Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Mit gondoltok az SNI-s,...

Mit gondoltok az SNI-s, ADHD-s gyerekek normál osztályokba integrálásáról?

Figyelt kérdés

Pörög ez a cikk:

[link]

Ennek kapcsán vagyok kíváncsi a véleményetekre. A fiam általános iskolai osztályába is került egy SNI-s fiú tavaly - szülői nyomásra annyit el tudtunk érni, hogy átvigyék a B-be.

A gyerek úgy próbált ismerkedni, hogy izomból hátbaverte vagy rugdosta a többieket, órán 10 perc után elkezdett rángatózni, felallt, mászkált, kiabált, felkapott egy széket és nekivágta az egyik gyereknek. Nálam ott telt be a pohár, amikor a fiam azzal jött haza hogy nem megy többet iskolába mert ez a srác a tesiöltözőben fel akarta dugni az újját más fiúk fenekébe és valakivel meg is csinálta, következő héten pedig szétverte a gyerekem rollerét. Mást meg akart szúrni egy ceruzával. Beszéltünk a szülőkkel is, majd az osztályfőnökkel, mire elkezdték érzékenyíteni az osztályt, hogy hát a Pityuka nem tehet róla, hogy hatbavag másokat, ezt el kell fogadni blablabla. Aztán, mivel a fiunk ott tartott, hogy nem hajlandó iskolába menni, mentünk az igazgatóhoz és a többi szülővel együtt elértük, hogy kikerüljön onnan ez a gyerek.

Feltételezem, ebben a suliban is hasonló lehetett a helyzet, de úgy néz ki a normál gyerekek vannak kikiáltva bűnbaknak a gyagyás javára.

Miért nem lehet ezeket a teljesen kattos gyerekeket speckó intézményben tanítani?

jan. 6. 12:20
1 2 3 4 5
 31/45 anonim ***** válasza:
40%

A mi óvodánkban egy olyan SNI-s gyerek van, aki több esetben teljesen kiszámíthatatlanul lesz agresszív. Például foglalkozás közben egy apróság miatt ollót döf a másik gyerekbe, vagy egy játék zsinórjával fojtogatott valakit.

Úgy érezzük többen is, hogy pusztán az SNI-s státusza miatt túlságosan elnézőek vele a többi gyerek kárára, nem beszélve a szüleiről, akik szerintem szintén nem büntetik, nem kezelik szükség szerint a helyzetet: megy otthon a pókember, hulk, stb., ami egy ilyen gyereknék szerintem olaj a tűzre. (De kezdem azt hinni, hogy ők még élvezhetik is tudatt alatt a helyzetet, hogy a gyerekük a bántalmazó, tehát a "jani" a történetben. Sajnos nagyon nagy esélyt látok erre...)

jan. 8. 09:25
 32/45 anonim ***** válasza:
0%

31-es, mert velük laksz, hogy tudd, hogy hogy kezelik az ilyen helyzeteket?

Egyébként akármennyire fura lehet ez neked, de ezek a gyerekek nem véletlenül sajátos nevelésű igényűek. Tehát másképp kell őket kezelni, mint a neurotipikus gyerekeket. Az ítélkezés aztán nagyon megy, de kívánok neked is egy ilyen gyereket. Aztán megtudnád, hogy hordod a gyereket pszichológusról fejlesztésre, aztán mégis minden tudatlan, tájékozatlan ember eldönti rólad a hátad mögött, hogy te nem tudsz gyereket nevelni.

Neurotipikus gyereket könnyű nevelni, nem neurotipikusat meg nehéz.

jan. 8. 18:41
 33/45 anonim ***** válasza:
70%
31es. Nincs ilyen,hogy ok nélkül, ok nélkül senki nem tesz semmit.
jan. 8. 18:55
 34/45 anonim ***** válasza:
100%
Akkor tűnhet úgy hogy ok nélkül, ha az illetőben már gyűlt a feszültség és egy apróság miatt tört ki.
jan. 8. 20:05
 35/45 anonim ***** válasza:
0%
31.es dehgy kell ontthon buntetni, duplan,2x nem szabad. Ha az oviban kovet el valamit,azt nekik kell ott megbuntetni,lerendezni az ovonoknek,csak hajlamosak a szulore tolni. Ha teged lecsesznek a munkahelyen,hazamesz a ferjed lekever egy pofont erte, jobban fogsz masnap teljesiteni? Ugye hogy nem. Ezen mi is vegigmentunk, szakember megtiltotta a duplan buntetest, igazabol a buntetes alapbol nagyon kevesszer hatekony,azt vettem eszre. Mint minden neg.dolog. ul Marcika a sarokban,es akkor jol vegiggondolja mit tett,megbanja es holnaptol szot fogad? A gyerekek nem gondolkodnak igy,jo is lenne. Ilyenkor azt gondolja utalom a Pistiket,az ovonot,ovodat es az egesz vilagot. Kb. :/ nagyon sokat beszelgetek a kisfiammal, mi atmentunk ezen.
jan. 9. 12:12
 36/45 anonim ***** válasza:

35-ösnek tökéletesen igaza van. Most már a csapból is az folyik, hogy pozitív motiváció. Persze értem én, hogy nem mindig lehet megtenni.

