Szerintetek autista lehet a kisfiam?
Sziasztok! Szépen kérem, csak olyan írjon, aki ért is valamit a témához, laikusok, gyermektelenek, okoskodók véleménye NEM ÉRDEKEL!
Van egy mindjárt 4 éves kisfiam, most decemberben 4. Szeptemberben kezdte az óvodát, és iszonyúan nehezen illeszkedik be, teljesen kiutálták a csoportból, mert lökdösődik, időnként verekszik, érthetetlen hangulatindadozásai vannak.
DE! Akkor most tegyük tisztába, hogy folyékonyan beszél 2,5 éves kora óta, 100% szobatiszta és ágytiszta is, 3 éves kora óta!
Mindenkivel tart szemkontaktust, aktívan mutogat, nem ragaszkodik semmilyen sorrendhez, inkább jól alkalmazkodik, rugalmas, nevére azonnal odafigyel! Tanulékony, okos, napra napra gazdagodó szókincccsel, sokat mosolyog, nevet!
Ami engem aggaszt, azok a következők: körülbelül 2 hónapja betegesen érdekli a forgó ventillátor, akárhányszor lemegyunk sétálni, mindig meg kell néznie a paneltömbök falán lévő légkondihoz tartozó dobozokat, amelyekben ott forog a ventillátor. Imádja ezeket bámulni, és hisztizik, ha nem hagyom, mert sietni kell valahova!
Rettenetesen rossz evő, utál enni, ellenben az édességet, csokit imádja, illetve a yoghurtokat, tejtermékeket szereti.
Ami még nekem furcsa és autista tünetnek gondolom: nagyon sokszor egyhelyben ugrándozik, kicsit repked, de nem tudja megmagyarázni, ezt mégis miért csinálja, pedig mindig, mindenki rászól, hogy fejezze be! Aztán persze abbahagyja, egy idő után, tehát felfogja, hogy nem jó amit csinál.
Teljes mértékben lehet, hogy én vagyok a hülye, és semmi köze a gyereknek az autizmus, LEGYEN ÍGY! Teljes szívemből ezt kívánom! De mégis ott motoszkál a fejemben, hogy mivan ha.......
Óvodapedagógusokban nem merült fel ilyesmi! Ők csak azt mondták, nehezen illeszkedik be, kicsit problémásabb, de autizmusra Ők nem gyanakodnak.
Ti mit gondoltok?
"nem hiszem, hogy minderre egy mentális beteg képes lenne"
Eltérő neurológiai fejlődés. Nem mentális betegség.
Mentális beteg egy skizofrén, egy depressziós...
Az autizmus meg egy egész életre kiható állapot.
Egyébként a te régi tüneteid se az autizmust, hanem az adhd-t valószínűsítik.
"Bízom benne, én sem vagyok egyébként autista. Megcsináltam 2 diplomát, éltem külföldön is, emberekkel dolgozom, nem hiszem, hogy minderre egy mentális beteg képes lenne."
Az autizmus nem mentális betegség, hanem neurodivergencia. Egy magasan funkcionáló autista képes lehet diplomát szerezni, külföldön élni és emberekkel dolgozni is. (Félreértés ne essék, nem azt mondom, hogy autista vagy, csak azt, hogy ezek nem zárják ki az autizmust.)
31 most, felnőttként édesanyám utólag azt mondja, ordít rólam, hogy adhd-s vagyok.
Ebből kiindulva, nem kizárt, hogy a gyerek is érintett lehet...
Szinte biztos, hogy nem vagyok autista. Mindig volt minimum 1 legjobb barátnőm, amellett hogy nagyon introvertált vagyok, és az empátiás készségeim is nagyon magasak.
Ha mégis az lennék, nem éri meg hogy megbélyegezzenek, és bekorlátozódjanak a munkahelyi lehetőségeim. Mai világban egy ilyen bélyeg semmiképpen sem pozitív a társadalom szemében, inkább azt mondják egy álláskeresésnél, "na őt tegyük félre, ha autista".
A kisfiamat is szeretem, figyelembe veszem az ő érdekeit, megbélyegeztetni semmiképp nem szeretném, amennyiben bőven képes normális életet élni, és folyamatosan fejlődni. Mégegyszer mondom, egyedül a csoporton belül van vele probléma a magatartásával, illetve mostanában ez a fura érdeklődési kör, de 2 hónappal ezelőtt még tök más érdekelte. Lehet, karácsony után már megint új mániája lesz.
