Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Óvodák » Miért olyan nehéz elfogadni...

Miért olyan nehéz elfogadni az óvónőknek, hogy vannak csak papíron GYES-en lévő, ám otthonról dolgozó anyukák? Illetve egy két hetes baba mellett miért kell kötelezni anyukát, hogy vigye haza a Nagyot?

Figyelt kérdés

Van egy 4 éves kiscsoportos fiam, ill. egy 6 hónapos. Ezzel még nincs is gond, de van egy családi cég, amiben én dolgozom most is a Kicsi mellett. Ez van,hogy "csak" papírmunka, van,hogy menni kell. Nagymamai segítség egy van, így ha ő nem ér rá, viszem a Kicsit az üzleti útra. Sajnos muszáj, nincs más, aki meg tudná csinálni. A fiam két óvónője közül ezt mindkettő tudja, de csak az egyik fogadja el. A másik mindig célozgat rá, hogy többet kellene otthon altatni a fiam (heti kétszer tudom hazahozni ebéd után), vagy most pl. a nyári szünet miatt. Június közepéig ők az ügyeletesek, tehát a terem, óvónénik maradnak, utána természetesen nem vinném. Ma megint nekem állt az egyik óvónő,hogy ők utasításba kapták,hogy jún. 1.-vel a GYES-es anyukáknak nem lehet vinni a gyereket. Mondtam,hogy ügyeletbe nem is fogom, viszont az a két hét, amíg ők az ügyeletesek, tehát a gyerek nem "idegen" helyre kerül, addig vinném,mert,hogy így is nehéz megoldani a munkámat, a Kicsit, háztartást stb.

De most mondta egy terhes ismerősöm,hogy ő kb. két héttel a szünet előtt fog szülni, és az ő Nagyobbikára is mondták,hogy márpedig 1-vel vigye tartsa otthon, hiszen akkor már úgyis otthon lesz a Kicsivel. Persze értem,hogy sok a munka a gyerekekkel, és,ha kizárólag csak a gyerekeimmel kellene foglalkoznom, ha hoznám, Isten bizony, de vannak helyzetek, hogy ez nem így van. És egy két hetes baba mellett is lenne bennem annyi együttérzés, hogy akkor azt mondom anyukának, hogy na jó, maradjon a Nagy addig, amíg 4-6 hetes nem lesz a Kicsi. Hogy anyuka szinte ne a szülőágyról pattanjon a Nagyért.

Vagy én várok el túl sokat?

2016. ápr. 15. 15:40
1 2 3 4 5 6
 11/60 anonim ***** válasza:
16%
Mondd vissza a gyest, akkor nem fognak cseszegetni. Bocs, de ha a vállalkozásod olyan keveset hoz, hogy az a huszonvalahányezer is számít, akkor valamit nem csinálsz túl jól.
2016. ápr. 15. 17:30
 12/60 anonim ***** válasza:
36%

"Értem, hogy leterhelt, de ha 35 gyerek helyett 28 marad, akkor ki tud menni pisilni?"

Nem tudna kimenni pisilni. Viszont a 28 gyerekkel sokkal többet tudna egyenként foglalkozni, mint 35-tel. Matek, tök egyszerű osztás, általános iskola alsó tagozat. Ha meg esetleg ne adj' isten még egy másik óvónőt is tudna alkalmazni az óvoda, vagy pedig nem 10 csoportra jutna egy dajka, akkor talán naponta egyszer ki tudna menni az óvónő egy 10 perces pisiszünetre, és nem lenne 40 évesen mindenféle szervi baja a folyamatos túlhajszoltságtól. Elkeserítő, hogy ilyen körülmények között kell dolgozniuk azoknak, akik a gyerekeinkre vigyáznak.

"Ez azért nem az anyák és nem a gyerekek hibája."