Nyilván, ha a gyerek otthon nekimegy a tesónak, akkor közbe kell lépni, és a tettéhez mérten kell valami következményt kiszabni. De nem kell minden apróságért veszekedni a gyerekkel, felesleges, csak olaj a tűzre. Csak sok embert így neveltek, és ő maga sem tud mást.

A fiam pl. elég nehezen kezelhető, sajnos sokszor éltem át azt, hogy hisztizett a boltban valamiért. Hallgattam én is sokszor a hátam mögött, de azért jó hangosan a megjegyzéseket. De most őszintén, ha ott a boltban jól leszidom, megszégyenítem, ne adj Isten, lekeverek neki egy pofont, akkor nem fog hisztizni, hogy vegyem meg neki azt a játékot? Én inkább azt csináltam, hogy próbáltam nem vinni magammal boltba, de persze néha azért muszáj volt.

jan. 9. 18:38
 37/45 anonim ***** válasza:
58%

32: történetesen közelről ismerem őket. A gyerek tök agresszív, de azért Hulk, Pókerben, Amerika kapitány, stb. megy otthon. Apuka állandóan spanolja, hogy "te vagy a legerősebb", stb.

Ez igenis az ő felelősségük.

Nincs hordva fejlesztésre amúgy. Nem hiába írtam amit írtam. Az én családomban is van SNI-s, de ott oda volt figyelve.

Azért az ilyen, amit a kérdésben írtak, hogy széket vág máshoz, vagy amit én írtam, hogy zsinorral fojtogatni kezd mást gyereket, vagy ollót állít a kezébe, az már igencsak speciális téma, és nincs helye normális csoportban. Átlag óvónő sem képes általában kezelni ilyet.

Ilyen sötét lelkű ember vagy, hogy te SNI-s gyereket kívánsz másnak? Kemény.

jan. 11. 21:49
 38/45 anonim ***** válasza:
Az iskolának kell biztosítani a fejlesztést a gyerek számára.
jan. 11. 21:56
 39/45 anonim ***** válasza:
71%

37-es, nem én vagyok a sötét lelkű, hanem az, aki látatlanban ítélkezik mások felett.

Csak az olyan emberek tudják, hogy mit élnek át ezek a családok, akik valóban ebben élnek.

Ha ilyen gyereked lenne, és a te gyereket akarnák aláírásgyűjtéssel kirúgatni mindenhonnan, meg te hallgatnád, hogy nem tudsz gyereket nevelni, akkor megtudnád, hogy miről beszélsz. Addig minden más feltételezés.

Egy-egy kiragadott mondatból formálsz véleményt. Nyilván mindenki lehet ideges, mindenki mondhat olyat a gyereknek, amit a tankönyv szerint nem lenne szabad. De nem vagyunk gépek.

Én továbbra is azt látom problémának, hogy ezeknek a gyerekeknek is iskolába kell járni, és az állam nem biztosítja számukra a megfelelő körülményeket. Erre a többi szülő meg az adott családot akarja megkövezni, hogy miért nem viszi máshová. Mert nincs hova. Ez kinek a hibája?!

Ha meg nem kap fejlesztést, az megint az iskola/óvoda hibája. Ha a pedagógus látja, hogy a gyermekkel gond van, akkor el kell küldenie kivizsgálásra. A szülőnek meg kötelessége elvinni. Olyan nincs, hogy ilyen gondok vannak a gyerekkel, az óvónő meg csak ül és nézi.

jan. 12. 15:41
 40/45 anonim ***** válasza:

"Nincs ilyen,hogy ok nélkül, ok nélkül senki nem tesz semmit."

Ez NEM IGAZ!

Mennyire hozzá nem értőnek kell lenni, hogy kijelentsen valaki.. de van ilyen, az én gyerekem is ilyen volt, de elmúlt, és másnál meg nem. Az enyém megharapta a hozzá legközelebb állót oviban, mert az egyik fiú eltaposott egy katicát, a gyerekem szerint direkt, a fiú szerint véletlen, bár mivel csigákat dobáltak pocsolyába, én nem teljesen hiszem el a fiú dolgát, de tegyük fel, hogy véletlen. Meg amúgyis rovar, halomra csapjuk a szúnyogot..

