Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Segítség! Ovistársát fojtogatj...

Segítség! Ovistársát fojtogatja a kisfiam (3.5 éves)! Mit tehetnék még?

Figyelt kérdés
Az óvodában már másodszor fordult elő, hogy kisfiam (aki a korához képest nagyon erős, és nem tud bánni az erejével)fojtogatott egy másik kisgyereket. Édesanyám ment érte, látta is a nyomait a kisfiú nyakán. Az óvónéni éppen vigasztalta. Már másodszor fordult elő. Az első eset után komolyan elbeszélgettem a kisfiammal, úgy látszott megértette, hogy ezt tilos. Nem bántunk senkit. Apukájával szokott birkózni (akit sajnos a munkája miatt ritkán lát), és őt is fojtogatta. Természetesen közbeléptünk. Egyszerűen nem értem. Ma este megint beszélek vele. Nem akarom, hogy nagy baj legyen a végén. Mit tehetnék még????
2011. aug. 3. 19:54
1 2 3
 21/30 anonim ***** válasza:
Neveld meg. De lehet, hogy ezzel már egy kicsit elkéstél. Már ilyen korban pontosan tudják mit miért tesznek.
2011. aug. 13. 21:48
 22/30 anonim ***** válasza:

Utolsó, egy cseppet se zavarjon azon tény, hogy 14!!!!!!!!!!!!!éves kora előtt nem vonható felelősségre egyetlen gyerek sem a tettiért, a világ legtöbb országában. Mert 14 éves koruk előtt nincs meg a szükséges belátási képességük, hogy felmérjék cselekedeteiket.

De amelyik országban felelősségre vonják őket, ott sem 3,5 évesen.

2011. aug. 14. 07:33
 23/30 anonim ***** válasza:
Én akkor is azon a véleményen vagyok, hogy ilyenkor a szülő hibázik. Mert nem neveli meg. Most kérdezem akkor is ezt írnátok ha a te nyugodt jól nevelt gyerekeddel csinálná ez egy elkényeztetett, agresszív gyerek. Az én gyerekem miért nem csinál így? Meg a másik 25 gyerek akivel egy csoportba jár a gyerek? Mi lett volna ha egy életre kárt tesz valamelyik csoport társában. Maradandó sérülést okoz. Vagy esetleg a te gyerekedben. Csak annyit mondana hogy bocsika az én gyerekem ilyen. A fojtogatást nem ösztönből jön azt látta valahol. Nem a gyereket büntetném hanem a szüleit mert azok tehetnek az egészről.
2011. aug. 14. 20:54
 24/30 anonim ***** válasza:

Az oviban van egy kislány, akit már szinte minden gyerek meggyepált legalább egyszer. Minden nap hallom az apját, ahogy nekiesik valamelyik szülőnek, hogy miért bántotta az ő kislányát...és a kicsi tényleg tele van monoklikkal és karmolásnyomokkal.

Egyszer az én fiamra fogta rá, hogy megdobálta és miatta van az egyik lila foltja. (A fiam letagadta, az óvónő nem észlelte...úgyhogy vagy igaz vagy nem)

Na most akkor a nagy kérdés: az összes többi gyerek és az összes többi szülő hibás? Nem lehet, hogy a kislány viselkedésében van valami irritáló? Nem mindig az "agresszornál" kell keresni a hibát.

2011. aug. 15. 06:03
 25/30 anonim ***** válasza:

Kedves utolsó, logikailag ez se kizárt, amit felvetettél, de többnyire azt tapasztalom az életben (felnőttek és gyermekek esetén is), hogy amikor "rászállnak" vkire, az a többség jellemgyengesége okán van: észlelik, hogy a potenciális (kiszemelt) áldozat PÉLDÁUL VAGY könnyen sebezhető, VAGY nagyobb az érzékenysége az átlagnál (akár poz, akár neg értelemben), VAGY PEDIG -ÉS EZ A PLÁNE- erős lelkületű a potenciális áldozat, nem sértődékeny, az átlagnál is nagyobb a lelki tűrőképessége, ám de befelé forduló (alapvetően introvertált), és értékesebb az átlagnál, kifinomultabb, pl. művész/filós alkat, mélyebbre lát mások és önmaga lelkébe, viszonylatokba (persze az életkori sajátosság szintjén, illetve annak átlagát esetleg némileg meghaladva), jóindulatú (nem így az emberek többsége, és az 5 év feletti gyermekek többsége), és persze érzik, esetleg tudatosodik bennük , hogy "na lám csak, ott van az a jó ember/gyermek, biztos beképzelt, hogy ő olyan jóságos, és/vagy okos... na majd mi "adunk" neki olyat ,hogy megemlegeti" - persze 6 éves gyermek ezt nem feltétlenül ilyen logikai levezetéssel, se nem tudatosan éli meg, de ezt érzi, ami elég szomorú jellemző, hiszen gonosz és buta dolog, ráadásul hosszútávon kárt vall, aki gonosz, jobban, mint áldozata; kamaszok és felnőttek esetén pedig akár szó szerint végigpörgeti ezt a gondolatsort a kis gonosz agyában... :S Aztán jön a falkaeffektus: "jááájj, egyedül félek, majd jóóól összefogok a többi birkával, aztán "kicsináljuk" azt a másikat ,aki nem szokott gonoszkodni, biztos gyenge, azért nem gonosz, na meg biztos beképzelt az a jóindulatú illető , hm, mit képzel ez magáról... :S ... beképzelt és szerintem mégse jóindulatú, már rájöttem, ő a rossz és mi a jók, úgyhogy jól megverjük!"

