Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Szerintetek autista lehet a...

Szerintetek autista lehet a kisfiam?

Figyelt kérdés

Sziasztok! Szépen kérem, csak olyan írjon, aki ért is valamit a témához, laikusok, gyermektelenek, okoskodók véleménye NEM ÉRDEKEL!

Van egy mindjárt 4 éves kisfiam, most decemberben 4. Szeptemberben kezdte az óvodát, és iszonyúan nehezen illeszkedik be, teljesen kiutálták a csoportból, mert lökdösődik, időnként verekszik, érthetetlen hangulatindadozásai vannak.

DE! Akkor most tegyük tisztába, hogy folyékonyan beszél 2,5 éves kora óta, 100% szobatiszta és ágytiszta is, 3 éves kora óta!

Mindenkivel tart szemkontaktust, aktívan mutogat, nem ragaszkodik semmilyen sorrendhez, inkább jól alkalmazkodik, rugalmas, nevére azonnal odafigyel! Tanulékony, okos, napra napra gazdagodó szókincccsel, sokat mosolyog, nevet!

Ami engem aggaszt, azok a következők: körülbelül 2 hónapja betegesen érdekli a forgó ventillátor, akárhányszor lemegyunk sétálni, mindig meg kell néznie a paneltömbök falán lévő légkondihoz tartozó dobozokat, amelyekben ott forog a ventillátor. Imádja ezeket bámulni, és hisztizik, ha nem hagyom, mert sietni kell valahova!

Rettenetesen rossz evő, utál enni, ellenben az édességet, csokit imádja, illetve a yoghurtokat, tejtermékeket szereti.

Ami még nekem furcsa és autista tünetnek gondolom: nagyon sokszor egyhelyben ugrándozik, kicsit repked, de nem tudja megmagyarázni, ezt mégis miért csinálja, pedig mindig, mindenki rászól, hogy fejezze be! Aztán persze abbahagyja, egy idő után, tehát felfogja, hogy nem jó amit csinál.

Teljes mértékben lehet, hogy én vagyok a hülye, és semmi köze a gyereknek az autizmus, LEGYEN ÍGY! Teljes szívemből ezt kívánom! De mégis ott motoszkál a fejemben, hogy mivan ha.......

Óvodapedagógusokban nem merült fel ilyesmi! Ők csak azt mondták, nehezen illeszkedik be, kicsit problémásabb, de autizmusra Ők nem gyanakodnak.

Ti mit gondoltok?

nov. 30. 14:11
1 2 3 4 5 6
 21/59 A kérdező kommentje:
#20 nagyon szépen köszönöm a megnyugtatást.
nov. 30. 21:14
 22/59 anonim ***** válasza:
50%

"ha mégis autista (de ne legyen!): létezik, hogy egészen 4 éves koráig ez ne tűnjön fel senkinek? Ebben bízom a legeslegjobban, hogy már réges rég mondták volna, ha ilyesmi probléma gyanúja állna fent, de nem, senki nem mond ilyet."

Magasan funkcionáló autista esetében simán lehet, én 17 évesen kaptam diagnózist és tudok jópár esetről ahol a szülő a gyerek érintettsége miatt jött rá, hogy ő maga is érintett lehet és kapott is diagnózist.

De fontos megjegyezni, hogy sokkal több ember rendelkezik autisztikus tünetekkel, mint ahány ember autista (Előbbiről 20%-ot, utóbbiról 1%-ot olvastam.), 1-2 területen való eltérés még nem jelent autizmust.

Viszont igaza van a #2-esnek ha valaki nem kifejezetten autizmusra szakosodott, akkor nem feltétlenül fogja tudni felismerni az autizmust, főleg nem egy magasan funkcionáló autistánál. (Mondjuk fiúknál inkább észre szokták venni.)

nov. 30. 22:23
 23/59 anonim ***** válasza:
100%

Hát nézd, az autizmus van akinél csak felnőttként derül ki, vagy felnőttként se. De ez nyilván nem a súlyos esetekre vonatkozik. Ha súlyos autista lenne a fiad, az nagy valószínűséggel már kiderült volna. Az enyhétől meg nem kell pánikba esni.

Szerintem nem feltétlenül jó ötlet a pörgést, repkedést tiltani. Azért csinálja, mert szüksége van most erre az ingerre az idegrendszerének. Persze ha valahol veszélyes, akkor küldd arrébb, ha nem megoldható, próbáld mással helyettesíteni ami az egyensúlyérzéket ingerli.

nov. 30. 22:36
 24/59 A kérdező kommentje:

Nem pörög, nem forog, nem úgy értettem: a "pörgést" úgy értettem, hogy fáradhatatlan, ránézésre hiperaktív a gyerek, de soha nem áll neki forogni!

A "repkedő" mozdulatok is enyhén, néha jelentkeznek nála, de azok csak ugrálás közben, amúgy nem.