Ezt írtam én is, hogy nem az ő hibájuk, sem a szülő, sem a gyerek, sem az óvónő nem tehet róla. Viszont leginkább az óvónő a szenvedő alanya. Neki nincs szava semmiben, azt kell tennie, amit mondanak neki, még ha nem is bírja a terhelést. Ha te szülőként háborogsz, hogy az óvónő nem foglalkozik eleget a gyerekeddel, akkor neked fognak igazat adni, és az óvónő lesz a szemét lusta dög, aki ki akar hátrálni a munkája alól, esetleg ki is rúgják, hogy neked meg a gyerekednek jó legyen. Pedig ő is ember, nem robot, őt is túl lehet terhelni, és meg se fordul senkinek a fejében, hogy nem lustaságból nem végzi rendesen a munkáját, hanem mert fizikailag nem képes rá. Magánovikban, ahová egy csoportba csak 10-15 fő jár, vagy több az óvónő, nincs ilyen probléma, hogy ne vidd a gyerekedet, meg hozd haza hamarabb.

"Ahogy az ápolók is le vannak terhelve és alul vannak fizetve mégsem indok ez arra, hogy szemét módon viselkedjenek a betegekkel. Emberi minimum."

Sehol nem írtam olyat, hogy az óvónőknek szemét módon kellene viselkedniük. Azt írtam, hogy túlterheltek, ezért fáradtak, nem tudnak olyan aktívan foglalkozni a gyerekekkel, mint kéne. Ez nem egyenlő a szemét módon viselkedéssel. Ez meg értő olvasás, szintén általános iskola.

2016. ápr. 15. 17:50
 13/60 anonim ***** válasza:
71%
Nem tehetik meg, sőt azt is megcsinálhatod, hogy amíg az ovitok teljesen zárva van, addig az ügyeletesbe viszed. Na, már most, ebéd után sem vagy köteles elhozni, akkor sem, ha nem dolgoznál otthon gyes mellett, hanem csak "simán" gyesen lennél. Erre semmilyen jogszabály, törvény nincs. Akár fel is jelentheted őket! Ha az ovitok jún. 15-ig v. tovább tart nyitva, akkor addig mehet a gyerek, utána meg akár az ügyeletesbe is! Ne hagyd magad, csak le akarják passzolni a gyereket. Ilyenkor a pedagógusoknak már büdös a munka. Így is tele vannak szabival, nyár elején is már alig akarnak dolgozni.
2016. ápr. 15. 18:33
 14/60 anonim ***** válasza:
88%

"Azt írtam, hogy túlterheltek, ezért fáradtak, nem tudnak olyan aktívan foglalkozni a gyerekekkel, mint kéne."

Mentős vagyok. Százszor rosszabb feltételekkel dolgozom, mint egy óvónő. Akkor, ha nem gond, nem fogok olyan aktívan foglalkozni a következő híváskor a beteggel, mert fáradt vagyok és le vagyok terhelve.

Ez nem kifogás. Én csak ennyit mondtam. Emiatt elítélendő dolog fű alatt zsarolni az anyukákat, hogy vigyék haza a gyereküket, mert NEM KORREKT.

2016. ápr. 15. 18:51
 15/60 anonim ***** válasza:
25%
Ez azért vicces...pont az olyan anyák mondják hogy az óvónő csak le akarja passzolni a gyereket, akik ugyan azt csinálják. Annyi különbséggel, hogy az otthon lévő szülő a saját gyerekét passzolja le egész napra, az óvónő meg egy qvázi idegen gyereket.
2016. ápr. 15. 18:53
 16/60 anonim ***** válasza:
81%

Egy szülő se hiszem, hogy direktbe lepasszolja a gyerekét. Nekem 3 gyerekem van. 6; 5 és 2 évesek. Ha hiszed, ha nem dolgozok, ráadásul kereskedelemben, tehát folyamatos műszak. Nekem is mindig nyavalyogtak az óvónők. Volt idő, mikor gyeden voltam, akkor hazahoztam a 2 nagyobbat. De csak fél évig, mert a fiam utána saját maga kérte, hogy szeretne ott aludni, mert ő volt az egyetlen, aki minden nap hazament ebéd után és a barátai maradtak. Aztán elkezdtek az óvónők nyavalyogni. Én meg közöltem velük, hogy a kisebb 2 éves korában megyek vissza dolgozni, tehát nem viszem őket haza délben, szeretnének is maradni, azt szokják meg, hogy ott alszanak, mert nem lesz mindig anya, aki mindenre ráér.