Nem azt harapta meg, aki eltaposta, hanem aki mellette állt, mert az volt közel és le akarta vezetni a korábban nem ottlévő feszültséget. Hirtelen elöntötte a düh egy olyan dolog miatt, ami jelentéktelen apróság és nem bírta kezelni.

A srác, aki tök durva az is a semmitől hazudik, kötekszik, lop, verekszik, harap, fenyegetőzik. Illetve persze történik valami, mittudomén valaki szerinte csúnyán néz rá(amit leginkább beképzel, mert random szokta mondani), vagy eszébe jut valami régi dolog és akkor úgy reagál, vagy félreért, nem fog fel rendesen dolgokat és a saját fejében kombinál és aszerint cselekszik. Akinek NEM TISZTA ÉS REÁLIS a gondolkodása, észlelése, mint az autiknak/adhdsoknak, azoknak igenis vannak ok nélküli kiszámíthatatlan, nem reális reakciójuk a rohadtul a semmire. Nyilván az ő fejükben összekapcsolódik, hogyha Dani erősebben csapta le a tolltartóját a padra, mint szerinte kéne, akkor gyorsan meg kell csapni, vagy el kell venni a tolltartóját, mert nem érdemli meg, nem vigyáz rá, ő meg vigyázna rá, de ez nem a valóság és rohadtul tiltani kell. Nagyon hajlamosak önbíráskodni, rosszul észlelnek autik és adhdsok is, utóbbi azért, mert kihagy részleteket, előbbi azért, mert rossz következtetéseket von le, kettő együtt meg kb gyilkos.. ez rohadt veszélyes kombó és két kezem összeteszem, hogy a gyerekemnél már csak nyomokban található meg ez a téves észlelés mert valahogy kitisztult az elméje attól a gyógyszertől, amit pár hétig szedett. Iszonyatosan rohadt nagy mázli, hogy már csak néha abszurd és valóságtól elrugaszkodott nézetei vannak, bár most is falramászok attól, hogy 10 perc különbséggel ugyanaz a zokni képes kényelmes és nem kényelmes lenni, de ez már olyan jelentéktelen apróság.

Igenis veszélyes és ok nélkül lehetnek agresszívek, erőszakosak, durvák és bánthatnak mást szavakkal(ez nagyon jellemző), és néha tettekkel. Nyilván ezért számít fogyatékosságnak, meg pszichés zavarnak, nem tisztán gondolkoznak. Oviban kb mindenki nagyon gáz, suliban kinövik szinte normálra, ha hozzá tudnak szokni dolgokhoz.. de egy elzárt alapítványi vagy egymis helyen a sok sérülttel, ahol nem érik őket normális ingerek, nem képesek.. na mindegy.

Én egyszerűen tudom és kész, átéltük, és a kortárs enyhe autik jórészét ismerem/ismertem az évek alatt. A normál közeg, hatások kellenek nekik kis korban, és le kell tiltani az ilyen abnormális reakciókat és viselkedést, akár szorongások árán is. Inkább legyen szorongó önálló gyerekem barátokkal, családdal, iskoláztatva képességeihez mérten, mint egy erőszakos durva gyerek, akit csak növényszintű sérültek fogadnak el, támogatott lakhatással lesz képes élni valami otthonszerűségben párkapcsolat, barátok nélkül, de pl legyintenek, ha fejbevág valakit, káromkodik, fenyeget valakit.. nyilván csak gyerekként legyintenek, felnőttként bizony lecsukná mindenki, mikor már a termete miatt veszélyes lesz azért, mert mondjuk nem szereti a kisbabákat és belerúg a babakocsiba, mert eszébe jut egy ezeréves sérelme, vagy mondjuk kiszór egy kupac gombostűs kolbászkarikát, mert bekattant nála, hogy utálja a kutyákat. Ezek a gyerekek felnőnek! MUSZÁJ beilleszkedniük, ezt pedig segíteni kell, és el kéne fogadni, hogy aki szegregált közegben élt "növényekkel", hiba átvinni 30+fős normik közé, mert nem fogják neki elnézni a durvulós-bizarr dolgait.

Egyébként nem a hülye sorozattól lesz agresszív és nem hiszem, hogy annyira zombi a gyerek, hogy utánozza a tévében a szuperhőst, már mind ugrálna ki az ablakon repülési céllal, ha így lenne.. szupermen vagy 40 éve van, mégsincs ilyen hullám. Aki erőszakos, az magától olyan.. engem pl akartak tanítani verekedni, de én nem voltam olyan.. oviban, suliban megütni bárkit.. biztos nem. Az tesómat itthon, na úgy igen:)

Minden erővel integrálni kell az elejétől azt, aki menthető ép értelemmel.

jan. 12. 19:27
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!