Miért olyan nehéz elfogadni az óvónőknek, hogy vannak csak papíron GYES-en lévő, ám otthonról dolgozó anyukák? Illetve egy két hetes baba mellett miért kell kötelezni anyukát, hogy vigye haza a Nagyot?
Van egy 4 éves kiscsoportos fiam, ill. egy 6 hónapos. Ezzel még nincs is gond, de van egy családi cég, amiben én dolgozom most is a Kicsi mellett. Ez van,hogy "csak" papírmunka, van,hogy menni kell. Nagymamai segítség egy van, így ha ő nem ér rá, viszem a Kicsit az üzleti útra. Sajnos muszáj, nincs más, aki meg tudná csinálni. A fiam két óvónője közül ezt mindkettő tudja, de csak az egyik fogadja el. A másik mindig célozgat rá, hogy többet kellene otthon altatni a fiam (heti kétszer tudom hazahozni ebéd után), vagy most pl. a nyári szünet miatt. Június közepéig ők az ügyeletesek, tehát a terem, óvónénik maradnak, utána természetesen nem vinném. Ma megint nekem állt az egyik óvónő,hogy ők utasításba kapták,hogy jún. 1.-vel a GYES-es anyukáknak nem lehet vinni a gyereket. Mondtam,hogy ügyeletbe nem is fogom, viszont az a két hét, amíg ők az ügyeletesek, tehát a gyerek nem "idegen" helyre kerül, addig vinném,mert,hogy így is nehéz megoldani a munkámat, a Kicsit, háztartást stb.
De most mondta egy terhes ismerősöm,hogy ő kb. két héttel a szünet előtt fog szülni, és az ő Nagyobbikára is mondták,hogy márpedig 1-vel vigye tartsa otthon, hiszen akkor már úgyis otthon lesz a Kicsivel. Persze értem,hogy sok a munka a gyerekekkel, és,ha kizárólag csak a gyerekeimmel kellene foglalkoznom, ha hoznám, Isten bizony, de vannak helyzetek, hogy ez nem így van. És egy két hetes baba mellett is lenne bennem annyi együttérzés, hogy akkor azt mondom anyukának, hogy na jó, maradjon a Nagy addig, amíg 4-6 hetes nem lesz a Kicsi. Hogy anyuka szinte ne a szülőágyról pattanjon a Nagyért.
Vagy én várok el túl sokat?
33!
21 nap az alapszabadsag, amivel mindenki indul munkavallalaskor, ez 2 évente egy nappal növekszik, gyerek után pedig evi 2 nap jár. Szabadság csak munkanapja jár, így a 6 hét az 30 nap. Egy 1980ban született, gyermektelen munkavallalonak 25 nap éves szabadsága van, vagyis 5 het. Mindegy, hogy mit dolgozik. Ha 85ben született és van 2 gyereke, ez maris 27 nap. De érdekes, Ugye? Akkor is ennyi, ha takarítónő.
Mi érdekes? Van, amelyik munkavállalónak több szabadság jár. A közszférában dolgozóknak, és az óvónőknek is.
A takarítónőnek nincs pótszabadsága.
Lehet a gyeses azért altatja ott a gyereket mert nem a szomszédban lakik és ütközne az altatás a pici alvásidejével...
borzasztó milyen rosszindulatúak az óvónők,a munkátokkal legyetek elfoglalva ne a másik életével.
Hú! Köszönöm mindenki válaszát, azért nem gondoltam,hogy ekkora vita lesz belőle.
Amint írtam, én otthonról dolgozom. És valahogy nem tudom felfogni, hogy az egyik óvónő miért érti meg, a másik meg miért nem. Illetve azt sem értem,hogy miért olyan nehéz elképzelni,hogy mindenkinek van "bejárós" munkahelye 8-16-ig, de attól még dolgozhat.
A szülőin megjegyezte az óvónő,hogy ők csak ilyenkor vehetik ki a szabikat. Nem értem, van tavaszi szünet, van téli, meg őszi. Oké,hogy ilyenkor van ügyelet, de gondolom nem az összes óvónőt köti le, tehát biztos van, aki ilyenkor szintén nem dolgozik.
A szolgáltatás pedig nem ingyenes, az adófizető állampolgárok tartják fent többek között, állami segítséggel az intézményeket.
Én speciel még az étkezésért is fizetek, nem úgy, mint a fiam kb. 21 csoporttársa. De ez most lényegtelen.
Nem hiszem el,hogy annyi empátia nincs egy emberben, egy nőben, egy anyában,hogy az ismerősömnek annyival megkönnyíteni az első pár hetét a Kistesóval,hogy a Nagy mindössze két héttel tovább jár. Nyilván úgy sem lesz egyszerű, egy egy hónapossal meg egy 3,5 évessel.
Én is úgy gondolom, hogy senkinek nem volt kötelező ezt a szakmát választani, de úgy gondoltam,hogy óvónőnek nyilván hivatástudatból megy el az ember és azért, mert szereti a gyerekeket. Nálunk mivel sok GYES-es anyuka van, akik el is tudják vinni a gyereket haza, akkora okuk nincs a panaszra. 24 gyerekből ebéd utánra 17 vagy 18 marad. Ennyi gyereket két óvónőnek meg két daduskának, el kell tudni látni. A bölcsiben 15-16 voltak két gondozóra, mégsem kellett elvinni senkinek a gyereket. Sőt, ott még a nyáriszünet is csak 4 hét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!