Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Idegrendszeri éretlenség...

Idegrendszeri éretlenség fejlesztése?

Figyelt kérdés

A fiam 4,5, még nincs diagnózis. Nem igazán beszél, talán 50 szót használ rendszeresen. Minden hangot ki tud ejteni, nem az a gond.

A hallása tökéletes.

Mindent később kezdett, de már nagyon lemaradt a korcsoportjához képest. Rengeteget olvasok a neten, és egyelőre az idegrendszeri éretlenségre a legtöbb tünet ráillik.

Elsősorban tapasztalatok érdekelnek. Van valaki, akinek a gyereke ezzel küzd? Milyen módon lehet fejleszteni, segíteni? Amíg nincs diagnózis, nincs szaksegítség. Addig én mivel tudom itthon támogatni?

2021. dec. 18. 16:44
1 2 3
 11/23 A kérdező kommentje:

#9: 2,5 éve viszem mindenfelé, de Magyarországon annyi segítséget kaptunk, hogy a gyógypedagógus átküldött pdf-ben két oldalt, pár rajzzal, meg egy mondóka eső pár szavával, hogy ezt gyakoroljuk vele otthon. Nos, ennyit az online lehetőségéről.

Picivel több, mint egy éve vagyunk itt. Nagyon hosszú, két-három hónapos várólisták vannak, és ha a gyerek egy picit is náthás, már nem mehet a vizsgálatra. Mivel az ovit áprilisban kezdte, így szinte mindig beteg. Ha éppen ő nem, akkor valaki a csoportban pozitív koronára, és mindenki karanténba megy. A hallásvizsgálatra is kétszer le kellett mondani az időpontot. A hallása tökéletes. Neurológus is azt mondta, hogy az agyi fejlettsége megfelel a korának, születési agyi károsodás nincs.

Unokatesója 5,5 éves, nem rég kezdett el beszélni, logopédiára járnak csak. Még mindig nincs diagnózis. Magyarországon élnek.

Ja, még annyit, hogy ott be se vették oviba, senkit se érdekelt, hogy 3 éves, nekünk dolgozni kell. Az óvodavezető megmondta, hogy amíg nem teljesen szobatiszta és nem beszél, maradjak vele otthon táppénzen. Falu, másik ovi nincs, a városban túlzsúfoltak, nem veszik fel, mert ők nem kötelesek. Katasztrófa.

A nagyfiam is "más", apsergeres. Ő 9 éves volt, mire diagnosztizálták végre. (Ha a kisebb hasonló lenne, könnyebb lenne, mert már van tapasztalatom aspergeressel.)

Nagyon sok szempontból az egészségügy jobb itt, de most rettenetesen lassú, hála annak, hogy a covid miatt mindenki be van tojva.

Azt meg nem hiszem, hogy ha itthon tornázunk, vagy rajzolunk, vagy célzottan végzünk valamit közösen, azzal ártani lehetne.

Az egyensúlyérzéke sokat javult az utóbbi időben, most már önként megy hintázni, egyik napról a másikra szobatiszta lett, elkezdett dudorászni és táncolni, de a beszéd nem indult be. Pedig magyarul ért mindent, nagyon is figyelni kell, hogy mit hall. Idegen nyelven 4-5 szót mond, sokat ért. Elkezdte mondani a csoporttársak neveit is.

Január 12 a következő időpont. Ha...nem betegszik le megint.

2021. dec. 18. 20:22
 12/23 anonim ***** válasza:
82%
Ha kétnyelvű, akkor egy fokkal jobb a helyzet, mert a kétnyelvűek később kezdenek beszélni. Óvodás korban egyébként mennyire értelmes, mennyire beszél, mert akkor nincsen követelmény, de az iskolában viszont van és aki ennyire le van maradva, nem tudom hogyan veszi majd az iskolában az akadályokat. Van itthon logopédiai iskola, gondolom külföldön is, nézz utána. Nálunk tsmt torna hatására indult be a beszéd és otthon tornáztunk kétnaponta. Nagyon hatásos. Ha rámirsz tudok ajánlani terapeutát, aki online is kiírja neked a feladatsort.
2021. dec. 18. 20:32
 13/23 anonim ***** válasza:
14%

5

Annyira ne sajnáld, a tsmt egy kamu. Semmit nem ér. Nem véletlen, hogy külföldön sehol nem ismerik. Itthon meg úgy adják elő a csalók, hogy külföldön "évtizedek óta használják", meg "mindennapos".

