Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Hogy kezeljem az ilyen helyzet...

Hogy kezeljem az ilyen helyzeteket 4,5 éves kisfiamnál?

Figyelt kérdés

Mindig is erős akaratú, igen eleven gyerek volt, átlagon felüli IQ-val, mély érzékenységgel. Másfél éve diagnosztizáltak nála idegrendszeri fejletlenséget, ami a mozgásbeli problémáin (egyensúly-zavarok, rossz szem-kéz koordináció, "ügyetlenség", figyelemzavar) túl a viselkedésére is kihat. Járunk TSMT tornára, ami a mozgásán sokat segít, de a "viselt dolgaira" nem hatott eddig. Csak példákon keresztül tudom leírni, miről van szó: már a reggelünk úgy indul, hogy kérvényt kell benyújtani, hogy elmenjen mosakodni, pisilni, felöltözni, és ez igaz bármire a nap folyamán, bármin képes nyafogni. Legalább 3x kell feltennem egy kérdést, mire válaszol rá, és sokszor nem tudja ezek után sem visszamondani, mit is kértem tőle. Ha utcán vagyunk, ezer mérföldekre előre szalad, és nem érdekli, hogy lát-e. De ami ennél is jobban aggaszt, hogy vannak bizonyos "kitörései" (látszólag ok nélkül-talán mikor elfárad), ami úgy néz ki, hogy egyik pillanatról a másikra tör-zúz, rohangál, hangosan kiabál, röhögcsél. Azon már túltettem magam, hogy hogyan néznek ránk emiatt pl a játszón, de nem tudom, ilyenkor hogy segíthetnék neki? Mert oké, hogy a játszóról fogom, és hazaviszem, otthon beküldhetem a szobájába, kaphat büntetést (megvonást vmitől, amit szeret), kapott már a fenekére is, ilyenkor nem hat rá semmi. Meg kell várnom, míg lehiggad. Próbáltam erről beszélni vele, olyankor bocsánatot kér, és olyasmiket mond, hogy "szeretek rossz lenni", "nem tudom miért csináltam, várj anya, míg elmúlik". Oké, de mit csináljak ilyen esetben pl egy boltban, vagy vendégségben, vagy egy étteremben? Próbálok Vele külön programot is csinálni (van egy két éves öccse, szeretik egymást nagyon), minden héten torna után vagy akár ezen kívül is beülök Vele pizzázni, fagyizni. De nem lehet egyszerűen leülni vele, mert 2 perc múlva már köröz az asztal körül, hangoskodik, fetreng, pedig olyankor csak rá figyelek. Nem állhatok fel az asztaltól, míg tán ki sem hozták a kaját, hogy akkor ennyi volt fiam... Ti ezt hogy kezelnétek?

Kitolódott dackorszak megkoronázva az idegrendszeri éretlenséggel? Mert erre sem lehet mindent ráfogni. Már egyszerűen elfogyott a tudományom. Tudom, hogy a következetesség, türelem és sok szeretet rengeteget számít, de úgy tűnik, nálunk már nem elég. Egy ilyen idős gyerekkel azért már nem kéne, hogy egy egész nap küszködés legyen. Összeszorul a szívem, mikor másokat látok nyugodtan sétálni az utcán, vagy együtt megenni egy sütit egy kávézóban. Nekünk mikor lesz ilyen?:( Kérlek, segítsetek!

2014. júl. 31. 22:16
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
65%
Szerintem is az lenne az ideáis, ha 4,5 évesen nem lenne küszködés a nap, de nem így van. A fiam 4 éves, keresztlányom 5 éves keresztfiam 6. Hidd el, ott is könyörögni kell, mindent 100x elmondani, alkalmi süketek, csak éppen napról-napra egyre könnyebb a dolog. Legalábbis nálunk. Annyi, hogy nálunk nincsen "rohamok", dühkitörések, de mindenért nyávog. aakaaroom és neeem aakkaaroom 100x hangzik el egy nap. Türelem, szeretet, zsarolás és vesztegetés. Ezek működnek.
2014. júl. 31. 22:28
 2/15 anonim ***** válasza:
65%

Szia. Nekem nem tűnik a kisfiad nagyon problémásnak. Nekem 5,5 éves okos, értelmes lányom van, és ő is ilyen, elszalad mellőlem, nem néz hátra, nálunk is kérvényt kell benyújtani mindenre, fürdés, mosakodás.. (de én is ilyen voltam gyerekként, szóval ezen fent se akadok), a nyagofást talán mostmár elhagyta a lányom. Egyedül ez a fetrengés, meg asztal körül körözés nincs nálunk, a többi mind van, amiket írtál. :)

Szerintem kis türelem kell még.. jól csinálod, következetesség, türelem és sok szeretet kell, ahogy írod is. Ő fiú, még csak 4,5 éves, szerintem ne aggódd túl, fogtok ti is nyugodtan sütit enni a cukrászdában :)

2014. júl. 31. 22:30
 3/15 anonim ***** válasza:
esetleg nem hiperaktív? adhd? mondjuk jo lenne valami terápiát csinálni vele ami az idegrendszerés teszi rendbe.
2014. júl. 31. 22:40
 4/15 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a megnyugtató válaszokat. Akkor talán csak arról van szó, hogy az én idegrendszerem is elfáradt az állandó feszültségtől. De bizony nem könnyűek a mindennapok főleg úgy, hogy a tesó meg az éjszakákat nem alussza át... Azt elfelejtettem írni, hogy elvittem pszichológushoz is, de ő csak általánosságban beszélt, hogy milyen eszközökkel lehet oldani a feszültséget a gyerekben és bennem, meg egy-két szuperdadás sztorit, amik nem segítettek. Ha esetleg gyakorlati példát tudna mondani valaki, hogy egy ilyen konkrét esetet (beülős) hogy kezeljek, nagyon megköszönném!

