3 éves kisfiam lehet, hogy autista? Többi lent
Ne hallgass senkire, minnél előbb vidd el vizsgálatra. Engem is mindenki hülyének nézett, amikor a két éves kisfiamról megemlítettem a családnak,h lehet, h autista. Mindenki azt mondta, nincs ennek a gyereknek semmi baja. Ezzel nem azt akarom mondani, h a tiéd is az, de amiket írtál megvan rá az esély. De ezeken kívül számos dolog van ami jellemző rájuk, de minden gyerek más.
Tart-e szemkontaktust, válaszol-e a kérdésre, használja-e az igent, meg akarja- e osztaniélményeit, megmutatja a kedvenc játékát, odafigyel a nevére stb.
Egy 4 éves autista kisfiú anyukája
az unokatevstvérem is ilyen volt.
plusz, ha kérdeztünk töle valamit, grimaszokat vágott, nem nézett ránk, teljesen más dologrol kezdett el beszélni..pl. mi volt az ovodában Bálint? - és erre reklámszövegekkel válaszolt, pl, a tüz világosságot ad. a tüz éltet... (valami kávé reklám) ha felolvastunk neki egy mesét, szinte szorol szora felmondta.
jelenleg 12 éves, matematikábol és testnevelésböl fel van mentve. sajnos, az osztálytársai sokan bántják. ö rola az derült ki, hogy Asperger-szindromás, az autizmus enyhébb formája.
Látatlanban soha nem mondunk diagnózist akkor sem, ha tipikus tüneteket ÍR valaki.
A mozgás és a beszédfejlődés nem volt megkésett. Járni 18 hónapos korig kell elkezdeni a nagykönyv szerint, a megkésett beszédfejlődés határa 3 éves kortól van.
A repkedés alarm jel, de nem kizárólag csak az autikra jellemző. Én már láttam teljesen neuritipikus gyereknél is. Bár igaz, hogy nem 3 éves korban.
A gyerekekkel még nem baj, ha 3 évesen nem játszik együtt. Ez is belefér. Az agresszió és a szociális helyzetek nem értése viszont mindenképpen figyelemfelhívó. A zajérzékenység szintén alarm jel, de lehet szenzoros túlérzékenység auti nélkül is. (ezt altatásos fülvizsgálattal lehet kideríteni, hogy van-e organikus "túlhallás")
A beszédindulás elején még lehet ragozási hiba és egyes szám harmadik személyben való beszéd, de ezt el kell nőni.
Auti szempontból fontosabb, hogy adekvátan használja a beszédet, válaszol-e a kérdésekre, milyen a beszédértése, echolál-e. Ebből nagyon sok következtetést le lehet vonni.
A sztereotip tevékenységek hosszas ismétlése (pl pörgetés) szintén alarm tünet. Emellett fontos, hogy van-e fantáziadús szerepjáték, ami 3 évesen már alapszinten jelen van. (pl eteti a plüssöket, berreg az autóhoz, egyéb "mintha" játék) Tud-e játékot helyettesíteni, vagy kizárólag az eredeti dolgot tudja használni (pl zseblámpa olyan, mintha telefon lenne és azzal telefonál, vagy ez csak a mobillal játssza)
Jó, hogy kértél időpontot a vadaskertbe, ők majd a diagnózis alapján segítenek a fejlesztésben és az óvoda kiválasztásában is.
Sajnálom, hogy ez van, ha esetleg auti, akkor is számít, hogy beszél legalább, a szociális dolgokat pedig jól lehet fejleszteni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!