Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Autista tünetek,mit tehetek én?

Autista tünetek,mit tehetek én?

Figyelt kérdés

Kislányom 21 hónapos múlt a napokban. Egy hónapja kezdett el igazán mutogatni. Szemkontaktus van,mindig is volt. Mosoly is. Szociálisan nem fél,hangok nem zavarják,textúrák sem. 17 hónaposan tanult meg járni. Utána indult be jobban,szerepjátékok is,törölgetes,segít ki be pakolni,stb. Viszont nem ölel,nem ad puszit. Integetni valamiért a mai napig nem szeret. Nagyon nagyon nehezen vonható kapcsolatba. Ha kérem,hozzá a labdát,könyvet,macit,de nem mindig,csak ha épp akarja. Hiába próbálom tnaitnai hol a kezed,hogy a fejed,szemed,stb mutogatom képen,tükrön,nem utánozza.

Etetőszékében babakors óta imád előre hátra hintazni és közben hangokat kiadni,ez mai napig így van. Pár hónapja utogeti a fejét,és minket is néha utogetne,persze nem hagyjuk. Néha elvetemült fejet vág,vagy nem tudom kinek neveztem, és olyankor jön,hogy csapna. Vagy csak simán össze vissza forgatja a szemeit,meg ki be csukja. Labujjhegyezes nincs. Kerekeket szeret pörgetni,de ezt én is szerettem. Nagyon nagyon precíz,túlzottan is,tudja mindennek a helyét,van,hogy nem nyugszik,ha nincs úgy az a bizonyos dolog. Egy ideig nagy mániája volt mindent sorrendbe rakni,mara ez már nincs. talán elmondtam mindent. Védőnő nem irányított tovább,háziorvosom nagyon megengedo,mindig azzal jön,hogy az ő apja,aki szintén rövid,öt éves koráig nem beszélt. Van fejlődésneurologushoz időpontom,de csak másfél hónap múlva tud fogadni (nála egyébként már voltunk,egy évesen,akkor mindent rendben talált).

Akik hasonlókon átmentek,tudnak biztatni,vagy segíteni,mit tegyek?

(Van már egy lassan 15 éves fiam,nála ilyenek nem voltak. Sry a hibákért,sietnem kellett az írással nagyon)

nov. 11. 15:57
1 2 3
 1/22 A kérdező kommentje:
Bocs a hibákért még egyszer,talán érthető,a háziorvosom apja szintén orvos,fglamam sincs hogy lett abból rövid
nov. 11. 15:58
 2/22 anonim ***** válasza:
100%

Ebben nagyon sokminden van amit egy nem autista is csinál vagy nem csinál. Az én gyerekem se szeretett kb 3 éves koráig puszit vagy ölelést adni. Neki annál mindig fontosabb dolga volt minthogy ezekért megálljon.

"Ha kérem,hozzá a labdát,könyvet,macit,de nem mindig,csak ha épp akarja." Ezt is kb minden gyerek így csinálja.

Én nem feltétlen gondolom, hogy autista a gyereked.

nov. 11. 16:43
 3/22 anonim ***** válasza:
34%
Hogy mit tehetnél? Kivárod az időpontot a szakemberhez. Meg azt, hogy elég idős legyen, hogy kiderüljön gond van-e. Én SNI-s gyerekekkel foglalkozok, köztük autistákkal is, és lehtöbbjüknél 4 éves kor körül derült ki, hogy mi a gond. De ha attól megnyugszol, hogy névetelen vadidegenek látatlanban megmondják, hogy biztos nem autista, hát legyen.
nov. 11. 16:44
 4/22 A kérdező kommentje:
#3 nem értem a támadást,ráadásul itt mindenki névtelen vadidegen minden egyes kérdésnél.
nov. 11. 16:55
 5/22 anonim ***** válasza:
44%

Ne foglalkozz a hármassal, nem oké szegény, kötekszik és támad:)

Szerintem is furcsa a gyereked, de nem lesztek előrébb, ha most mondanak neked valamit. Azt tudod csinálni, hogy elviszed szoc. fejlesztő foglalkozásra, meg minél több mozgásos ingert adsz neki, de az is elég, ha sokat vagytok játszóházban, játszótéren, vagy valaki foglalkozik vele ilyen ringatón vagy bármin.

