Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Szerintetek autista lehet a...

Szerintetek autista lehet a kisfiam?

Figyelt kérdés

Sziasztok! Szépen kérem, csak olyan írjon, aki ért is valamit a témához, laikusok, gyermektelenek, okoskodók véleménye NEM ÉRDEKEL!

Van egy mindjárt 4 éves kisfiam, most decemberben 4. Szeptemberben kezdte az óvodát, és iszonyúan nehezen illeszkedik be, teljesen kiutálták a csoportból, mert lökdösődik, időnként verekszik, érthetetlen hangulatindadozásai vannak.

DE! Akkor most tegyük tisztába, hogy folyékonyan beszél 2,5 éves kora óta, 100% szobatiszta és ágytiszta is, 3 éves kora óta!

Mindenkivel tart szemkontaktust, aktívan mutogat, nem ragaszkodik semmilyen sorrendhez, inkább jól alkalmazkodik, rugalmas, nevére azonnal odafigyel! Tanulékony, okos, napra napra gazdagodó szókincccsel, sokat mosolyog, nevet!

Ami engem aggaszt, azok a következők: körülbelül 2 hónapja betegesen érdekli a forgó ventillátor, akárhányszor lemegyunk sétálni, mindig meg kell néznie a paneltömbök falán lévő légkondihoz tartozó dobozokat, amelyekben ott forog a ventillátor. Imádja ezeket bámulni, és hisztizik, ha nem hagyom, mert sietni kell valahova!

Rettenetesen rossz evő, utál enni, ellenben az édességet, csokit imádja, illetve a yoghurtokat, tejtermékeket szereti.

Ami még nekem furcsa és autista tünetnek gondolom: nagyon sokszor egyhelyben ugrándozik, kicsit repked, de nem tudja megmagyarázni, ezt mégis miért csinálja, pedig mindig, mindenki rászól, hogy fejezze be! Aztán persze abbahagyja, egy idő után, tehát felfogja, hogy nem jó amit csinál.

Teljes mértékben lehet, hogy én vagyok a hülye, és semmi köze a gyereknek az autizmus, LEGYEN ÍGY! Teljes szívemből ezt kívánom! De mégis ott motoszkál a fejemben, hogy mivan ha.......

Óvodapedagógusokban nem merült fel ilyesmi! Ők csak azt mondták, nehezen illeszkedik be, kicsit problémásabb, de autizmusra Ők nem gyanakodnak.

Ti mit gondoltok?

nov. 30. 14:11
1 2 3 4 5 6
 11/59 anonim ***** válasza:
53%
Ez lehet bármi is... Figyelem, magatartászavar (én inkább ezt gondolnám). De akár autizmus is. Az autizmus nagyon széles spektrumon mozog. Én elég sok autistát látok, vizsgálok, de a gyermekpszichiáter kompetenciája, hogy kimondja a diagnózist... Előfordul, hogy meglepődünk, hogy megkapja/ ill. nem kapja meg egy gyerek az autizmust.
nov. 30. 16:40
 12/59 anonim ***** válasza:
27%

Szia! Igen, érdemes elindulni egy kivizsgálás felé. A helyi gyermekpszichiátriánál jelentkezzetek.

Gyógypedagógus, 2 autista fiú anyukája

nov. 30. 17:05
 13/59 anonim ***** válasza:
19%
Ha teljesen kiutálták a csoportból, akkor biztosan segítségre van szüksége. Az nem olyan lényeges, hogy amúgy az ő eltérését autizmusnak hívják vagy sem, az a fontos hogy segítséget kapjon a beilleszkedésben. Szerintem te magad is fordulhatsz a helyi szakszolgálathoz, vagy konzultálj az óvónőkkel, ők biztosan beküldhetik. (Lehet hogy ahhoz hogy a megfelelő fejlesztésre jogosult legyen, kell ilyen-olyan kód, de ez majd kiderül.) A lényeg hogy ne hagyd ennyiben a dolgot.
nov. 30. 17:30
 14/59 anonim ***** válasza:
36%

Egyáltalán nem érdemes elindulni semmilyen irányba. Igazából csak nem szeretik, hogy lökdösődik, nem? Kit érdekel, hogy auti vagy sem, szinte semmi gondja nincs. Én átvinném másik ovis csoportba, itt úgyis utálják, nem mindegy? Talán egy megfelelő óvónővel tudna működni új gyerekek közt.

Jófej gyerek, játszik másokkal, odamegy hozzájuk, beszél velük, rájuk néz közben, be tud kapcsolódni a játékukba 10 percre is? Én inkább különfoglalkozásokat néznék, hogy minél több helyzetben legyen rutinja, megtanuljon alkalmazkodni. Egyke gondolom.. ugye? Nehéz, ha nincs tesó, akiknél van, azok jobban tudnak alkalmazkodni, mert abba nőttek bele. Ezt muszáj pótolni több kortárssal heti 3x legalább. Te ilyet csak különfoglakozáson fogsz találni, az ovi nem jó, már utálják. Legyen lehetősége előítéletek nélkül haverkodni úgy, hogy valaki rendet tart. Normális óvónő nem enged teret az utálkozásnak.

nov. 30. 18:35
 15/59 anonim ***** válasza:
86%

Ha annyi autista kisgyerek lenne, ahányan itt felteszik a kérdést, akkor rekordokat döntögetnénk Magyarországon az egy főre jutó autisták tekintetében.