Bocsánat, biztos én fogalmaztam félreérthetően. Hiperaktív. Erre akartam utalni, nem arra, hogy forog.

nov. 30. 22:43
 25/59 anonim ***** válasza:
85%

Kérdező, azt kell megérteni, hogy mindenkinek van pár auti tünete, kisgyerekeknek pláne, de bármibe lefogadom, hogy nálad is lehetne találni min. 2-3-at. Ez tök normális. A leírtak alapján nem vinném kivizsgálásra, a beilleszkedésben próbáljátok segíteni! Amit egyébként még érdekesnek találok sok ilyen kérdésnél, azt mindig beleírja mindenki, beszél-e a gyerek, nem beszél, de alig ír valaki magáról a kommunikációról. Ha beszél a gyerek, tud-e beszélgetni is, vagy csak fújja mindig a magáét, mennyire érti, mennyire alkalmazza a gesztusnyelvet stb. Ha nem beszél, érti-e a beszédet, gesztusokkal tud-e kommunikálni, azokat tudja-e értelmezni stb.

„nagyon sokszor egyhelyben ugrándozik, kicsit repked, de nem tudja megmagyarázni, ezt mégis miért csinálja, pedig mindig, mindenki rászól, hogy fejezze be! Aztán persze abbahagyja, egy idő után, tehát felfogja, hogy nem jó amit csinál.”

Nem beszólásnak szánom, de nem értem, miért kell rászólni, hogy fejezze be, miért olyan rossz ez. Persze, akadnak olyan szituk, ahol nyugisabban kell viselkedni, de nekem ez a mondat azt sugallja, a gyerek sehol nem engedheti el magát, mert furcsának találjátok, amit csinál. Az sem elvárható, hogy egy 4 éves gyerek meg tudja magyarázni, miért csinálja. (Egyébként én azt mondanám, ált. izgatottság áll mögötte, amikor fel vannak pörögve.)

dec. 1. 09:01
 26/59 anonim ***** válasza:
79%

Miért pont autizmusra gondolsz? Mert most az a felkapott?

Lehet más baja is.

dec. 1. 09:59
 27/59 anonim ***** válasza:
40%

Mert a gyereke repked, nincsenek barátai és belefagy helyzetekbe fura érdeklődése miatt. Teljesen normális, hogy erre gondol. Ha autista is, olyan minimális mértékben, hogy egyáltalán nem érdeke sem az SNI kód, sem a GYOD és kb semmit sem tudnak rajta fejleszteni.

Nem kell neki senki, csak valaki, aki odafigyel, hogy ne viselkedjen rosszul, a többi rá fog ragadni, és kell neki sok különóra az alkalmazkodás miatt, illetve új közeg, ahol még nem utálják. Azt a pedagógust meg el kell távolítani, aki teret enged az utálkozásnak csoportszinten. Egy-egy gyerek utálhatja egymást, közösen kiutálni valakit nem szabad.

dec. 1. 13:11
 28/59 A kérdező kommentje:

Volt már az óvodapszichológusnál (vagy fejletőped.-nél?) vizsgálaton, ő leírta, hogy a gyermek a kérdésekre adekvát válaszokat ad, együttműködő a feladatok elvégzésében.

Egyszűen nem létezik, hogy szakemberenek ne vennék észre, ha autista lenne. Mostmár egyre inkább hajlok afelé, hogy nem ez lesz a probléma. Érdekes, az óvoda előtt nem voltak vele gondok, csak csoporton belül viselkedik 'idiótán', ami miatt mostmar tényleg utálja a többi gyerek, leszámítva egy kisfiút, akivel tök jól kijönnek.

dec. 1. 14:15
 29/59 anonim ***** válasza:
46%

"Ha autista is, olyan minimális mértékben, hogy egyáltalán nem érdeke sem az SNI kód, sem a GYOD és kb semmit sem tudnak rajta fejleszteni."

Egy magasan funkcionáló autistán is nagyon sokat tud segíteni egy jó gyógypedagógus.

dec. 1. 14:23
 30/59 A kérdező kommentje:

Kedves #25

Igen, nekem bőven voltak autisztikus tüneteim, rám anno az óvodában elég erősen gyanakodtak is a pedagógusok, és szóltak is a szüleimnek: magamba zárkózó, egyhelyben forgó, matató, fel-alá rohangáló, szavakat csakúgy ismételgető kislány voltam.

El is vittek a nevelési tanácsadóba, végül nem engedte édesanyám, hogy kódot kapjak. Felnőttkoromra a tüneteim tetemes részét elhagytam, de mai napig inkább magamnak való vagyok, folyamatos mozgásban vagyok, nem tudok egyszerre 1-nél több dologra koncentrálni.

Bízom benne, én sem vagyok egyébként autista. Megcsináltam 2 diplomát, éltem külföldön is, emberekkel dolgozom, nem hiszem, hogy minderre egy mentális beteg képes lenne.

dec. 1. 14:26
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!