Gyermek bántalmazása- mi fér bele a szülői nevelésbe?
"a gyereknek, akár 1000-szer is el kell mondani mindent. Mentálisan sérült emberekkel foglalkozom, mi lenne, ha őket is ütném, mikor nem értik meg, h fürödni kell?"
Te nem vagy a szülő.
Azért nem jár pofon, ha fürödni kell menni, se fogyatékosnak, se egészségesnek.
Képzeld, nekem van egy mentálisan sérült és egy egészséges gyerekem. Mindkettőt sokat rosszalkodik, de a mentálisan sérültnél tudom, hogy mik a korlátai, neki messzebbre kell mennie, hogy valaha is odacsapjak, megértem, hogy ő sajnos azért csinál sokszor idegesítő dolgokat, mert nem elég okos hozzá, hogy ne csinálja.
DE az egészséges nagyon is érti, és ha 120.jára is megcsinál valamit, amit direkt kértem, hogy ne tegyen (húga nyúzása, csúnya beszéd, üvöltözés lépcsőházban, homokdobálás játszótéren) én bizony neki odacsapok a fenékre, vagy beigérek neki egy nyaklevest. Érdekes, nem lelkisérült, viszont helyrebillen a béke. Lepontozhattok, akkor is vannak gyerekek, akik a végsőkig zilálják az anyjuk idegrendszerét, és csak a nyaklevestől kapnak észbe, a szép módszerektől nem. (pedig próbáltunk már párat). De egy beteg emberrel össze sem akarom hasonlítani. Más az, ha valaki azért rosszalkodik, mert szófogadatlan és más az ha azért mert retardált.
Alapvetően nem értek egyet a gyerekek ütésével. Magam még a kezére sem kellett soha, hogy rácsapjak, és így is megtanulta, hogy pl. nem nyúlhat a konnektorhoz.
DE: Ebben a témában Popper Péterrel értek egyet, aki azt írta egyik remek szösszenetében, hogy lehet verni egy gyereket, de csak indulatból.
Nyilván nem a nadrágszíjjal véresre verésre gondolt, de egy-egy pofon vagy ilyesmi, ha dühből jön, nem a világ vége.
A lényeg, hogy őszinte légy a gyerekeddel. Ha „őszintén” olyan mérges vagy már rá, hogy elkapod és megrázod, az oké – viszont ha pl. az utcán rosszat csinál, és sziszegve odamondod neki, hogy majd otthon mit fog ezért kapni, és otthon vered meg, immár az indulat elmúltával, „előre megfontolt szándékkal”, az gáz.
Nem kell ehhez túl nagy logika, szerintem az ember érzi felnőttként is, hogy ha egy vita hevében a fejéhez vágnak valami nem tetsző dolgot (most szavakra gondolok, nem egy virágcserépre), az más „ízű”, mint ha valaki gúnyosan, direkt szemétkedve tesz megjegyzéseket.
Kedves kérdező!
Erre a történetre ma bukkantam rá. Gyönyörű példája annak, hogy hova vezet ha bizonyos emberek folyton gyermekbántalmazásról papolnak már egy fenékre, vagy kézre ütés kapcsán is. A mai gyerekek már úgy nőnek fel, hogy tisztában vannak a jogaikkal és sajnos egyesek vissza is élnek ezzel. Lassan már ott tartunk, hogy a szülőnek csak kötelességei lesznek, hogy rendes embert neveljen a gyerekéből, jogai azonban, hogy hogyan teszi ezt semmi. Sokan, hozzád hasonlóan azt feltételezik, hogy minden gyerek egyforma, mind ért a jó szóból, csak rá kell szólni és máris azt teszi amit a szülő kér, pedig a tapasztalatok nem erről tanúskodnak.
Íme a történet:
Mit lehetne kezdeni vele? 15 éves, de ez már tűrhetetlen.
Hugom 15 éves, és újabban egyszerűen kibírhatatlan a viselkedése. Azt hiszi övé a világ, mert kijárta az általánost, és ő már nagylány lett. A trágár beszéd és a visszapofázás a legenyhébb az újonnan felvett szokásai közül. Az egyik legrosszabb a folyamatos szökés. Édesanyám és mostohaapám jelenleg olyan szerencsétlen munkabeosztásban dolgozik, hogy mindketten ugyanakkor éjszakások, áttetetni nem tudják, már próbálták, és ilyenkor hiába tiltják hugomnak, hogy elmenjen otthonról, fogja magát és lelép. Nem egyszer esett már be hajnali 6-kor RÉSZEGEN az ajtón!!! Volt, mikor szombat este bulizni akart menni, anyu nem engedte, erre felkapott egy kést, hogy leszúrja anyut, ha nem engedi. Mostohaapám (neki édesapja) vette ki a kezéből, és hát elcsattant egy atyai pofon is. Azóta meg hugom jártatja a száját, hogy feljelenti őket gyermekbántalmazásért...
Mit tehetnének édesanyámék? Pszichológus? Vagy várni, hátha a középiskola, új társaság, új barátok, majd jobb irányba terelik???
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!