ÓÓÓ, hogy "oda ne rohanjak"... micsoda logikai eszmefuttatás... az indulat vezérelt szűk látókörűektől... Ők a jóságosak ,ezért megverik, vagy pszichésen irritálják a kiszemelt áldozatukat. mindjárt leborulok erkölcsi nagyságuk előtt, ahhhh... (Remélem érezni, hogy iróniám elgondolkodtató célzatú, és nem érzelmi alapú.)

Azt persze nem gondolják hozzá: " na de mi micccsoodda "jellemes" emberek vagyunk... ha egyedül kell kiállnunk, akkor kisnyuszik vagyunk, ááá, de büszke vagyok magamra, hogy ha összefogok pár másik gonoszkával, akkor jujj de erősek vagyunk, ááá és milyen erkölcsösek és okosak vagyunk..."

Ironikusan hozzáteszem, mit hisznek még önmagukról a gonoszkák, főleg a felnőttek közül sokan: "úúú, és ez micccsoda hatalmas eredménnyel jár, marhára tág látóköröm mire nem képes..."

Na ja, mintha hosszú távon eredménnyel járna számukra... nem lehet, hogy épp fordítva van? ;-) És hogy legfeljebb csak rövidtávú haszna van a gonoszságnak...? Na ja, mint aki nem szorul hitelre, de mégis felveszi, hatalmas kamattal... csak mert MOST (értsd: rövid távon) jól jár vele (akárcsak mint amikor kárörvend).

Nos, ez az én verzióm, kedves előző, hogy a legtöbb embert, gyermeket ezért pécézi ki önmagának a többség, aki utóbbiak -már csak emiatt is- gyenge jelleműek, sajnos... És persze amikor egymás BUJTOGATJÁK (!!!) , ráveszik egymás, hergelik egymást a kiszemelt áldozat ellen, és ez sikerrel jár, akkor maaarhára eltelve önmaguktól épp úgy ujjal mutogatnak az ártatlan áldozatra, mint a te szavaidban foglaltak: "hümm, nem lehet, hogy HA MÁR ILYEN SOKAN bántják/kritizálják azt a bizonyos illetőt, akkor utóbbi a hibás...?"

"Na ja"... Pedig az életben gyakran a többségre jellemző a butaság, a megvezethetőség, a rosszindulat, a felszínes zenék, felszínes alkotások kedvelése, eleve a felszínesség, a felbujtás... ÉS ÉRDEKES MÓDON A TÖBBSÉGNEK LENNE IGAZA???!!

Csak egy gondolatfuttatás volt részemről. Ettől még tudomásul veszem a te, másfajta meglátásodat, kedves előző. Gondolom nem probléma számodra, hogy sokszínű a világ, nos, van, aki másként tapasztalja ugyanazt, mint pl. te, másként gondolkodik, mint te.

2011. aug. 15. 22:51
 26/30 anonim ***** válasza:

Jaj de furcsa eszmefuttatás volt ez....

Az áldozat szerepét szépen felmagasztaltad. Nos nem, én továbbra is úgy érzem, hogy akire úgymond rászállnak, az maga tehet erről és nem ártatlan, nemes lelkű és erős jellemű áldozati bárányka. Ha az lenne, akkor a falkaszellem -amit te hoztál fel- éppenhogy melléállna, hiszen a falka a legerősebbet támogatja mindig.

Nem. Esetünkben -a kislány, akiről írtam- kitűnő kis provokatőr. Kényeske, nyafogócska és csúfolódócska...

Az én meglátásom szerint az igazi erős jellemeket nem meri senki sem kikezdeni. Na és persze okot sem adnak arra, hogy kijöjjön a másikból az "állat".

