Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Mihez kezdenétek egy ilyen...

Mihez kezdenétek egy ilyen gyerekkel?

Figyelt kérdés

Általános iskolás kislány. Jó tanuló, visszahúzódó típus, oviban is mindig magányosan játszott. Oviban is nagyon sokáig sírt, iskolába is sokáig (hónapokig) sírva ment. Kicsi kora óta rágja a körmét, néha véresre. Körömlakk, rábeszélés hatására sem hagyja abba, vagy ha mégis, felvesz más szokást (lábrázás, szájharapdálás). Mióta iskolás, egy időben úgyszólván minden hétfő reggel hányni kezdett. Mióta kiderült, hogy nincs szervi oka, ugyanúgy megy ilyenkor suliba, azóta ezek a hányós epizódok elmúltak. Jól tanul, de szorong, még egy négyestől is gombóc van a torkában, a hármasnál meg vége a világnak. Rosszabb (nem ötös) jegyeket, fekete pontokat volt, hogy hetekig nem mert bevallani otthon, pedig sosem kapott ezért bántást, büntetést, maximum szóbeli ejnyebejnyét vagy prédikációt. Ugyanakkor sorra nyeri a tanulmányi versenyeket, ezeken sosem szorong, kirázza a kisujjából. Okos, művelt, érdekes észjárású gyerek, a tanárok többnyire szeretik. Az osztálytársaival nem igazán jön ki, kilóg a sorból bejárós vidékiként, suli után eszébe sem jut bandázni, hanem siet haza. Néha beleáll helyzetekbe, megvédi, akit csúfolnak stb. de ezáltal ő is célponttá válik. A félénkségét sokszor harsánysággal kompenzálja, erőnek erejével vicceskedik, ami persze általában csak ront a helyzeten. A tesójával átlag felett rengeteget verekszenek, folyamatosan (közös szoba), ez kb az egyetlen konfliktuskezelési módjuk. Néha olyan dühvel, gyűlölettel gyilkolják egymást, hogy borzasztó, aztán meg tök szépen eljátszanak. Amúgy harmonikus, szerető család, a gyerekek mindennél jobban szeretnek otthon lenni.

Mihez kezdenétek vele? Kellhet egyáltalán bármit "kezdeni" vele?

máj. 5. 06:31
1 2 3
 1/23 anonim ***** válasza:
94%
Gyermekpszichológus!
máj. 5. 06:42
 2/23 A kérdező kommentje:

Egyébként a kislány én vagyok, a történet pedig a '90-es években játszódik. Akkoriban a pszichológus nem volt "divat".

A szülők mit tehettek volna?

máj. 5. 06:50
 3/23 anonim ***** válasza:
100%

A 90-es években is volt pszichológus, még iskolapszichológus is. Pszichiáter is.

Felnőttként se késő elmenned.

máj. 5. 06:55
 4/23 A kérdező kommentje:
A leírás alapján szerinted ez már akkor is meg kellett volna üsse az ingerküszöböt? Így zanzásítva tényleg durvának tűnik, de amúgy "működtem". (Igaz, ha az én gyerekem "működne" így, én futnék vele a pszichológushoz, de ma más a világ.)
máj. 5. 07:12
 5/23 anonim ***** válasza:
91%

Ma se üti meg az ingerküszöböt.

A jó tanuló, csendes, de szorongó gyerek ma se jut el. Bár pont ilyen tünetekkel van lányom egyik osztálytársának autizmus diagnózisa, de segítséget ő se kap, mivel anyuka nem viszi tovább oktatási kódért. A bno pedig csak arra jó, hogy felvegye érte a magasabb családit meg a gyest, de szaksegítséget nem kap. Pedig ha anyuka bevallalná a "megbélyegzést", azaz hogy kiderüljön, hogy az ő gyereke is más, akkor foglalkozna vele is a pszicológus, mert bizony a szorongásokat oldani érdemes.

A pszichiáter aki az én gyerekemet diagnosztizálta, elmondta, hogy az ilyen szorongóknál lesz jó eséllyel később depresszió, pánikbetegség, szoc.fóbia.

