Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Máshol is elvárják az oviban...

Máshol is elvárják az oviban hogy egy 3-3,5 éves gyerek teljesen önállóan öltözzön, vetkőzzön mindenféle segítség nélkül?

Figyelt kérdés

Persze elvárható egy ekkora gyerektől, de van akinek ez-az még nem megy és nálunk pl nagy ívben sz..nak rá (már bocsánat) hogy hogy öltözik fel a gyerek, mit vesz fel. Már ezerszer szóltam, hogy kicsit figyeljenek, mert vagy kacsaláb a cipő, vagy kinti nadrágban van benn, vagy bentiben kinn, ma pl az udvarról befele a pamutnaci helyett a farmerját vette fel.

Megértem, hogy sok a gyerek, de nagy elvárás lenne egy óvónőtől, hogy ellenőrizze, hogy jól van-e rajt a cipő, átvette a nadrágját.

Ez mind megy is alányomnak, nem kell neki segíteni, max a pólót kellene, de azt nem is viszek neki cserét, mert ebéd után hozom haza. Szóval csak rá kéne pillantani.

Máshol hogy megy ez? Most kezdtük az ovit és néha az az érzésem, hogy nekem vannak nagy elvárásaim az óvónénikkel szemben!

2011. szept. 28. 14:14
 1/9 anonim ***** válasza:

Nincs nagy elvárásod.

Anya óvónő, ők mindig szólnak, ha a gyerek rossz ruhát vesz fel, netán kacsalábas a cipő, de ahol kell ott segítenek is ( pl. cipőfűző).

Én úgy gondolom, ez a normális.

2011. szept. 28. 14:18
 2/9 anonim ***** válasza:
Nem kell tudni egyedül öltözni, de ösztönözzük a kicsiket, hogy próbálkozzanak. Bizony a cipő néha kacsaláb, de ezt általában észrevesszük.. Az, hogy miben jött, melyik a benti/kinti nadrág.. ezt se a gyerek nem biztos, hogy megjegyzi, se az óvónő nem tudja pontosan fejben tartani 20 gyereknél. Hidd el, az óvónők nagy része lelkiismeretesen végzi a dolgát! Csak talán azt is figyelembe kellene venni a kedves szülőknek, hogy itt már nem 1-2 gyerek van... Minden egyes apróságot (értem itt a benti/kinti nadrágra és hasonlókra) megjegyezni lehetetlen.. A 3 évesek még néha a saját ruhájukat se tudják felismerni, nem hogy megjegyezzék reggel miben jöttek, miben lehetnek bent, aztán az udvaron és melyik a hazamenős ruha... Te mindezt pontosan megjegyeznéd? Te soha sem tévedsz? Sajnos így év elején bizony vannak még apróbb-nagyobb döccenők, de a rutinos óvónők ezeket hamar megoldják. és hidd el, ha látják, hogy valakinek segítségre van szüksége, akkor vagy ők vagy a dadusok segítenek.
2011. szept. 28. 14:21
 3/9 A kérdező kommentje:
Hát igen én is hasonlókra emlékszem oviból. Minden este fejtörést okoz a ruhaválogatás, hogy olyan ruhát adjak rá amit tudom, hogy gond nélkül, önállóan fel tud venni, át tud venni, cipőt is csak tépőzárast vettem, hogy az is menjen egyedül. Tényleg sokan vannak, 32 gyerek egy csoportban, megértem az óvónőket is, de mondjuk ennek a fele nagy meg középsős, akik azért még önállóbak, már ügyesebbek az oviban, mint a kicsik, akik pár hete kezdték.
2011. szept. 28. 14:24
 4/9 anonim ***** válasza:
69%

Egyetértek teljesen veled, néha én is kész vagyok.

Tegnap is mentem a kisfiamért, aki könnyes szemmel fogadott, hogy "dobjuk ki az ovis cipőt, mert nem jó". Lenézek, hát látom, hogy kacsa és nyomta a kis lábát. Vagy, amikor reggel hűvösebb van és ráadok még egy hosszú felsőt, az van rajta ebéd után is és teljesen le van izzadva. Én is tudom, hogy sok a gyerek, de csak egy kicsivel több figyelem jó lenne néha.

2011. szept. 28. 14:25
 5/9 A kérdező kommentje:
Második! nem várom el, épp mondtam, hogy megértem őket. De év elején szülőin épp ezért kérték, hogy az öltöző fakkjuknál a fenti polcra kerüljön a kinti ruha, minden más a zsákba. szóval csak rá kéne pillantani a polc felső részére, hogy van-e ott ruha avagy nincs. Vissza fele ugyanez, mert elvileg oda kéne kerülni a benti ruhának ha kimennek az udvarra. Ma pl gőzöm sincs hogy került elő a zsákból a farmernadrág. És talán épp ezért kéne kicsit figyelni rájuk, hogy gyorsan megtanulják. Mert ahogy írtad én hiába rágom a szájába reggel, elfelejti! Azért van az óvónő, meg a dadus hogy segítsen. Én is dolgoztam gyerekekkel (prevenciós oktatás) szóval kevés fogalmam nekem is van, mit jelent sok kicsivel együtt dolgozni.
2011. szept. 28. 14:30
 6/9 anonim ***** válasza:

