöszeség, tovább fennmaradhatnak nyelvtani hibák a beszédében, diszlexia, diszgráfia veszélyeztetett is lehet, illetve ha igazán peches, ténylegesen is kialakulhat nála olvasás-írás zavar.
Szóval el kell kezdeni a kezelését, ezzel csökkentheted a kockázatot, aztán reméld a legjobbakat. Egyáltalán nem minden későn beszélő gyerekkel lesz komoly probléma nagy korában.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!