Egy okos, élénk kisfiú, aki most kicsit nehezen alkalmazkodik az ovihoz (lökdösődés). Ugrál és repked, mert túlteng benne az energia, rászólsz, tehát figyelsz rá, újra csinálja, nyilván, mert újra fogsz rá figyelni. Ventilátor: majd pár hét múlva lesz újabb kattanás, vagy nem, ebben a korban nagyon sok ilyen felnőttként érthetetlen megszállottság van (MINDEN NAP meg kell nézni a tűzoltóállomást, hogy nyitva van-e a kapu és áll-e bent tűzoltóautó). Arra már inkább nem is írok semmit, hogy a csokit és a joghurtot szereti. Tényleg? Egy kisgyerek jobban szereti az édességet ha hagyod neki, hogy azt egyen mint a sárgarépát? Hát képzeld, én is! :D

nov. 30. 18:43
 16/59 A kérdező kommentje:

Előszöris, nagyon szépen köszönöm a válaszokat, különösen azoknak köszönöm, akik megnyugtattak, hogy nemigen lehet autista a kisfiam, mert önmagában az, hogy mostanában érdekli a ventillátor, meg ugrabugrál, nem feltétlen autizmust jelent.

Szeretném egy kicsit kiegészíteni a leírást. Az óvodában csak és kizárólag azért "nem kedvelik", mert gyakran lökdösődik, durvul a többi gyerekkel! Soha, egyetlenegyszer nem tették még szóvá, hogy fura lenne az érdeklődési köre, ezn egyedül én pörgök! Jóllehet, túlaggodóm, nagyon szeretném, ha így lenne! Nagyon!

Gyerekem bármikor kész megszólítani bárkit: gyereket, felnőttet, idegent egyaránt, tehát tud kapcsolatot teremteni. Ez megint csak abba az irányba mutat, nem auti.

Imádja a társaságot,sőt, 10-20 percnél többet nem szeret egyedül lenni. Nagyon aktív, pörög, kéri, hogy vigyem játszótérre, ott is mindennel játszik, de mindig más útvonalon megyünk, és Őt ez a legkevésbé sem zavarja.

Nem tudom, mitől pörögtem rá ennyire pont az autizmusra, mikor bármi más baja is lehet, sőt, 1000% egészséges is lehet (!ezt szeretném!!!). Talán azért, mert az óvodában most rászálltak, panaszkodnak rá a magatartása miatt, nehezen tud beilleszkedni, 1 barátja van, a többiek kerülik.

+1 nagyon fontos infó: VEGYES korosztályú csoportba jár: a 3 évestől kezdve az iskolához még nem érett 7 évesig MINDENKI megtalálható ebben a 26 fős csoportban! Azt mondta egy gyógypedagógus, hogy ez külön is rossz hatással lehet rá...

Egyke gyermek, láttam, hogy valahol ezt is kérdeztétek.

Csecsemőkora óta mosolyog, és szemkontaktust teremt, 2 évesen meg már jól beszélt, 3 évesen egyik napról a másikra lett szobatiszta.... ha mégis autista (de ne legyen!): létezik, hogy egészen 4 éves koráig ez ne tűnjön fel senkinek? Ebben bízom a legeslegjobban, hogy már réges rég mondták volna, ha ilyesmi probléma gyanúja állna fent, de nem, senki nem mond ilyet.

nov. 30. 20:06
 17/59 anonim ***** válasza:
100%
Esetleg ADHD nem lehet? Ott is lehet ám hasonló viselkedés- kiközösítés. Írtad, hogy pörgős, aktív gyerek-mennyire az?
nov. 30. 20:18
 18/59 A kérdező kommentje:

Annyira aktív, hogy szaladgál, ugrál. De folyamatosan dumál, igényli a társaságot, cserfes.

Ha valamilyen hivatalos helyre, vagy orvoshoz megyünk, akkor viszont csendben ül egyhelyben. A húgom 2 órás esküvőjét például példaértékűen végigülte, idén májusban.

nov. 30. 20:22
 19/59 A kérdező kommentje:

Még egy megjegyzés: aki ide írta, hogy "ne higyjek a szakembereknek,vagy ne higyjek a pedagógusoknak, mert ő is autista ", arra az a reakcióm: mégis KINEK kéne hinnem, ha nem azoknak a felnőtt, gyerekekre specializálódott embereknek, akik a nap 9 órájában a gyerekkel vannak az óvodában?

Illetve annyit azért hozzáfűznék, nehezen hihető, és nem is igazán életszerű, hogy egy diagnosztizált autista pont ezen az oldalon írogat, és ráadásul ilyeneket, hogy ne higyjek a fiamat nevelgető pedagógusoknak!

nov. 30. 20:27
 20/59 anonim ***** válasza:

#16! Itt az első bekezdésben leírtad a lényeget.

Én semmi olyat nem láttam a leírásban, ami ne lenne jellemző a neurotipikus 4évesek többségére.

nov. 30. 21:12
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!