Pont mert "jól működik", de ez belső feszültséget gyárt.

máj. 5. 07:23
 6/23 anonim ***** válasza:
91%

Én is ilyen jó tanuló kislány voltam, szorongással erősen megspékelve. 90-es gyerek vagyok, nálunk itthon a pszichológus szitokszó volt akkoriban... 5-nek igaza van, pánikbeteg vagyok, és olyan társaságokban, ahol sokan vagyunk kis helyen, mint régen az osztályban, totál előjön a szorongásom a mai napig, hasmenéstől kezdve a magas pulzusig egy csomó mindent érzek, pedig már foglalkozom vele.

Manapság mit kezdenék vele? Ha lesz gyerekem és érzékelem rajta ezeket a dolgokat, akkor a pszichológust nem ijesztegetésnek fogom használni, ahogy velem tették, hanem segítséget kérek neki.

máj. 5. 07:36
 7/23 anonim ***** válasza:
100%

Amúgy mi a kérdésed célja? Szülőhibáztatás? Önnyugtatás? Igen, nyilvánvalóan hibáztak, hogy ha pszichológushoz nem is vittek, de ők sem foglalkoztak veled annyira, hogy helyén tudd kezelni a dolgokat. Ma már nem ciki a pszichológus, elérhető mindenki számára, válogatni is lehet, interneten meg lehet nézni milyen eszközeink vannak a gyerek lelkéhez, stb, ezek akkoriban nem voltak ilyen szinten elérhetőek. Amelyik korszakban az volt a szokás, hogy verd a gyereket, mert abból tanul, meg hagyd sírni, majd megnyugszik. Buta, de a kornak hű gyereknevelési szokások voltak.

Engem agyrázkódás összes tünetével sem vitték dokihoz, csak "pihenj". Sokat nem is lehet elvárni a szüleid korosztályától.

Mai gyereket igen, kevesebbbért is pszichológushoz vinnék/hordok is.

90-ben nem valószínű, én magam azért beszélgetnék sokat egy ilyen gyerekkel, támogatnám lelkileg, és mindent megtennék, hogy jobb legyen, ha kell, doki, pedagógusoktól tanácsot kérni, akárkitől.

91ben születtem, azért én sem egy mai kor számára példamutató családban, öngyilkossági kísérlettel, később kijött pánikrohamokkal, állandó szorongással, magas megfelelési kényszertel, szülői érzelmi elhanyagolással, de felnőttként azért elmentem pszichológushoz, és rendben vagyok. Javaslom neked is.

máj. 5. 07:36
 8/23 anonim ***** válasza:
100%
Auti/ADHD esetleg mindkettő?
máj. 5. 07:53
 9/23 A kérdező kommentje:

Hát, így egy hirtelen online autizmus teszt szerint "erősen lehetséges", hogy autista vagyok. 😅 Nem mintha ez bármin változtatna, de érdekes.

A szüleim, gondolom, a lehető legjobb tudásuk szerint csinálták, őket nem hibáztatom, még ha fel is ismerem magát a hibát. Voltam depressziós is, szorongok ma is sok mindentől és alapból "fura" vagyok. Keresem az okokat, meg persze a megoldást, illetve szeretném a gyerekeimnél elkerülni ezeket a vágányokat.

máj. 5. 08:31
 10/23 anonim ***** válasza:
23%

Én nem látok ebben semmi kirívót. Szerintem ez a 90-es években abszolút nem ütötte meg az ingerküszöböt (én is akkor voltam gyerek), ma is csak kapirgálja. De ma is szerintem inkább a testi tünetek, sok sírás és a maximalizmus/szorongás az, ami mondjuk nálam már összességében intő jel lenne, hogy ezzel foglalkozni kellene.

Szerintem az, hogy egy gyerek milyen személyiség jegyekkel rendelkezik, az alapvetően nem "kezelendő" probléma. Amit én máshogy igyekeznék csinálni, mint anno a szüleim, hogy talán kicsit jobban irányt mutatnék bizonyosos szituációkat hogyan is lehet kezelni. Nem erőszakosan, csak amolyan iránymutatóan felvezetve a lehetőségeket. A döntés az övé marad.

máj. 5. 10:02
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!