"Szinte biztos, hogy nem vagyok autista. Mindig volt minimum 1 legjobb barátnőm, amellett hogy nagyon introvertált vagyok, és az empátiás készségeim is nagyon magasak."
Ez se zárja ki. (De továbbra sem azt állítom, hogy autista vagy.)
Autistát nevelő szülőként egyszerűen viszketést kapok tőled.
Olyan sötétség beszél belőled az autizmus kapcsán, hogy hihetetlen.
Fals információk tömkelege, rettegés, lenézés...
Amúgy az adhd rosszabb. A figyelemzavar és a hiperaktivitás sokkal nehezebben tolerálható bármilyen csoportban, osztályközösségben. A legtöbb általam ismert adhd-s egy agresszív izgága görcs, akitől félnek a többiek.
Mindenképpen vizsgáltasd ki!
Engem egyéb pszichéssel diagnosztizáltak, 17 éves koromban levették. Nagyon sokat segítettek a fejlesztők.
Lehet, hogy egyéb pervazív...
Kérdező, ez az autizmus egy szubjektív, rövid megfigyeléseken alapuló diagnózis. Még az "egyhetes vizsgálat" alatt pszichiátrián is csak fél-egy órát foglalkozik vele szakember, amúgy az ápolók vigyáznak rájuk a csoportban.
Nálunk az eltérő fejlődésű fura és oviban erőszakos, de nem autis jegyeket hordozó, ellenben oviban és egyik bölcsiben kezelhetetlen gyerekemnél, akinek "voltak dolgai" 7 különböző diagnózist mondott rá 5 különböző szakember. Úgy kapta a kódokat, hogy őszinte volt az akkor rezidens dokinő, hogy "nem tudjuk, ptsdre hasonlít a legjobban, de nem történt vele semmi és kicsit mégsem az, ezért rakjunk rá többet".. így lett egy nőnél két beszédkódja 2,5 évesen, aki kizárta az autizmust és az adhdt, aztán kevert. spec fejlődési zavar, mert a tanulási problémák(??) korai megnyilvánulásának vélték a viselkedésproblémáját, majd lett adhd erősen kizárt autizmussal, majd lett érzelmi zavar+auti+adhd, de ehhez nagyon csúnyán rámhúzták, hogy depis vagyok egy kamukérdéssel.. kérdezgették, hogy "ugye nehéz vele?" pedig nálunk velem tök oké volt, oviban őrült meg én meg attól a szégyentől készültem ki, hogy nincs jövője és mindenki utálja.. Aztán kapta a pervazív zavart adhdval és érzelmi zavarral egyben, merthogy nem autis, de mégis meghatározza valami másság, majd eltüntették az érzelmi zavart(amikor járt suliba), majd eltüntették az adhdt(mivel szuperül tanul, figyel, kitűnő dolgozatokkal és remek emlékezettel, majd levenni nem vette le a dokinő az autit, de mondta, hogy megtanult alkalmazkodni és maszkol(ami töknemigaz!) és nincsenek autis jegyei.
Az a dokinő, aki rárakta az autit, teljesen nem is értette, olyanokat hazudott bele, hogy echolál, meg hogy nem tud történetet kitalálni(mikor de), meg azt mondta biztos zavarja az órakattogás a teremben..az én gyerekem nem ilyen.
Na mindegy.
És nem azért mentünk máshova, hogy mást kapjak, egyszerűen a vadaskertben gyakran váltották abban az időben egymást a pszichiáterek és mindenki mást látott. Az egyik még le is jegyezte, hogy annyira akarja a gyerek, hogy figyeljen rá, hogy a kezével az arcát magafelé fordítja és rászól, hogy ne a gépet nézze.. el volt ájulva, hogy auti ilyet nem csinál, fel sem kellene ismernie, hogy nem figyelnek rá(ennyi idősen), nem hogy ennek mi a jele és hogy magától megszólítson embert, miközben beszél, azt mondta korához képest is fejlett a szociális képessége.
Szóval ez az egész szubjektív megfigyeléseken alapul, a gyerek aktuális viselkedésén és azon az idióta 40 oldalas kérdőíven, amin az egyik doki szerint azt is le kell jegyezni, ami egyszer fordult elő, a másik szerint pedig azt, ami jellemző volt. Így ha egyszer verte a fejét az ajtófélfába hisztikor direkt, én jelöltem és pontot ért. Sok ilyen volt.
