Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Két tizenéves gyerekem van,...

Két tizenéves gyerekem van, egyikük autista. Értelmileg teljesen ép, szociális kapcsolatok tekintetében van jelentősen lemaradva. Mit tennél a helyemben?

Figyelt kérdés
A nagyobbik gyerekem ritkán, kb. 1-2 havonta szokott áthívni vendéget, 1-2 barátnőt (mindkét gyerekem lány). Ilyenkor itt szoktak aludni általában a hétvégén. Régebben nem volt ezzel gond, de most nyár óta a kisebbik lányom, aki autista, ezt nagyon rosszul viseli. Ilyenkor egész napra bezárkózik, enni sem jön ki, vécézni is csak ha már nagyon kell neki. Egyébként nem balhézik, nem sajnáltatja magát. Miután elmentek a vendégek, alig várja, egyből kijön a szobájából, látszik, hogy nagyon megkönnyebbül, hogy már nincsenek nálunk idegenek. Ti hogyan oldanátok meg ezt a helyzetet? Úgy lennél vele, hogy ennyi kényelmetlenség belefér egy autista gyerek életébe? Mert ez az ő szempontjából nem is csak egy kis kényelmetlenség, érződik, hogy erősen szorong, amikor itt vannak nálunk. Vagy a nagyobbiktól várnád el, hogy a testvére állapota miatt lemondjon a vendégeskedésről? Az sem megoldás, hogy a kisebbiket elvinni addig amíg vannak nálunk, mert senki rokonunk, ismerősünk sincs, akivel annyira szoros lenne a kapcsolata, hogy szívesen menjen át hozzájuk.

okt. 12. 17:00
1 2 3 4
 1/37 anonim ***** válasza:
77%
Azt gondolom, igen, hogy az autista testvérnek ezt el kell fogadnia, igen.
okt. 12. 17:11
 2/37 anonim ***** válasza:
24%
Ezt az ott alvósdit sosem értettem. Nálam fel se merült volna ilyen. Hívja át a nagyobbik a barátnőt, aztán este menjen szépen haza. Ennyi.
okt. 12. 17:48
 3/37 anonim ***** válasza:
85%
Ha ez tényleg 1-2 havonta 1 alkalmat jelent, akkor én sem várnám el a nagytól, hogy lemondjon ezekről a hétvégékről.
okt. 12. 17:48
 4/37 anonim ***** válasza:
90%
Az én kisebbik gyerekem adhd-s, nem autista, de azért van jó pár erre jellemző tulajdonsága is. Többek között a szociális kapcsolatok. A megszokott emberekkel tök jól elvan, de idegen emberekkel nem akar semmilyen kapcsolatot. A nővéréhez átjönnek néha a barátai, kb félévente egyszer van ittalvós buli is. A kisebbik ilyenkor az idő 90 %- ban a szobájában van. Én mondtam neki, hogy ezt el kell fogadnia, nem muszáj barátkozni a többiekkel, de azt nem tilthatja meg, hogy átjöjjenek. Hozzá is jöhetnének a barátai, de ő ezt nem szeretné, csak suliban és online játszanak.
okt. 12. 18:15
 5/37 anonim ***** válasza:
26%

Én úgy vagyok vele, hogy akár autista, akár nem autista: ha a családomat zavarja, akkor nem szervezek ottalvós "bulit".

Mi mindketten nt-k vagyunk a testvéremmel, mégse hordtuk fel a barátainkat (pedig szerettük volna), mert tudtuk, hogy zavarja a másikat, mivel nálunk a lakás mérete volt olyan.

Egyébként autista gyereket nevelek, aki még kisebb és nálunk ő a nagy, azaz a kisebbtől lesz várható hasonló barát áthívás.

Mndkét oldalról kompromisszumot várok majd el. Ha egy egész hétvégés vendégeskedés ilyen stresszt vált ki az autista testvérből, az az nt-nek se jó, mert a felgyülemlett feszültség óhatatlanul a családon "csapódik" le (akaratlanul is), ezért kecske is, kaposzta is alapon rövidebb ott tartózkodást engednék, ottalvás nélkül.

okt. 12. 18:19
 6/37 anonim ***** válasza:
8%
Nem értem, ezzel kapcsolatban miért nem egy gyógypedagógust kérdezel meg, aki már látta valaha a lányodat.
okt. 12. 18:26
 7/37 anonim ***** válasza:
54%
5ös aztán majd csodálkozol hogy a gyereked miért lép le 18 éves korában és többet rád se nyitja az ajtót...nem a nagyobbik tehet róla hogy a kicsi autista miért büntetnék őt?
okt. 12. 18:32
 8/37 anonim ***** válasza:
38%
Lehet kompromisszumot kötni, pl a havi 1-2 alkalmat max.havi egyre szűkíteni, esetleg 5-6 hetente egyre. Én szülő vagyok, nem autista, de engem is zavar, mikor a gyerekem áthív ittalvásra barátnőt. Csak kényelmetlenebb.
okt. 12. 18:38
 9/37 anonim ***** válasza:
62%

Sok beszűkült, antiszoc szülő. Azért, mert nektek nem fekszik a gyerek ottalvós bulija, attól még más szülő nyitott lehet erre.

Az meg abszurd elvárás, hogy az egészséges gyerek legyen büntetve a másik miatt, ez csak megágyaz a testvérutálatnakm

okt. 12. 18:54
 10/37 anonim ***** válasza:
71%
Szerintem az autistának is meg kell szoknia valamilyen szinten, hogy mások is élnek, mozognak körülötte. 1-2 havonta, az nem sok alkalom. Azon kellene dolgozni, hogy ezeket az alkalmakat jobban viselje.
okt. 12. 18:57
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!