2011. aug. 16. 08:00
 27/30 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat! Némelyik egészen elképesztő.....

Üzenném annak, aki a nevelést "hiányolta", hogy kisfiam az egyik legjobban nevelt gyerek az óvodában. Ezt pedig nem én mondtam, hanem az óvónénik. Annyit sikerült kiderítenem, hogy egy nagycsoportos gyerek bántotta a kisöccsével együtt, és azt nem hagyta a kisfiam. Bár ennek ismeretében sem támogatom ezt a viselkedést. Azért is ijedtem meg nagyon, mivel itthon semmiféle agressziót nem lát (mint már említettem tv-t sem nézek) Abban viszont igaza van az egyik válaszolónak, hogy nagymamáéknál Anyós) bizony MINDEN megy a tv-ben, amikor ott van. Már kértem, hogy legalább olyankor szelektáljanak, de sokra nem mentem vele. Nem tudom, ott láthatott e valamit. Lényeg az, hogy azóta nincs probléma. Sajnos az óvónénik nem valami kommunatívak, pedig mindig megkérdezzük történt e valami. Így elég nehéz. Mindenkinek köszönöm, aki segíteni, és nem bírálni akart.(az a legkönnyebb...)

2011. aug. 16. 19:39
 28/30 anonim ***** válasza:
A legutóbbi beírónak (nem a kedves kérdezőnek most) : nagyon tévedsz... nézd meg a világban a TÖMEGipart, a TÖMEGgyártást, a TÖMEGtömeget... (mennyiségi elv, sajnos a minőség rovására, általában). A többség a felszíneshez, értéktelenhez, vagy legalább is a kevéssé értékeshez húz inkább általában, mert az a kényelmes (negatív értelemben rövidebb út), ahhoz nem kell sok ész, erkölcs, (ritka a kivétel), nem pedig az értékesebb dolgokhoz, emberi jellemhez. Valóban a legerősebbhez húz a tömeg, a többsége az embereknek (EBBŐL IS LÁTSZIK LELKI GYENGESÉGÜK és kevéssé kreatív, kevéssé önállóan gondolkodó, kevéssé önállóan megoldást kereső mivoltja az emberek többségének), de nem az erős jellemhez húz a tömeg, hanem a fizikailag erőshöz, és/vagy a befolyással bíró emberhez hajlamos húzni a tömeg, HA KELL, HA NEM, és gyakran a befolyásosakról elmondható, hogy erkölcstelenek, VAGY jellemtelenek, VAGY gazdagok, VAGY fizikailag erősek, VAGY agyilag zoknik, vagy ezek közül egyszerre több tényező, és sorolhatnám, persze kivétel erősíti a szabályt ,de abból van a kevesebb, és én a többségi dolgokról írtam most kritikát, nem a kivételekről. Amit múltkor írtam, az sem kifacsart "elmélet", hanem a tipikus valóság , legalább is néhány ezer éve, amióta a történelmet ismerjük, itt a Földön.
2011. aug. 18. 13:29
 29/30 anonim ***** válasza:

Előző vagyok, még annyit ,hogy a falkaszellem egyik legfőbb oka, hogy a tudatlanságukból eredő félelem irányítja a legtöbb embert, sajnos. Ráadásul lusták gondolkodni önállóan, inkább az aktuális közfelfogást , vagy a közül egyet dicsőítenek, ahelyett ,hogy objektíven gondolkodni próbálnának, nem érzelem vezérelten.

Az érzelem=érzelem, a gondolat=gondolat. Aki érzelmekkel érvel, az nem érv, nem logikus. Az a kényelmes az emberek többségének, hogy a bevett szokásuk mellett kitartsanak, és összefognak másokkal az olyan ember (vagy gyerekek az olyan gyerek) ellen, aki nem divat szerint él, hanem önmagát adja, önmagát éli meg. Még mindig az őskorban élnénk -nem csak technikai szinten-, és bunkósbottal rendszabályoznánk, meg hebegnénk habognánk a mainál is nagyobb hülyeségeket , a "lakosság" még nagyobb %-ában, ha nem lenne az embereknek legalább a kisebb része haladó gondolkodó, ami eltér a többségi beállítódástól! Holott MINDIG van mit csiszolni, fejleszteni az aktuális emberi értékrendszereken, ideológiákon, gondolkodásmódon, közfelfogáson, tudati nyitottságon, érzelmi mélységen és sorolhatnám!

2011. aug. 18. 13:38
 30/30 anonim ***** válasza:

ja persze, nem te vagy a hibás, végülis csak az anyja vagy...

apukájával minden rendben? jó a házasságotok?

2011. aug. 19. 18:00
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!