Kedves harmadik Válaszoló, mi is gyanakodtunk hiperaktivitásra, de azt biztosan kizárták a vizsgálatok alapján. Idegrendszeri éretlenség, amire eddig egyedül a TSMT-t ajánlották. Hatásos, de sajnos nem elég. Mit tehetnék még?

2014. júl. 31. 22:57
 5/15 Medvi ***** válasza:
59%
Rendeld házhoz a pizzát. Egy gyerektől sem lehet elvárni azt, hogy amíg az étteremben kihozzák az ételt addig a széken gubbasszon. Vagy menjetek olyan étterembe, ahol a gyerekeknek van játszótér amíg elkészül a kaja.
2014. júl. 31. 23:06
 6/15 anonim ***** válasza:
58%

Első válaszoló vagyok. Mi viszonylag gyakran járunk étterembe. Ha nagyon gáz a szitu, akkor elcsomagoltatom a kaját és otthon esszük meg. Ilyen 2x fordult elő, akkor már nagyon cikinek éreztem, hogy zavarjuk a többi embert. Egyébként meg úgy szoktuk, hogy kikérjük a kaját és lefoglalom őket (4 a nagy a kicsi 2 éves). Pl. rendelés után elviszem pisiltetem őket, kezetmosunk, körbesétálunk, tehát nem kényszerítem, hogy egy helyben űljenek. Ha jön a kaja, akkor még az okoz problémát, hogy nagyon forrón tálalják a levest. Olyankor a kicsi kiveri a hisztit, de más ötlet hijján, azt szoktam csinálni, hogy kicsi hideg vizet öntök a levesbe, hogy ne kelljen annyit várni. A nagy többnyire már kivárja az időt. A lényeg, hogy mindig az a cél, hogy ha normálisan viselkedenek, akkor a végén van desszert, vagy játszótér stb. Ha meg rosszul, akkor elvisszük a kaját és jó ideig nem megyünk vissza. Havi szinten szoktunk menni 1x-2x, és általában elfogadatóan viselkednek.

Ha a nagyra rájön az ötperc, hogy nem ezt akartam enni, vagy ilyesmi, én kiviszem az étterem elé, amíg lehiggad és utána megyünk vissza.

Nálunk a posta a kritikus pont. Mindig ezren állnak sorban, persze gyerekmagasságban telepakolva minden édességgel, csokival, játékkal. Ott az egyetlen egy hely, ahova nyalókával megyek be, és kitart addig míg sorra nem kerülünk. Így próbálom elkerűlni a hisztit.

2014. júl. 31. 23:15
 7/15 A kérdező kommentje:

Pont azért nem rendelem a pizzát, hanem beülünk, mert ez a külön program része. Nem várom el, hogy egy helyben üljön, csak hogy elfogadhatóan viselkedjen.

Kedves első és utolsó Válaszoló, nagyon jó ötleteket adtál, köszönöm szépen!

2014. júl. 31. 23:22
 8/15 anonim ***** válasza:

kitörései esetén ne büntesd, mert nem tehet róla.

én hasonlítom ahhoz, amikor a kamaszok pogóznak, tombolnak, amikor ágyon ugrálás, őrültködés, minden befigyel

szerintem környezetbe illőt kellene varázsolni belőle.

lehet a többletenergiájával nem tud mit kezdeni, otthon néha "buliztatni" táncoljon, ugráljon, míg ki nem pirul, csak hogy levezethesse. mert nagyon úgy tűnik, valami belső feszültség jele, ami öntudatlanul tör ki, tehát a gyerek nem bír vele.

lelki okai is keresendők.

valami esetleg frusztrálhatja amit nem bír esetleg megfogalmazni, vagy nem látja hogy kimondottan zavarja, a gyerekek még nemigen képesek sokmindent hova tenni, így beszélni sem róla.

esetleg lehet tv mellett alszik otthon(most csak tippelgetek) és nem pihentetőek az alvásai, vagy fél a bohóctól, ami felette lóg, de nem tudatosul benne, vagy lehet bármi

2014. júl. 31. 23:35
 9/15 anonim ***** válasza:
kieg.: az idegrendszernek meg az igazi pihentető alvás tesz a legjobbat
2014. júl. 31. 23:36
 10/15 A kérdező kommentje:
Tudom, hogy nagy mozgásigényű, erre oda is figyelünk, de ugyanezt a műsort előadja egy fél napos játszóházasdi után is. Sajnos régóta nem alszik nappal (éjjel úgy 11 órát), de a terapeutánk szerint az alvásciklus kialakulásához is elengedhetetlen az érett idegrendszer.. 22-es csapdája.
2014. aug. 1. 00:30
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!