Meg az én gyerekem válogatós volt nagyon, de igazából csak a főtt ételek egy részével, hidegből megevett sokmindent, össze is írtam, vagy 50 féle volt, ahol pl kenyér, zsemle, kifli, abonett szerepelt, de nem evett semmilyen főzeléket pl, de mondjuk evett pörköltszaftos kenyeret, ami ugyanolyan állagú és evett párolt répát is.
Namindegy.
Az egész egy rohadt nagy kamu, én annak érzem. A gyerekemnek nincs baja már, annyi maradt csak, hogyha izgul, akkor furcsán beszél és van, hogy megakad benne, illetve feladatnál néha bepánikol, hogy nem fog neki menni, de ez is rövid ideig tart.. meg hisztis.. de ez is rövid ideig és random dolgokban és a suliban egyáltalán nem.
Nem érdekel, hogy autista-e, szerintem nem az, de ha az is lenne, semmi értelme nem lenne, mert csak a mostani rendszerben tudják ezt ráhúzni, és ebből is több lábbal kint van. Nem maszkolhat, mert jobban érzi magát a suliban a barátaival, mint bárhol, olyankor igazán önmaga és el se akar jönni onnan.. És ja, megtanulta a suliban, hogy kell csendben marad, ha elvárják és hogy fontos megfelelni a szabályoknak, de ilyet mindenki tanul, ez az emberek érdeke. Én pl levenném a melltartót társaságban vagy pukiznék, ha épp jön, de fent kell hagyni a ruhát és nem finghatunk össze mindent, és ettől nem maszkolok, csak alkalmazkodok, mert kell.
Szóval én nem paráznék, oldd meg a problémát és ne érdekeljen, hogy az elcseszett besorolásban szubjektív vélemények alapján épp hova rakná az, akinek olyan napja van. Akitől mi kaptuk az auti diagnózist, egy jóindulatú 25 körüli rezidens volt, aki nagyon akart segíteni a gyoddal, de pszichiáter írta alá a papírt, akit se én, se a gyerekem nem látott, az egyhetes vadaskertes akármi alatt. A többi szakember egy órára vitte ki max, és a vizsgálatok nagyrésze lelki állapotot, meg iqt mért, iskolai készségeket és ápoló volt vele a nap nagy részében, aki napirendes kártyákat pakolgatott és jutalmat osztogatott pl elfogyasztott ebédre, meg az is kapott, aki nem szaladt fel a dombra. Aki felszaladt, pl az enyém, az nem "volt jó". De napközben figyelhettük az udvaron a büfé felé vezető ablakból, láttam, hogy több gyerekkel is játszott, hajtotta nekik a rugós akármit, együtt hulahoppkarikáztak, és képesek voltak azt írni, hogy senkivel sem játszott. ÉN LÁTTAM! Csak jobban passzolt a diagnózisba.
Olyat nem írhatnak le, hogy "nem tudom"-- valamit mindenképp ráhúznak, amivel úgy érzi, a legtöbbet tudnak segíteni. Segített is, de rontott is.
Még ezerszer le fogom írni, ez a rendszer.. nem mindenki egyértelmű. A legtöbb más gyerek egyszerűen más, annak kell besorolás, kód, fejlesztés, akinek komoly baja van. Amikor meg nincs baja, le kellene venni róla mindent. Így is teszik, a gyerekem már nem snis, akik rárakták a kódokat levették. Az autit nem, de mivel sehol sem kell beszámolnom róla és tényleg nincs baja így úgy kezeljük, hogy nincs. Én tudom hogy került rá, tudom milyen volt az egész, és nem érdekel, ki mit gondol. Akkoriban nem tudott oviba, suliba járni, mert borzalmas volt a viselkedése, 2. óta pedig nem az(egy pár hétig szedett nyugtató és az idő és a megfelelő környezet hatására), hanem példás. Vannak gondok, hibátlan nem lesz, de másoknál is vannak ilyen mértékben(hiszti), de amióta az oktatása sínen van, azóta remek az életünk.. azóta van életem nekem is.
Igen, egy adhds-nál csak egy rosszabb van. Ha valakinek autizmushoz kalcsolódik az adhd. Mert sajnos ilyen is van. Az brutál.
De ha csak simán autista és ép értelmű, az sokkal jobb az adhd-nal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!