Autizmus miatt?- Bizonyos helyzetekben mindig elmondja ugyanazt
Figyelt kérdés
4 éves jól funkcionáló autista gyerekem van. Utóbbi időben megfigyeltem hogy bizonyos helyzetekben mindig elmondja ugyanazt a mondatot. Pl TSMT torna közben az egyik feladatnál ahogy elkezdjük mindig elmondja h "anya szeretlek" vagy több mese is van, amit mikor olvasok neki, akkor egyszer tett hozzá egy megjegyzést és azt azóta mindig pontosan ugyanannál a résznél ugyanúgy elmondja stb... Szóval egyszer elmond egy adott helyzetben valamit, ami egyébként teljesen odaillő, de aztán utána mindig elmondja..
Próbáltam utána keresgélni és ez kényszeresnek tűnik, ez az autizmusból ered vagy érdemes külön foglalkoznom vele?
2020. jún. 4. 14:42
1/13 anonim válasza:
Ez egy fajta tik, így megnyugtatja magát, teendőd igazából nincs vele, abszolút normális az ő esetében.
3/13 anonim válasza:
Ilyen dolgai a fiamnak is vannak, 3 eves es nem autista.🤷♀️
4/13 A kérdező kommentje:
Az echolália amikor mástól hallott dolgot ismétel. Nála az van hogy egy bizonyos esetben mond valamit, pl új szandált kapott és mikor először vette fel: "anya ez a szandál már 28-as" na utána ezt nem tudom meddig minden alkalommal elmondta miközben felvette. Vagy kapott egy új mesekonyvet, egyik résznél tök odaillően mondta, h "anya a kisfiú szomorú, mert.." azóta is mikor olvassuk és ahhoz a részhez érünk ezt elmondja. Ilyenből van egyre több.
2020. jún. 4. 15:39
5/13 A kérdező kommentje:
A TSMT-t is úgy kell elképzelni, hogy van egy 16 gyakorlatbol álló fekadatsorunk. Egyik alkalommal az egyik feladatnál mielőtt az ölemből hátrabukfencezett átölelt hogy "szeretlek anya". Azóta is mindig ugyanannál a feladatnál ugyanúgy elmondja. Félre értés ne essék, nagyon jól esik és imádom ❤, csak feltűnt hogy egyre több ilyen van.
2020. jún. 4. 15:45
6/13 anonim válasza:
Lányom 4,5 éves, nincs hivatalos papírunk, a neuropszichológus szerint "határon van", így beleegyezésemmel nem küldött tovább minket. Ó is szokott ilyeneket. Meg olyat, hogy "beakad a lemez" és ugyanazt a mondatot ismétli, hiába válaszolunk rá, mahd jön egy meltdown.
7/13 anonim válasza:
A kisgyerekek szeretik a "szertartásokat". Ez biztonságot ad nekik és a sorrendiség érzékelése az időben való tájékozódást is fejleszti. Az én kisfiam is szokott ilyeneket, most kezdi elnőni. (Októberben 5 éves lesz.) Nem csak autistákra jellemző, csak náluk idősebb korban is megmaradhat. A te 4 évesednél én életkori sajátosságnak tudnám be.
8/13 anonim válasza:
Kérdező!
Mint jól funkcionáló autista gyermek,mikor kezdett beszélni?
9/13 anonim válasza:
A hetesnél a pont, épp írni akartam. Dolgoztam óvodában. Gyakori a kisgyermekek körében, nem csak autistáknál, és természetes. Érzelmi biztonságot ad neki az adott helyzethez kötött ismétlés. A napi rutin kapcsán is pont ezért javaslom a nagyjából szabályos kialakítás, annak visszatérő mivoltát.
10/13 anonim válasza:
Most akkor minden gyerek, aki ismetel dolgokat es vannak szertartasai az autista??? Ne vicceljunk mar, akkor az enyem sulyosan az lenne, olyan dolgai vannak🤣🤣 pedig nem az, egyaltalan..Ma mar minden gyerekre ra akarjak ezt huzni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!