Anyukák, hogyan dolgoztátok fel, hogy a gyereketek értelmi fogyatékos/sérült?
Hogy lehet ezzel megbirkózni?
Mit érzetetek addig, amíg nem kaptátok meg a pontos diagnózist, csak tudtátok, hogy a ti csemetétek más mint a többi?
Kavarognak bennem a gondolatok, úgy érzem elvesztem. Ha van valakinek bármi tapasztalata, kérem ossza meg. Sokat segítene!
20 hónapos.
Köszönöm a válaszokat, nagyon sok erőt adtatok!
Szia kérdező!
Megint én vagyok aki kérdezte milyen idős.Az enyém 26 hós.Mi a problémátok?Ha gondolod irhatsz privátban.
Nekem a fiam adhd-s, megkésett beszédfejlődéssel, de sokáig az autizmus is felmerült.
Nekem is az volt a legrosszabb, hogy mindig mindenkitől csak a bántást kaptam, hogy sz. anya vagyok, nem tudok gyereket nevelni. Miközben a lelkem kitettem. Meg azt láttam, hogy más szülő rászól egyszer a gyerekre, az meg jé, szót fogad, az enyém meg nem, és ha többször szólok, akkor jön a balhé, meg a hiszti.
Saját anyám is ellenem fordult, szerinte én teszem tönkre a gyereket, és csak kifogásokat keresek az alkalmatlanságomra. Igaz, soha nem szeretett.
Most azt a jótanácsot tudom nektek adni ezzel kapcsolatban, hogy ne fogadj el olyantól tanácsot, akitől nem kértél.
Az én fiam most 10 éves, és nagyon remélem, hogy normális ember lesz belőle. Most már közelít az átlaghoz. Ha ezt előre tudtam volna, nem idegeskedek ennyit. Viszont én sajnos rámentem erre a dologra, rákos vagyok, biztos vagyok benne, hogy a sok idegeskedés, amin átmentem, az tette be. Nem tudom mi lesz vele, ha már nem leszek, mert rajtam kívül más nem nagyon tudja kezelni. Teljesen el fog vadulni.
Ó utolsó, most úgy megölelnélek! 🤗
Nagyon sajnálom, ami veled történik, mélységesen együttérzek!!
Nálunk éppen most van a vadaskertben a fiúnk, évekig küzdöttünk míg bejutottunk. Több pszichológusnál,pszichiáternél,kineziológusnásl jártunk. Mindig mindenhol azt mondták,hogy semmi baja, járjon a pszichológushoz és jól lesz, csak kicsit visszahúzódó. Vadaskertben az első találkozásnál azt mondta a doktornő,hogy nagyon autista gyanús, a második alkalommal a másik doktornő is ezt mondta,ráadásul nem érti,hogy ennyi tünet ellenére,hogy nem jutott eszébe senkinek egy koponya ct?T mert kelleni fog az is,hogy kizárjuk a szervi bajt.
Családban mi is megkaptuk,hogy jól el kell verni és akkor majd megtanul viselkedni. El van kényeztetve azét ilyen stb...
De mi probléma, hogy már 20 hónaposan értelmi fogyatékosságon aggódtok?
Én ismerek sok olyan gyerkőcöt, akik enyhé, sőt középsúlyos értelmi fogyatékosságból kijöttek mire iskolába kerültek és mehettek normál tanrendes suliba.
A mi lányunk halmozottan sérült. Az agya jelentős része elhalt, így látássérült, mozgássérült és valószínűleg értelmi sérült is, de ezt egyelőre egy szakértő sem írja le. 2,5 éves lesz. Én se feldolgozni, se elfogadni nem tudom. Mindem erőnkkel azon vagyunk, hogy a legteljesebb élete legyen. Az biztos, hogy boldog már most is. Idővel abba kell beletörődnünk, hogy őt nem egy jó beszélgetés, egy vicc, egy lejátszott foci meccs, a gyermek áldás fogja boldoggá tenni,hanem a csillogó csomagolópapír, a furcsán gügyögő anyu és így tovább. El kell fogadnunk, hogy 2 -külön világban élünk, amit csak a szeretet köt össze. De én még nem tartok itt, és lehet sose jutok el oda.
Hú, kemény sorsok és még keményebb nők! 💓
Hihetetlen löketet adtatok a válaszaitokkal!
13-as szívből sajnálom! Kitartást és rengeteg erőt a küzdéshez/gyógyuláshoz!
Utolsó, nagyon szívbemarkoló, ahogyan gondolkodsz! Minden tiszteletem a tiéd!
Nálunk tünetek sorozata áll fenn, de mindig a határon mozog, hogy még nem egyértelmű.
Megkésett mozgásfejlődés (vagy inkább mindent az utolsó utáni pillanatban kezdett el csinálni) de pl. legugolni még most sem tud. Nem eszik egyedül, eddig szilárd ételt sem fogadott el (kb 2 hete kezdte érdekelni a szilárd kaja és a kanál is). Mindenki azt mondta, hogy azért, mert nem neveltük. Hiába adtam a szájába az ételt, fulladt tőle, sírt és kiköpte. Dobálta. Kanállal nem tudott mit kezdeni. Nem ivott egyedül. Azt is kb 1 hónapja kezdte cumisüvegből, de másból még nem hajlandó.
1 éves korában mondott néhány szót, de azóta semmi. Pedig sokat olvasunk, énekelünk, mondókázunk neki.
Ami a legszembetűnőbb az a zárkózottsága. Nem barátkozik, főleg nem a korosztályával. Nagyon fél az új dolgoktól.