2021. dec. 18. 22:55
 14/23 anonim ***** válasza:
39%

#13 Komolyan??? Ezt nem is tudtam. 😳 Most megleptél.

Te honnan tudod egyébként?

Egyébként nekem is gyanús egy fejlesztési forma, ahova hordtam a gyereket.... De mivel nem értek hozzá, így bíztam a szakemberben

2021. dec. 19. 13:24
 15/23 anonim válasza:
70%
A TSMT torna egy szenzomotoros fejlesztés, tehát megfelelő lehet a számotokra. A szakember el fogja mondani, mely feladatokat, milyen sorrendben végezzetek. Arra figyelj, hogy ne akard görcsösen végigcsináltatni a feladatsort, alkalmazkodj a gyermek egyedi tűrőképességéhez, különben nem fogja szeretni és csinálni. Kívánom, hogy sok sikeretek legyen! Üdv: egy Pető Intézetben végzett konduktor
2021. dec. 19. 22:03
 16/23 A kérdező kommentje:

Ez mind szuper, de írtam, hogy itt nincs TSMT. Az online elérhető meg annyi, hogy egy értelmezhetetlen feladatlapot kaptunk.

Akkor ezek szerint felejtsem el a fejlesztést, mert más módszer nincs? Ez elég elkeserítő.

2021. dec. 20. 07:46
 17/23 anonim ***** válasza:
28%
Ne haragudj én nem vagyok egy zseni, de online csináltuk az egész tsmt-t, skype-on tanította be a feladatokat és kéthetente ellenőrizte, hogy jól csináljuk-e. Oké, hogy te ennyire sem vagy képes, csak éppen szegény fiad szívja meg. 4 és fél éves és nem beszél, konkrétan 3 évvel van lemaradva, ezt hogyan hozza be az iskoláig?
2021. dec. 20. 08:26
 18/23 anonim ***** válasza:
95%

Nálunk is működött az alapozó torna online. Totálisan részletes, szájbarágós feladatleírás volt, pl.:

Egyensúlygyakorlatok:

- Állj 30 mp-ig jobb lábon!

- Állj 30 mp-ig bal lábon!

- Állj zárt állásba, állj lábujjhegyre, majd vissza alapállásba!

- Állj zárt állásba, billenj át sarkon állásba, majd vissza!

- Állj zárt lábbal, dőlj előre, illetve hátra lassan, miközben behajlítod mindkét karod, és

magad előtt a kezeddel apró körzéseket csinálsz előre és hátra (kismalom)!

- Állj zárt lábbal, emeld meg az egyik lábadat, előre, oldalra, majd hátra! Végezd el a

mozgást a másik lábaddal is!

- Állj egy lábon, és a másik lábadat kicsit megemelve írj le vele kicsi köröket a

levegőben, majd lábcsere! Végezd el ezt a mozgást úgy, hogy hátrafelé emeled meg a

lábadat!

- Állj egy lábon, emeld meg a másik lábadat előre, majd vidd ki oldalra, onnét hátra

lassan, majd végezd el a mozgást a másik lábaddal is!

De voltak videók is, amit küldött a hölgy. Ezeket bárki meg tudja csinálni otthon.

2021. dec. 20. 09:05
 19/23 anonim ***** válasza:
19%
Na mindjárt eladnak itt a kérdezőnek online tmst tornát. Hogy ez a kamut meddig engedik még. Nálunk már ki van plakátolva hogy átverés és vigyázzanak a tmst tornát áruló csalókkal.
2021. dec. 20. 09:57
 20/23 A kérdező kommentje:

Most véletlenül sem találtam a gépen, pedig lementettem. De írtam, hogy van egy homályos rajz, labdán ül a figura, gondolom a nyilak az irányt mutatják, meg két sor egy mondókából, és ennyi. Most ebből nekem nem világos, hogy mit kell tenni, mivel nem vagyok gyógytornász. Videóról nem is álmodok. De ezek szerint tőlem öröklte a gyerek, hogy hülye.

De egyébként hagyjuk, ha CSAK tsmt torna van, akkor ez így esélytelen. Majd lesz valami.

2021. dec. 20. 10:32
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!