Idegrendszeri éretlenség fejlesztése?
A fiam 4,5, még nincs diagnózis. Nem igazán beszél, talán 50 szót használ rendszeresen. Minden hangot ki tud ejteni, nem az a gond.
A hallása tökéletes.
Mindent később kezdett, de már nagyon lemaradt a korcsoportjához képest. Rengeteget olvasok a neten, és egyelőre az idegrendszeri éretlenségre a legtöbb tünet ráillik.
Elsősorban tapasztalatok érdekelnek. Van valaki, akinek a gyereke ezzel küzd? Milyen módon lehet fejleszteni, segíteni? Amíg nincs diagnózis, nincs szaksegítség. Addig én mivel tudom itthon támogatni?
#9: 2,5 éve viszem mindenfelé, de Magyarországon annyi segítséget kaptunk, hogy a gyógypedagógus átküldött pdf-ben két oldalt, pár rajzzal, meg egy mondóka eső pár szavával, hogy ezt gyakoroljuk vele otthon. Nos, ennyit az online lehetőségéről.
Picivel több, mint egy éve vagyunk itt. Nagyon hosszú, két-három hónapos várólisták vannak, és ha a gyerek egy picit is náthás, már nem mehet a vizsgálatra. Mivel az ovit áprilisban kezdte, így szinte mindig beteg. Ha éppen ő nem, akkor valaki a csoportban pozitív koronára, és mindenki karanténba megy. A hallásvizsgálatra is kétszer le kellett mondani az időpontot. A hallása tökéletes. Neurológus is azt mondta, hogy az agyi fejlettsége megfelel a korának, születési agyi károsodás nincs.
Unokatesója 5,5 éves, nem rég kezdett el beszélni, logopédiára járnak csak. Még mindig nincs diagnózis. Magyarországon élnek.
Ja, még annyit, hogy ott be se vették oviba, senkit se érdekelt, hogy 3 éves, nekünk dolgozni kell. Az óvodavezető megmondta, hogy amíg nem teljesen szobatiszta és nem beszél, maradjak vele otthon táppénzen. Falu, másik ovi nincs, a városban túlzsúfoltak, nem veszik fel, mert ők nem kötelesek. Katasztrófa.
A nagyfiam is "más", apsergeres. Ő 9 éves volt, mire diagnosztizálták végre. (Ha a kisebb hasonló lenne, könnyebb lenne, mert már van tapasztalatom aspergeressel.)
Nagyon sok szempontból az egészségügy jobb itt, de most rettenetesen lassú, hála annak, hogy a covid miatt mindenki be van tojva.
Azt meg nem hiszem, hogy ha itthon tornázunk, vagy rajzolunk, vagy célzottan végzünk valamit közösen, azzal ártani lehetne.
Az egyensúlyérzéke sokat javult az utóbbi időben, most már önként megy hintázni, egyik napról a másikra szobatiszta lett, elkezdett dudorászni és táncolni, de a beszéd nem indult be. Pedig magyarul ért mindent, nagyon is figyelni kell, hogy mit hall. Idegen nyelven 4-5 szót mond, sokat ért. Elkezdte mondani a csoporttársak neveit is.
Január 12 a következő időpont. Ha...nem betegszik le megint.
5
Annyira ne sajnáld, a tsmt egy kamu. Semmit nem ér. Nem véletlen, hogy külföldön sehol nem ismerik. Itthon meg úgy adják elő a csalók, hogy külföldön "évtizedek óta használják", meg "mindennapos".
#13 Komolyan??? Ezt nem is tudtam. 😳 Most megleptél.
Te honnan tudod egyébként?
Egyébként nekem is gyanús egy fejlesztési forma, ahova hordtam a gyereket.... De mivel nem értek hozzá, így bíztam a szakemberben
Ez mind szuper, de írtam, hogy itt nincs TSMT. Az online elérhető meg annyi, hogy egy értelmezhetetlen feladatlapot kaptunk.
Akkor ezek szerint felejtsem el a fejlesztést, mert más módszer nincs? Ez elég elkeserítő.
Nálunk is működött az alapozó torna online. Totálisan részletes, szájbarágós feladatleírás volt, pl.:
Egyensúlygyakorlatok:
- Állj 30 mp-ig jobb lábon!
- Állj 30 mp-ig bal lábon!
- Állj zárt állásba, állj lábujjhegyre, majd vissza alapállásba!
- Állj zárt állásba, billenj át sarkon állásba, majd vissza!
- Állj zárt lábbal, dőlj előre, illetve hátra lassan, miközben behajlítod mindkét karod, és
magad előtt a kezeddel apró körzéseket csinálsz előre és hátra (kismalom)!
- Állj zárt lábbal, emeld meg az egyik lábadat, előre, oldalra, majd hátra! Végezd el a
mozgást a másik lábaddal is!
- Állj egy lábon, és a másik lábadat kicsit megemelve írj le vele kicsi köröket a
levegőben, majd lábcsere! Végezd el ezt a mozgást úgy, hogy hátrafelé emeled meg a
lábadat!
- Állj egy lábon, emeld meg a másik lábadat előre, majd vidd ki oldalra, onnét hátra
lassan, majd végezd el a mozgást a másik lábaddal is!
De voltak videók is, amit küldött a hölgy. Ezeket bárki meg tudja csinálni otthon.
Most véletlenül sem találtam a gépen, pedig lementettem. De írtam, hogy van egy homályos rajz, labdán ül a figura, gondolom a nyilak az irányt mutatják, meg két sor egy mondókából, és ennyi. Most ebből nekem nem világos, hogy mit kell tenni, mivel nem vagyok gyógytornász. Videóról nem is álmodok. De ezek szerint tőlem öröklte a gyerek, hogy hülye.
De egyébként hagyjuk, ha CSAK tsmt torna van, akkor ez így esélytelen. Majd lesz valami.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!