Hogyan kezelitek a hasonló helyzeteket?
Ahogy az első írja.
Egyébként nincs a családban valamilyen feszültség? Akár úgy is, hogy "a gyerek úgysem látja"?
Úgy gondolom, hogy normális körülmények között a gyerekeknek, így nyilván a Tiédnek sem az ütéssel, egyéb rosszalkodással kell kivívnia az anya figyelmét vagy azt, hogy játsszon vele. Abban az esetben, ha szinte csak ilyen esetekben játszanál vele, akkor természetesen kialakulhatna, hogy a kettőt egymáshoz köti, de erről szerintem szó sincs. A figyelemelterelés is nagyon sokféle lehet, nem is mindig vagyunk olyan helyzetben, hogy játékot ajánljunk fel, vagy egyebet, pl. egy bolt közepén is megcsinálhatja a gyerek ugyanezt. De valami mindig van, ami érdekesebb lehet, mint az, hogy éppen összeakadt a bajszunk. Lehet az egy érdekes plakát, egy feladat, amiben "nagyon nagy segítségünkre lehetne" (otthon: gyorsan ki kéne teregetni, letörölni az ajtóról a port, boltban: gyorsan meg kéne találni a zöldséges/kenyeres/sajtospultot, bármi, ami kizökkenti a saját indulatainak csapdájából a gyereket.
Néha éppenséggel az működik, hogy bár ott vagyok a közelében, és nem hagyom magára, de egy lépéssel arrébb megyek, amíg meg nem nyugszik és leáll a cséphadaró-üzemmóddal. Utána nem látom értelmét a mosolyszünetnek, hiszen annyi történt, hogy a gyerek dühös volt, maiért valamit akart, de nem lehetett vagy nem kapta meg, a dühét levezette, helyzet vége, visszaállhat minden a régi kerékvágásba. Az, hogy ezután ugyanúgy játszunk együtt, mint ha az incidens meg sem történt volna, nagyon nem egyenlő azzal, hogy kifejezetten játékkal jutalmazom a dühkitörést, ez nagyon nagy félreértés. Ellenkezőleg, nyilván értelme volt annak, amire eredetileg nemet mondtam, tehát azt a legnagyobb sírás, dühkitörés árán sem kaphatja meg, mert abból tényleg azt tanulná meg, hogy az ütés, harapás, rúgás, hiszti eszköz a céljai elérésére.
Ja, és szerintem ne gondold, hogy eredménytelen, amit csinálsz. Ne várd, hogy egyik napról a másikra teljesen felhagyjon egy rossz szokással, inkább lassabban, de valóban hagyjon fel vele, ne csak akkor, amikor éppen látod, stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!