Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Dackorszak, nehéz természetű...

Dackorszak, nehéz természetű gyerek plusz testvér féltékenység témában kérnek tanácsot. Mikor kezd el látszani hatasa a következetes nevelésnek? Soha?

Figyelt kérdés
Van egy 3 eves és egy 9 hónapos gyerekem. A nagy mindig is borzasztó nehéz természetű gyerek születése óta, a pici sem egy kifejezetté angyalka de azért nagyon más világ. A nagynál egy éve nagyon beindult a dackorszak, mi úgy érzem nagyon következtetesen neveljük, rengeteg szeretet és foglalkozást kap emelett azért fix szigorú szabályokat. TV, laptop, akármi képernyő nálunk nincs nem is volt soha, mese annal több és játék. Rettentő intelligens, jó eszű gyerek és nagyon önálló,nagyon jó humorral és intellektuálisan elég mondhatni koravén. Na DE állandóan elégedetlenkedik, ellenkezik vagy meg se hall mostanában vagy nem és nem, hisztizik ha valamit nem akar pedig sosem ér vele célt. Fel évig imádta a tesóját de mióta több figyelmet igényel és helyvaltoztat utalja, megüti napi többször, elmondja hogy utalja hogy azt szeretné, hogy ne legyen. Próbálunk a férjemmel mindketten egyedül is időt tölteni vele és általában szerintem több figyelmet kap így is mint a pici. Úgy érzem iden meg dacosabb és nehézen kezelhetőbb mint tavaly. Mikor lesz annak látszata hogy mi tényleg soakt neveljük, -beszélgetünk vele az érzéseiről, mindent megteszünk ami tőlünk telhető? Nagyon el vagyok keseredve ... az ovodat is csak ősszel kezdi, hogy ne kösse össze a tesójával hogy mi kirakjuk . És ez a féltékenység ez jobb lesz valaha ? Felek hogy utalni fogja a kistesoja, ha állandóan bántja. Van valakinek valami tapasztalata tanácsa esetleg? Nagyon szomorú vagyok tényleg. Úgy érzem egy szörnyű ördögi kör ez az egész, a fiam nagyon sokat rendetlenkedik mostanában akkor rá kell szóljak nyilván akkor meg gondolom azt érzi hogy nekem vele van állandóan a bajom és kicsivel meg nem. Nyilván azért csinálja a rosszaságot, hogy én rá figyeljek, de ha rosszat csinál azt meg mégsem hagyhatom rá. Felek hogy elromlik az amúgy nagyon szoros kapcsolatom vele, nagyon anyás gyerek volt mindig, de érzem hogy az elmúlt 3 hónapban mennyit romlott a kapcsolatunk.

#dackorszak #Testverfeltekenyseg
tegnap 19:19
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

25 evesen mikor kikerul az egyetemrol es munkat valal. 🤣

Komolyan meg ido ido ido sajnos ez nem egy gyors folyamat. De ha biztositod neki a TI idot akkor oldodik a dolog. Neki is vele kell szoknia az uj helyzetbe nem csak neked. Neki is van gondolata erzese errol. Beszelgessetet az o szintjen.

Babozzatok el. Jatszatok el...

tegnap 19:31
 2/7 A kérdező kommentje:
Igen ezt nem írtam de ezt is csináljuk. Mi mindent amit érez úgy szoktuk megbeszélni, hogy én egy kedvenc báb bőrébe bujok és ő kérdezi tőle mert sok mindent akkor jobban elmesél. Pl a teso dolgot mi úgy szoktuk, hogy a Mazsola c mesét imádja és sokat meséljük, kapott is szülinapjára Mazsolat Manocskat és egy idő múlva persze Tadet is kapott mellé. És akkor a könyvben a meséket is elbabozzuk és azaz érdekes nekem pl hogy mikor így játszunk mesélünk akkor ő mindig szeretgeti, babusgatja a Tádét amúgy. Egyébként a fiam termeszetre is elég Mazsola szóval eléggé tud vele azonosulni. :D Ha ismered a mesét akkor érted is mire gondolok. Na és úgy is szoktuk hogy saját kitalált dolgokat játszunk el ezekkel a babokkal mert már egy éve észrevettem ez mennyire jot tesz neki. És akkor ő mindig kérdezi, hogy és akkor mit mondott erre Manocska stb szivak így mesén keresztül próbáljuk tanítani. Ami fix hogy este férjem ha itthon van játszik vele én pedig minden ebed után mesélek neki akkor ott a pici is de este már alszik a pici és akkor egy órát csak neki mesélek meg bábozunk. Nem tudom, jelenleg egy hónapja így érezem csak egyre rosszabb.
tegnap 19:44
 3/7 anonim ***** válasza:

Ismerem meg wzer evrol 🥰 anno diafilmen is megvolt.