Ez amit írsz nyilván durva (egész nap kacsalábas cipőben), igazad is van, de én egyetértek az óvónővel is (aki itt írt). Pl. a mi ovink nagyon jó imádjuk az óvónéniket is a dadusokat is, valami varázslatot tudnak:)) az én kis ügyetlen szétszórt gyerekem pár hónap alatt úgy megtanult öltözködni mint a kisangyal, mert nem hagyták rá hogy nem baj, ügyetlen, majd öltöztetjük hagyták hagy próbálkozzon.(pedig nagylétszámú kiscsoportba járt ahol a csoport fele még a 3 évet se érte el!!) ugyanakkor teljesen nyilvánvaló hogy ilyenen felesleges berágni hogy most akkor a kinti vagy benti póló meg a melegítőnaci meg a farmer át van e cserélve mert szerintem ebbe nem fog belehalni a gyerek:))

Nekem sokkal fontosabb hogy egy jókedvű pihent óvónéni játszon velük stb.mintha 28-30 gyerek öltözetének folyamatos ellenőrzésében és át meg vissza öltöztetésében megfáradt lenne:))

Egyébként a fiam csoportjában múltkor kifejezetten viccből vették fel fordítva a cipőt.

2011. szept. 28. 15:47
 7/9 anonim ***** válasza:

Ha csak ennyi lenne a probléma az oviba összetenném a kétkezem.

Szülőin kijelentették,h nem segítenek a kicsiknek enni,mert akkor Ők(ovisnénik) nemtudnak nyugodtan megebédezni.

Gyerekeknek tilos kézzel az ételhez nyúlni,húst késsel kellfelvágniiuk magunkak a gyerekeknek. Villát nem adnak a riszhez,mert akkortöbbet kell takaritnai.Napközben nem mehetnek ki kezet mosni/pisilni,csak délben,ebéd után.

Mindenkinek magának kell öltözni,nem segítenek.Felháborodtak azon is,h mivel 15 pici kezdte(3 éves),igy most félórávával több az öltözködési idő,ez nem szokás ott.

Nincs idejük aátadás/átvételkor a gyerekről érdeklödő szülőnek válaszolni.Ne is kérdezzük mi volt az nap.

2011. szept. 28. 18:18
 8/9 anonim ***** válasza:
bizony sok oviba ez az elvárás.parázok is rendesen,mert 2.5 évesem csak a nadrágját veszi le,és fel meg a kis gatyát.nem is akar mást.szóval ő télen kis gatyába fog kint szaladgálni.nagyon ellentmondásos a dolog,mert sehol,semilyen státuszvizsgálaton nincs írva,se jelezve,sőt a védőnő szerint sem kell egy 3 évesenk fel le öltözni pikk pakk,persze legyen ksézséges és együttműködő,próbálkozzon,de ne várják már el 3 évestől hogy késsel,villával egyen.!!!!és igen,tudok olyan ovit ahol ez elvárás.nekem talán annyi szerencsém lesz,hogy vegyes csoportba fog járni,igy talán odafigyelnek rá,de kezdem elveszteni az óvónőkbe vetett tiszteletem.annyi,de annyi negatív dolgot tapasztaltam,halottam anyukáktól,nemtörődöm,kiabálós,flegma óvónőkről,sír a kisfiú és meg se vigasztalják,bántják és meg se büntetik aki ezt tette és még sorolhatnám.persze biztos vannak nagyon sok kivétel is,de én már előre félek az ovitól,pedig annyira várjuk.
2011. szept. 28. 19:08
 9/9 A kérdező kommentje:

18.18-as igazad van, jó lenne, ha csak ennyi lenne, csak ma ezen a farmer dolgon már nagyon berágtam, mert az amúgy is náthás gyerek totál le volt izzadva a 26 fokban.

Amiket leírtál akár egy oviba is járhatnak a gyerekeink. :))

Még csak 3 hete járunk, de tudnék mesélni én is.

Ma reggel pl a lányom sírva ment be (eddig ilyen gond nem volt, nagyon csípte az ovi témát), délután beszélgettünk, hogy mi volt a baj. Azt mondta, hogy neki ott nincs barátja és nem ismer egy kisfiút és kislányt sem (kisváros és tényleg nincs ismerős). Ma volt szülői és szóltam az óvó néninek hogy mi a gond. Válasz: Jó hát akkor majd segítünk neki barátokat szerezni. De könyörgöm nem az lenne a dolguk többek között, hogy segítség a beilleszkedésbe? Vagy ezt is egyedül kell megoldaniuk a kicsiknek? Azért furcsa, hogy 3 hét alatt a gyerek egy csoporttársának a nevét sem tudja, pedig nem egy hülye gyerkőc.

2011. szept. 28. 21:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!