2 éves kisgyerek egyáltalán nem beszél. Ezek a tünetek utalhatnak autizmusra?
2 éves kisfiam egyáltalán nem beszél pár hangutánzót, állathangot leszámítva. Elküldtek minket a pedagógiai szakszolgálathoz, de csak szeptemberben tudnak fogadni, addig várnunk kell. Aggódok hogy esetleg autizmus állhat a késői beszédfejlődés háttérében, mert vannak gyanús tünetek.
Megpróbáltam összeszedni őket:
- nagyon nyugodt baba volt, szinte sosem sírt, csak ha komoly baja volt
- egy időben imádott ajtókat, kapcsolókat nyitogatni, nyomogatni, ezt mára 90%-ban kinőtte
- régebben lábujjazott, de ezt is elhagyta már
- imád pakolni, konyhaszekrényben, játékos ládában, fél órákat elvan vele
- imádja az autókat, nagyon szereti szétszedni, összeszerelni és tologatni őket
- nem nagyon játszik más gyerekekkel, inkább csak mellettük játszik (de figyeli őket)
- válogatós, kevés ételt eszik meg, nem szereti ha én etetem, ő akarja csinálni
- későn kezdett mutogatni, olyan másfél évesen
És ugye a legfőbb dolog a beszéd, 2 éves volt múlt hónapban, és semmit nem mond. Amúgy megérti a dolgokat, kéréseket teljesíti, persze ha kedve van.
Tudom hogy korai megmondani, de gyanúsak ezek a tünetek? Ebben a korban, már voltak tünetek nálatok, aki érintett ebben?
Köszönöm aki tud segíteni!
#23 Sajnos nekünk hypoton izomzat miatt születésétől hordani kellett a Fejlődésneurora. Koraszülött volt.
1.5 éves korában volt ott egy gyógypedagógusi felmérés, ahol nem működött együtt, jobban érdekelte a szemeteskuka meg a szekrény mint az idegen néni utasításai. Utóbbi ebből azt szűrte le,hogy a tárgyak fontosabbak neki az embereknél, plusz több dologban volt
lemaradása is úgyhogy pervaziv
zavar kódot kaptunk.
Az egész hercehurca emiatt indult, már azt is bánom, hogy visszahordtam kontrollra! Csak az idegeskedés ment, megy. Pár hónapos korára már semmilyen hypotonia nem volt, szépen alakult a mozgása és most, hogy végre szabadultunk volna jön ez...
Mérges vagyok, hogy mindenféle kódot aggatnak rá már most túlbuzgó "szakemberek" akik látták 8 percig! Augusztusban kell visszamenni, hoz a nő egy másik szakembert Pestről mert "szeretné ha ő is megnézné"! Én legszívesebben vissza se vinném! Majd ha a bölcsibe azt mondják gond van elviszem a Vadaskertbe. Csakis a korai fejlesztés miatt vacilállok mert azt szerettem volna ha megkapja, talán segítség lenne neki. De már annyira elbizonytalanodtam! Irigylek mindenkit aki bele sem kerül ebbe, mert itt mindenkire aki kicsit is eltér, furcsaságai vannak vagy nem egyformán nagykönyv szerint fejlődik megpróbálnak valamilyen diagnózist ráhúzni!
Én sem voltam egyszerű kiskoromban de senkinek meg se fordult a fejében, hogy autista lennék mert volt egy idoszakom amikor inkább egyedül szerettem játszani féltem a kortársaimtól és nehezen alakítottam ki kapcsolatokat. Mára ezeket is teljesen elnőttem, bármiféle fejlesztés nélkül.
25, a bno 84.80, egyéb pervazív már fixen autizmus diagnózis.
Bar kérdés, hogy pszichiáter nélkül egy gyógyped milyen alapon diagnosztizál, amikor törvényileg csak pszichiáter adhat.
Emiatt meg a fiatal kora miatt nekem se tetszene egy elhamarkodott diagnózis.
Érdekes, hogy mi pont fordítva jártunk. Senki nem akarta észrevenni, pedig 1,5 évesen is ordító tünetei voltak. Korai fejlesztésben voltunk mi is, rendszeres kontroll és folyton csak én kaptam az ívet. Anyuka miatt ilyen a gyerek. Majd kinövi blabla...
Sikerült minden gyanút elaltatniuk és csak a gyomoridegen nőtt. Mert persze attól, hogy "az én hibám", mét a gyerek nem úgy fejlődött mint kellene hiába az ezer fejlesztés.
A hipotónia nem kinőhető állapot, hisz az izomtónus alapállapota. Csak annyi változik, hogy épp okoz-e gondot a mindennapokban, vagy sem. Nálunk növekedési ugrásnál érződik a tartásán, lába állásán.
Utolsó, hát nem tudom nálunk szerencsére tornával helyreállt ez a izomtónus eloszlási zavar. Jelezhet előre az idegrendszeri gondokat, de én büszke voltam mert nálunk a mozgás volt az egyetlen ami rendesen fejlődött sőt még előbbre is van a kortársainál.
A pervaziv zavar csak egy gyűjtőkód ahová az autizmusokat is sorolják, akkor adják ha nem biztosak benne, a kora miatt még nem adhatnak mást vagy valamiért nem egyértelmű mert mondjuk vannak autisztikus tünetek de nem elég az autizmus diagnózishoz.
Autizmust csak pszichiáter diagnsztizálhat, ezért sem fogadom el a "véleményét" mert ez eddig nem több annál. Utálom az ilyen buzgómócsingokat, messze a hatáskörén kívül, azt hiszi ő sz@rta a spanyol viaszt közben a kommunikációja nulla emberileg etikailag szintén kiderült a rokonunk rokona és kiteregette az infókat a kisfiammal kapcsolatban így többet tudnak mint én meg a férjem ami szerintem felháborító titoktartási és adatvédelmi kötelezettség elmulasztása miatt fel is fogom nyomni!
Nem nem.
Az egyéb pervazív NEM gyüjtő- vagy előkód.
Tévedésben vagy.
Ez végleges autizmus diagnózis.
Amivel kevered, az a "kevert specifikus fejlődési zavar F.83" diagnózis.
Azt adják gyanú esetén.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!