Érdekes, hogy vendégségbe nem tudjuk vinni, mert vígasztalhatatlanul sír és fél
Ha jobb passzban van, akkor kb 1 óra alatt feloldódik, de addig senki még csak rá sem nézhet, de pl nagyobb rendezvényekre, utcára, boltba gond nélkül. Szóval nem a nagy embertömeg zavarja, hanem az, ha valaki hozzászól vagy meg akarja érinteni.
Tudom, ezek olyan dolgok, amikre mások azt mondják, hogy vannak ilyen gyerekek, de amikor nagyon sok apró tünet együttesen fenn áll, akkor az már némi aggodalomra ad okot.
Látványosan máshogy játszik, máshogy viselkedik, mint a korosztálya.
Nem buta, okos, cserfes, huncut kislány ha biztonságban érzi magát. Nagyon érdekli a zene és hangszerek. Nem volt még egy éves, amikor észrevettük, hogy felismeri a dalokban a kedvenc hangszerét. Egy ebédet vagy egy rövid rajzfilmet nem tud nyugodtan végig ülni, de egy 1 órás orgonahangversenyt simán.
Nem fényezni akarom, nem zseni, csak azt szerettem volna szemléltetni, hogy mennyivel másabb, mint a korosztálya.
Sajnos nálunk is van egy mérgező nagyi, aki előadja, hogy mennyire szereti az unokáját, aztán nem győzi sorolni neki, hogy buta, ügyetlen, neveletlen, hát még ezt sem tudja, stb illetve azt sem felejti el hangoztatni, hogy mennyire sz*r anya vagyok.
13-as vagyok, én még azt a tanácsot adnám, hogy ne vidd hivatalos kivizsgálásra.
Ha mindenképpen tudni szeretnéd, hogy van-e vele valami gond, akkor egészségügyi intézménybe vidd, és ott csak neked adják a kezedbe a diagnózist, és titoktartás kötelezi őket.
Persze ehhez még kicsi, de majd az oviban mondják, hogy vidd el a Nevelési Tanácsadóba, Szakértői Bizottsághoz, na, azt ne.
Ezt én nagyon sokszor leírtam már itt, és mindig lehurrogtak, lepontoztak, de hidd el, hogy tapasztalatból beszélek, és nagyon sok ilyen szülővel beszéltem már, mint én, és egybehangzó a véleményünk.
Ha fejlesztés, pszichológus kell, akkor eü intézmény vagy magánúton.
A Nevelési Tanácsadóban leírják, hogy gond van vele, és kiküldik az ovinak/iskolának, és ez nagyon megnehezíti a gyerek helyzetét. Iskolát váltani, ha gond van (pedig problémás gyereknél lesz) szinte képtelenség egy ilyen papírral. A hivatalos magyarázat persze az, hogy ez jó a gyereknek, mert kap fejlesztést. Ja, kap. Az én fiamnak heti 4 óra fejlesztés van kiírva, tudod mit kap? Heti 1,5 órát ülnek együtt 5-en 1-8. évfolyam, és írják együtt a leckét. Ez a fejlesztés. Teljesen legális, és az intézményvezető tartja, szóval panaszra sem mehetek senkihez. Emiatt aztán tényleg ne! Én most konkrétan amiatt küzdök, hogy vegyék le róla a kódot, felsőben esetleg szeretnék iskolát váltani, a helyi nem a legjobb.
Tudom, erre sokan mondják, hogy hazudok, meg eltitkolom a problémákat. Én meg erre mindig azt tudom mondani, hogy a gyerekek kb. fele problémás, és egyedül az enyém van bekódolva. Miért a diszkrimináció? Ha minden egyes gyereket kivizsgálnának, és leírnák, hogy kinek milyen tanulási nehézsége van (legalább a felének van), akkor elfogadnám, ebben az esetben meg inkább ne fújjogjanak rám.
Sok a problémás gyerek, de az enyémről le is van írva, hogy az, ami még a nagytanáriban is ki van függesztve, bárki láthatja, már megkapta a fiam másik gyerektől, hogy fogyatékos. Hát, emiatt inkább ne.
Utolsó.
A védőnő már elküldött bennünket nevelési tanácsodaba.
6 hónapos volt a lányom és még nem fordult hasról hátra (visszafelé és oldalra már fordult, de gyűlölt hason lenni és amint letettem inkább üvöltött, mint fordult).
2 alkalommal voltunk konduktornál, de azt mondtam, hogy oda soha többé!
Ráadásul nálunk a gyerekorvos és a védőnő fújnak egymásra és bennünket használnak, ha támadni akarják egymást. Velem üvöltözött a gyerekorvos, hogy ne beszéljek hülyeségeket, olyan nincs hogy egy 6 hónapos babát konduktorhoz küldjenek. Megmutattam neki a védőnőtől kapott papírt. Igazgatósági ügy lett belőle.
16os vagyok
Miért ne küldhetnének egy 6 hónapos babát konduktorhoz? Mi 2 hónapos kota óta járunk. Semmi szörnyű dolog nem történik ott. Egy dévény vagy vojta kezelés tízszer rosszabb.
Egyébként amiket írtál, azok nagy része az egyik egészséges fiunkra szinte mind jellemző volt ebben a korban, sőt van ami most is. Másfél évesen nem kell barátkozni, nem baj, ha zárkózott és elég ha most kezd önállóan enni. Rágás miatt lehet érdemes lenne megnézetni nincs-e vmi izomprobléma a szájában. Az, ha mindent utolsó pillanatban csinál mozgásfejlődésben, szintúgy nem probléma. Ugyanolyan egészséges az a gyerek, aki 10 hónaposan kezd önállóan járni mint aki 18 hónaposan. Szerintem túl nagy elvárásokat támasztasz vele szembe. Keress rá a Lóczy táblázatra. A legtöbb dolognál széles az az idő intervallum, amikor egészséges, ha elkezdi az adott tevékenységet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!