A Vadaskertben adnak még Asperger diagnózist?
"Az asperger, mint betegség már nem létezik ilyen néven. Besorolták az autizmus egyis spektrumába, nem önálló diagnózis."
Ezt szeretném kijavítani.
Egyrészt az Asperger szindróma és az autizmus NEM betegség.
Másrészt: Asperger-szindróma létezik. Attól hogy az autizmus alá sorolták a DSM-ben, nem szűnt meg létezni. Ettől az emberek sem alakultak át aspergeresből autistává.
Amiért egybevonták, annak az az oka hogy sok orvos félrediagnosztizálta az embereket. Ha annyira mindegy lenne hogy aspergeres vagy autista, akkor ez nem lett volna gond.
A gyakorlati diagnosztizálás hiányosságai miatt vonták egybe. De ettől még a szakemberek megkülönböztetik.
Én Aspergeres vagyok, az Autizmus Alapítványnál állapították meg, a meghatározásban ez pontosan szerepel.
Ismerek több autistát is, ég és föld a különbség!
A részletes cikk a témában egy professzortól 2011-ből:
Mi most voltunk és megállapították a fiamnál az Asperger - szindrómát, de közös megegyezésre nem az kerül a záróra.
Ennek oka, hogy egyes iskolákban hatrányos lehetne számára. És mivel képesnek tartják a normál osztályban való tanulásra.
Kedves Kérdező,
Az Autizmus Alapítványnál - a saját tapasztalataim szerint - megfelelő kódot kap, oda érdemes vinni a gyermekét.
Aspergeresként is lehet súlyosan érintett a gyermeke (pervazív fejlődési zavar).
Nekem személy szerint konkrétan ezt írták le:
autizmus spektrum zavar, Aspergeri típus (pervazív fejlődési zavar) F84.5
45 éves vagyok, és csak tavaly diagnosztizálták, és nem azért mert enyhe lenne...
A sok kavarodás a "szakemberek" hozzá-nem-értéséből, és a laikusok között is terjedő hibás elképzelésekből ered.
Ez egyáltalán nem jelenti azt hogy a megfelelő, valódi szakemberek ne tudnák a kódot meghatározni. Persze a lényeg a helyes kezelés, hozzáállás, és annak a felfogása hogy az adott személy miben igényel segítséget, fejlesztést. És ezt konkrét kódokkal is megkülönböztetik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!