A pedagógusok meg igenis lusták dolgozni már nyár elején, tisztelet a kivételnek. Év közben is nyavalyognak. Ők választották, ők akartak óvónők lenni, tudták mit vállalnak nem? Vagy nekik nem kell megdolgozni a pénzükért csak mindenki másnak? Pl. mentős, kereskedő. Mi is dolgozunk éjjel-nappal. Ne nyavalyogjon az óvónő sem, mikor napi 6 órát dolgozok, max. 7 órát, ilyn szünet, olyan szünet meg társai. Az a dolga, hogy a gyesen lévő anya gyerekét is felkészítse az iskolára, ha kell az ebéd utáni alvás után. Nálunk sokszor foglalkoznak az óvónők ebéd után is a gyerekekkel, pl. Logico. Ha már mindig sírnak a pénzért, ami meg is kapnak, akkor dolgozzanak meg érte.

2016. ápr. 15. 19:06
 17/60 anonim ***** válasza:
7%
1. vagyok. Mégis mi nem volt hasznos a válaszomban? Tényeket írtam, nem minősítettem senkit. Szánalom.
2016. ápr. 15. 19:26
 18/60 anonim ***** válasza:
2%
Nálunk ebéd után már nincs fejlesztés. és egy 3-4 éves gyereket még nem nagyon kell felkészíteni az iskolára. 5-6 évesen már megértem, hogy jobb ha ott vannak a foglalkozások miatt, de egy kicsi 3 évesnek az anyja mellett a legjobb, legalábbis a nap nagy részében.Mert rendben, hozza be a foglalkozásokra és a délelőtti játékra, de ebéd után már nem történik semmi olyan, amit otthon ne tudna megkapni. Nálunk is rengeteg gyeses van, aki behozza reggel az elsők között délután a takarítónő már körbetöröli a gyereket, mire méltóztatik beesni érte.Van egy kedvencem is.Szintén behozza fél nyolcra, és öt előtt két perccel jön a kisfiúért. A gyerek pedig vigasztalhatatlan, délelőtt még csak-csak elvan, napi átlag két-három, fél órás, vigasztalhatatlan sírással, de az elalvás kész borzalom. Csak azt hajtogatja hogy anyát akarom, anyát akarom, hiába simogatjuk, hiába éneklünk, ringatjuk, mesélünk, semmi nem használ, nem egyszer lett hőemelkedése a kétségbeesett sírástól. Anyuka pedig csak vállat von mikor szóvá teszik neki, hogy ő most ezzel nem tud mit kezdeni, azért vannak az óvónők hogy megnyugtassák. Az se érdekli, hogy a gyerek nem eszik, nem iszik az óvodában semmit, egész nap úgy van.
2016. ápr. 15. 19:38
 19/60 anonim ***** válasza:
74%

Ezt soha nem értettem, amikor valaki választ egy foglalkozást, aztán meglepődik, hogy mivel jár.

Ha nem bírja, ne legyen óvónő.

Aki nem bír sokat sétálni, az ne legyen pincér.

Én személyi asszisztens vagyok egy felsővezető mellett. Soha nem úgy túlórázok, hogy előre szólnának, hanem amikor látom, hogy kabátban távozik a főnököm, akkor kezdhetek pakolni én is. Ez lehet délután 4, de akár 7-8 is. Ezt választottam, nem pampogok miatta.

2016. ápr. 15. 20:30
 20/60 anonim ***** válasza:
9%
aki nem akar a gyerekével foglalkozni, ne legyen szülő. Ne az óvoda nevelje a gyereket.
2016. ápr. 15. 20:38
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!