Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Hogy kezeljem az ilyen helyzet...

Hogy kezeljem az ilyen helyzeteket 4,5 éves kisfiamnál?

Figyelt kérdés

Mindig is erős akaratú, igen eleven gyerek volt, átlagon felüli IQ-val, mély érzékenységgel. Másfél éve diagnosztizáltak nála idegrendszeri fejletlenséget, ami a mozgásbeli problémáin (egyensúly-zavarok, rossz szem-kéz koordináció, "ügyetlenség", figyelemzavar) túl a viselkedésére is kihat. Járunk TSMT tornára, ami a mozgásán sokat segít, de a "viselt dolgaira" nem hatott eddig. Csak példákon keresztül tudom leírni, miről van szó: már a reggelünk úgy indul, hogy kérvényt kell benyújtani, hogy elmenjen mosakodni, pisilni, felöltözni, és ez igaz bármire a nap folyamán, bármin képes nyafogni. Legalább 3x kell feltennem egy kérdést, mire válaszol rá, és sokszor nem tudja ezek után sem visszamondani, mit is kértem tőle. Ha utcán vagyunk, ezer mérföldekre előre szalad, és nem érdekli, hogy lát-e. De ami ennél is jobban aggaszt, hogy vannak bizonyos "kitörései" (látszólag ok nélkül-talán mikor elfárad), ami úgy néz ki, hogy egyik pillanatról a másikra tör-zúz, rohangál, hangosan kiabál, röhögcsél. Azon már túltettem magam, hogy hogyan néznek ránk emiatt pl a játszón, de nem tudom, ilyenkor hogy segíthetnék neki? Mert oké, hogy a játszóról fogom, és hazaviszem, otthon beküldhetem a szobájába, kaphat büntetést (megvonást vmitől, amit szeret), kapott már a fenekére is, ilyenkor nem hat rá semmi. Meg kell várnom, míg lehiggad. Próbáltam erről beszélni vele, olyankor bocsánatot kér, és olyasmiket mond, hogy "szeretek rossz lenni", "nem tudom miért csináltam, várj anya, míg elmúlik". Oké, de mit csináljak ilyen esetben pl egy boltban, vagy vendégségben, vagy egy étteremben? Próbálok Vele külön programot is csinálni (van egy két éves öccse, szeretik egymást nagyon), minden héten torna után vagy akár ezen kívül is beülök Vele pizzázni, fagyizni. De nem lehet egyszerűen leülni vele, mert 2 perc múlva már köröz az asztal körül, hangoskodik, fetreng, pedig olyankor csak rá figyelek. Nem állhatok fel az asztaltól, míg tán ki sem hozták a kaját, hogy akkor ennyi volt fiam... Ti ezt hogy kezelnétek?

Kitolódott dackorszak megkoronázva az idegrendszeri éretlenséggel? Mert erre sem lehet mindent ráfogni. Már egyszerűen elfogyott a tudományom. Tudom, hogy a következetesség, türelem és sok szeretet rengeteget számít, de úgy tűnik, nálunk már nem elég. Egy ilyen idős gyerekkel azért már nem kéne, hogy egy egész nap küszködés legyen. Összeszorul a szívem, mikor másokat látok nyugodtan sétálni az utcán, vagy együtt megenni egy sütit egy kávézóban. Nekünk mikor lesz ilyen?:( Kérlek, segítsetek!

2014. júl. 31. 22:16
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
Az enyém 4 éves és neki is kérvényt kell benyújtani, 100x rászólni, nem válaszol sokszor elsőre a kérdésre, többször fel kell tenni, és még sokszor nem akar megszólalni, csak üüü, meg mutogatás, úgy kell rászólni, hogy kérje, beszéljen. Azért kezd egyre jobb lenni. Néha úgy tűnik, nem érti az utasítást, néha már átfutott az agyamon, hogy talán értelmileg baja van, de itt mindig hasonló tulajdonságokat írnak le gyerekeknek, ezek megnyugtatnak. Szerintem is alkalmi süketek:D Direkt eljátszák néha a butát, pedig máskor meg ugyanazt megérti...azt hiszem néha túl sokat várok el tőle. Lassú fejlődésű volt mindig is mindenben. Dühkitörései meg bármelyik gyereknek lehetnek. Egy 4 évesnek a kézügyessége, egyensúlya nem jó. Egyes gyerekek már rég gyönyörű rajzokat rajzolnak, másoknak még problémát okoz a ceruza megfogása is. Valamelyik már rég mondókákat regél, másik meg még csak szavakat. Mindig mondják, hogy 3 éves korukra beérik egymást, de szerintem ez nem igaz.
2014. aug. 1. 11:34
 12/15 anonim ***** válasza:
50%
Nem értem mi a túrónak cseszteted azt a szerencsétlen gyereket étteremmel, aztán azon parázol, hogy útálja az egész szitut. Minek kényszeríted. Nem hallottad még azt a mondást, hogy ami nem megy azt ne erőltessük? Majdcsak megérik az idegrendszere, addig meg csinálj neki olyan programot, amit szeret, ne olyat amit csak te szeretnél, aztán ha nem úgy sikerül ahogy eltervezted akkor a gyereket okolod és szomorkodsz miatta. Kicsi még ő az ilyesmihez. Beülni pizzázni a gyerekeimmel eszembe sem jutna, nem is szeretik a pizzát.
2014. aug. 1. 14:37
 13/15 A kérdező kommentje:
Kedves Utolsó, a hangsúly nem egy szelet (!) pizzán, sütin vagy fagyin van, hanem a csak kettesben, nem otthoni körülmények között eltöltött időn, amit mellesleg Ő (is) igényel. A probléma az, hogy két percig nem tudunk nyugodtan megmaradni, de ez jellemző egy utcai sétára, vagy egy sarki közértes túrára is. Azért azt mégsem tehetem, hogy mindenből kivonom, mert ez sem megoldás, ezért kértem ötleteket, hogyan lehetne ezt kezelni.
2014. aug. 3. 08:56
 14/15 anonim ***** válasza:
100%

Erdei séta. Nálunk bevált Főleg hegyvidéken, ahol az útkanyarban elveszít a látóteréből. Sepertek vissza látótávolba, és annyit mozogtak amennyi jólesik.

Váltóruhát vigyetek, ilyen programon legalább egy gyerek mindig vízbe esik, vagy sárba merül.

Sok sikert!

2014. aug. 7. 11:38
 15/15 Medvi ***** válasza:
UTOLSÓNÁL A PONT!!! Tényleg ez lenne nektek a legjobb program, mert az erdőben a gyerek úgy viselkedhet, ahogy neki tetszik és neked sem kell szégyenkezned miatta, mert senki sem látja. Tényleg kicsi még az ilyen éttermes programokhoz, próbáld kivárni amíg megérik rá, mindkettőtök érdekében. A gyerekeket hagyni kell, hogy gyerekek lehessenek, hidd el, hogy ezt nem rosszindulatból írom, tényleg segíteni szeretnék.
2014. aug. 7. 16:23
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!