Gondolom bölcsiben nem gondolkodsz, az vagy ártani fog, vagy használni, nem lehet tudni előre.

Ezek alapján, ha autista is, akkor is enyhén érintett kisgyerek, ami hacsak nem ilyen hirtelen leépüléssel járó rett szindróma, nem fog romlani.

Beszélgess sokat, kérd, hogy megnézhesd a szeme színét, érdemes a tiédet is megvizsgáltatni vele, meg ilyen beszélgetős játékokba bevonni, farkasszemnézés, meg grimaszolás, utánzásos dolgok, illetve mozgás utánzás(ugrani tud már?) de egyébként bármi baja van, nem "súlyos". Ép értelműnek meg szinte biztos, mert minden tevékenységet csinál és precíz. Értelmi sérültek nem precízek:) Bújni sem szeret úgy magától alvásnál vagy fürdésnél? Nem szokott megölelni, hogy viseli, ha te öleled? érdemes lenne próbálni tollal érinteni, megfogdosnia érdeset, puhát, keményet, simát, játékból megölelni szobrot meg plüssmacit meg anyát, hogy mik a különbségek meg megmutatni neki, hogy dobog a szíved és érezni/hallani is tudja..

nov. 11. 17:20
 6/22 anonim ***** válasza:
43%

3as, Remélem kamu, hogy gyerekekkel foglalkozol ilyen stílussal. Nem engednélek a gyerekem közelébe, de szerintem más se.

4-es nagyon jókat írt kérdező. A mozgásterápia amúgy tényleg jó, nagyon sok pozitívat hallottam róla mostanság. Szerintem is vannak "fura" dolgok, de simán lehet, hogy semmi. Megnyugodni akkor fogsz igazán nyilván, ha majd megnézik és azt mondják nincs gond, mindig van egy anyai megérzés, ami lehet túlaggódás is vagy normális. Kitartást!

nov. 11. 17:27
 7/22 A kérdező kommentje:

Köszönöm! Odabujni szeret nagyon,azt nem sál.elviseli,de van,hogy kéri is. Különösen,ha zaklatott vagy fáradt. A szoptatós fotelben a mai napig sokat kickozunk együtt,csak ringatom. Pedig már több mint egy éve nem szoktatok,gondolom megmaradt neki jó érzéskent.

Koszonom a részletes választ is,ki fogom próbálni őket!

nov. 11. 18:22
 8/22 A kérdező kommentje:
*nemcsak elviseli
nov. 11. 18:22
 9/22 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező, pár auti tünete minden gyereknek és felnőttnek van, 2 év alatt meg aztán pláne. Én nem látok rettentő dolgokat. Amiről nem, vagy nem sokat írtál: Beszéddel és főleg az értéssel hogy áll? Ha szeretne valamit, mit csinál, mennyire tudja megértetni magát veletek? Viselkedése?

„Ha kérem,hozzá a labdát,könyvet,macit,de nem mindig,csak ha épp akarja.” Szerintem egy gyerek se viszi oda mindig a macit, könyvet, akármit, nincs mindig kedvük, nem tünet.

„Hiába próbálom tnaitnai hol a kezed,hogy a fejed,szemed,stb mutogatom képen,tükrön,nem utánozza.” Önmagában ez se baj. Kérdés, hogy mondjuk képeskönyvet néz-e veled aktívan, ha láttok az utcán sétálva egy aranyos, kiscicát, szólsz neki, érdekli-e stb. Ne a konkrét példákra hegyezd ki, a lényeg, ált. tök passzív-e, vagy nem, csak mondjuk pár dolog nem érdekli annyira, hogy utánozza, figyeljen rá.

nov. 11. 19:36
 10/22 anonim ***** válasza:
nov. 11. 20:27
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!