Amugy szerintem jol csinalod. Ne csak meselj. Beazelgessetek is. Pl egy ismeretterjeszto kony mellett. Ha erdekli. Meseld wl te is mit erzel.

Amigy gondold at h milyen szabaly van ami idejetmult. Mi az amiben engedhetaz. Neha inkabb javasolj valamit mint h megmond neki a tutit.

Pl a lanyom a teli 10cm hoba kitalata h szandalt vesz. Mondtam h hoba kellemetlen leaz mert hideg es nedves. De o csakazertisszandaltakarom!

Oke vedd akkor azt de kikotottem h akkor a boltig abban kell jonnia akar kellemes akar nem. Kb 3 lepes utan belatta h megsem jo a szandi telen hoba. Persze atvettuk de onnantol soha tobbet akart szandit venni a hoba.

Minden egyes evben felevben at kell gondolnod mi az amiben emgedhetsz neki de a feleosseg az ove! Pl ha eddig te valasztottal ruhat neki akkor innentol o valaszon de ha nem jol oltozik es fazik vagy nyaron fekete kabatoh vesz az mar az o baja/felelossege.

Egyaltalan nem kicsik ehhez. Csak mi huzzuk el a babakort ameddig lehet. Sokkal tobb mindwnre kepesek amugy. Lasd a kinai japan keleti gyerekeket. 🙂

tegnap 20:04
 4/7 anonim ***** válasza:

Bölcsődei játszócsoporton nem gondolkodtál?

Napi díjas, nem jàr semmilyen kötelezettséggel! Egyszer elmentek és ha tetszik neki, akkor időnként (heti 2-3x mondjuk) járhatna.

Ott lennének vele egykorú gyerekek és kisebbek is. Így amellett, hogy jót játszana a gyerekekkel, ráhangolódna az óvodára és szokná, hogy nem csak ő van a világon, szocializálódna.

Próbáljátok ki!

Otthon pedig az a jó taktika, ha a saját pozíciójában erősíted meg. Éreztetni kell vele, hogy milyen szuper, hogy ő màr nagy és ügyes, okos... Adni kell neki feldatokat, amiben sikerélménye lehet. Pl.: "Dávidka, te olyan erős nagyfiú vagy, segítenél anyának arrébb tenni ezt a széket?" "Dávidka, meglocsolom a virágokat! Jajj de nehéz ez a locsolókanna, te elbírod?"

Szóval éreztetni kell vele, hogy mennyire ügyes nagyfiú és mennyire szükséged van rá és arra, hogy ügyesen viselkedjen.

tegnap 20:06
 5/7 anonim ***** válasza:
0%
Szerencsére nem kötelező előírás, hogy az ember jóban legyen a testvérével.
tegnap 20:53
 6/7 A kérdező kommentje:
Jó hát egy dolog hogy ne legyen jóvá vele és egy másik dolog ha megüti, vagy beleáll egy baba hasaba szerintem... Nem varja el senki hogy szeresse..el is mondjuk ezt naponta neki nem kell szerezni de attól hogy az ember valakit nem szeret, nem kell bántani. Egyébként ilyet mindig az mond akinek valami problémája van az életben a tesójával vagy a családjával. Nekem van egy másfél évvel idősebb bátyám, nem sok közünk egymáshoz, alig beszélünk egymással főleg ő miatta mert nincs rá igényé de gyerekként nagyon is jó volt együtt játszani, nálunk én voltam inkább féltékeny később nem babaként nyilván. És tudom ez mennyire rossz egy érzés emiatt sajnálom a fiam is a kicsit meg nyilván azért mert semmi rosszat nem tesz de naponta van ütve. Szóval ne haragudj utolsó de ez a hozzászólás nem túl sok együttérzésről tanuskodik, és kétlem hogy anyaként van hasonló tapasztalatod, mert ha lenne nem írnal ide ilyeneket.
tegnap 21:33
 7/7 anonim ***** válasza:
0%
Én ezt testvérként írom. 20 év alatt ha nem lett semmi, akkor ezután sem lesz semmi. 🤷🏼‍♀️
tegnap 21:40

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!