Tapasztalatok "disz"-es gyerekekkel? (diszlexia, diszgráfia, stb)
Diszlexiás és diszgráfiás gyermekemmel sok tapasztalatot szereztem, melyeket szeretnék megosztani a szülőtársakkal:
diszharmonia.hu
Kiemeltem a kérdésemet, mert lassan három éve, hogy kiírtam. Akkori negyedikesem jelenleg hetedikes. Az alsós tanítónőnek köszönhetően, sikerült elérni, hogy viszonylag jól tartja a tempót írásnál, olvashatóan ír. Nem mondom hogy szereti, de megcsinálja. Így nem is mentünk tovább. Soha nem lesz négyes-ötös a külalak és a helyesírás, de a feladatait meg tudja oldani és jól boldogul.
Kisebbem, most ötödikes. Szinte évente vittem a nevelésibe, hogy segítsenek. Minden évben elhajtottak, hogy csak finommotorika, semmi más. Másoltattam én és másoltatta a tanítónő. Az eredmény? Gyűlöl írni és semmivel nem lett szebb, helyesebb az írása. Nyüstöltem. Tavaly szeptemberben szintén nevelésivel kezdtem. Akkor más mérte fel mint annakelőtte. Ki is mondta, hogy szinte biztosan diszgráfiás a gyerek. Megkérte az időpontot a bizottságtól. Ám tavaly én szakvéleményt nem kaptam. Szóban mondták, kérték, hogy ne másoltassuk őt, mert már annyira megutálta az írást a sok kudarc miatt, hogy nem érdemes így nyüstölni, mert csak jobban leblokkolja. Elmondtam az akkori alsós tanító nénijének, aki elhajtott, hogy ilyet biztosan nem mondta, na meg majd felsőben megtudjuk. Így hát ő továbbra is korrepetálás címén oldalakat másoltatta. Az íráskép és a helyesírás továbbra sem javult. Éppen csak átment nyelvtanból.
Itthon ahogyan a nevelésiben megbeszéltük, szóban gyakoroltunk. Szóban tudja, hogy minden tulajdon név nagy betű. Ha szóban adom a feladványt tudja, helyes a válasz. Ennek ellenére ötödikben minden tanárának a nevét kisbetűvel írta bele az ellenőrzőjébe. A héten hozta az iskolából e határozatot, miszerint a nevelési tanácsadó előző szakvéleménye alapján a feladatok értékelésénél nála a szóbeli felelést részesítik előnyben. Itt leesett a nagy kő a szívemről. Természetesen megírja a dolgozatokat, megkapja a jegyet, de az nem kerül be a naplóba. Szóban, lefelelhet az anyagból. Márpedig szóban tudja, hogy a folyó ly, de alkalmazni nem mindig sikerül. Most már van rá esély, hogy jobb jegyet kapjon természetismeretből, ahol gyakran az olvashatatlanság miatt sok pontja elveszett. Abból idén megjön a kitűnő. Irodalomból is. Azért még várjuk a bizottság időpontját, hogy hivatalosan kaphasson megfelelő fejlesztést.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!