Mi lenne a kisebbik csalódás? ha oviban tartjuk "akarata ellenére" vagy ha neadjisten 2x kell járnia az elsőt?
lányom iskolába szeretne menni, már nyáron is erre készült, minden este tanárosat játszunk. szerintünk egyébként érett is rá, mi okosnak, ír, számol, olvasni még nem tud. a tesztjei jók lettek.
na de az óvodában azt mondják, hogy mivel lassú, elveszik a részletekben, így el fog vérezni az iskolában, ezek miatt nem ajánlják, hogy elvigyük. egyébként 6 elmúlt, szóval a kora miatt is kéne már mennie, így is év vesztes.
szerintetek mi a kisebbik csalódás egy gyereknek, ha maradnia kell úgy, hogy nem szeretné, vagy ha beigazolódik az óvónők "jóslata" és csalódás éri az iskolában, esetleg meg kell ismételnie az elsőt?
Nem ismerem a lányod, de én is óvónő vagyok.
Beszélj még egyszer az óvónőkkel. Ha csak lassú, azt még behozhatja! Hiszen még majdnem egy év van szeptemberig! Bár ezt az óvónőknek is mérlegelni kellett, így lehet más is van a háttérben, miért akarják visszafogni. Egy 5 éves gyereknél még magától érthető, hogy nem engedik, ha lassabban halad, elveszik a részletekben. 6 évesnél, már ennél komolyabb indok kell. Egyébként saját magam évvesztes vagyok és a lányom is addig marad oviban, amíg csak lehetséges. Manapság akkora a követelmény az iskolában! Had legyen gyerek amíg teheti. Sok szülő jön vissza, hogy bárcsak hagyta volna még egy évet a gyereket nálunk! Ez persze teljes mértékben a ti döntésetek lesz. Az óvoda akaratotok ellenére nem tarthatja vissza - esetleg javasolnak iskolaérettségi vizsgálatot a Nevelési Tanácsadóban. Ott viszont már sokkal teljesebb képet kaphattok a lányotokról! :)
Ebben a helyzetben nem tartanám vissza, komolyabb problémákkal szokták óvodában tartani a gyereket ennyi idősen. Így már tényleg majdnem 8 évesen kezdené az iskolát.
Én nem látom olyan nagy bajnak a tökéletességre törekvését, majd átszokik.
Ha bizonytalan vagy, szerintem is vidd el nevelési tanácsadóba, és kérj egy iskolaérettségi vizsgálatot. És akkor az lesz, amit ők mondanak. De így "egyszerűen" nem ajánlom, hogy rábólints a maradásra.
Ne tolj ki a gyermekeddel, hadd szabaduljon minél hamarabb az iskolából, és kezdhesse el az életét, mehessen minél hamarabb arra, amerre ő szeretne, ez alól a sok kötelező felesleges nyűg alól abba az irányba, amerre ő szeretne, ahova ő vágyik. Amúgyis, már jövőévben ősszel tölti a hetet, úgyhogy hova tartanád még vissza? Szerintem az egy hatalmas kitolás lenne vele, olyan lenne, mintha bukott volna, mert egy vagy két évvel idősebb lesz, mint a többi, ki fog lógni a sorból, kakukktojás lesz, bűntetve fogja érezni magát, hogy ő nem is volt rossz, akkor miért lett vele így kitolva, hogy nem engedték el őt iskolába, és mit hibázott, hogy nem szeretik, hogy ezt érdemelte, hogy nem mehetett; pedig asszem, írtad is, kérdező, hogy ő már menne. Plusz, még írták más ilyen jellegű kérdésnél is, hogy még sokkal fogékonyabb az agya, később nehezebb lesz ugyanazokat a dolgokat megtanulni; ezt az "újra járod az első osztályt, és nem mehetsz tovább a többiekkel"-t, szerintem ezt is el kéne felejteni. Jogtalanul járatnád újra, és buktatnád meg a saját gyereked. Különben is, nem tudhatod, hogy ettől, hogy nagyon aprólékos, pontos, precíz, nem mennének neki a dolgok. Szerintem ne utáld a gyerekedet ennyire, és ne szúrj ki vele, kérlek, könyörgöm, hadd menjen, ő is lelkes, már ki akarja próbálni magát, kérlek, engedd! Hát ha pár hónappal 8. szülinapja előtt kezdené az iskolát, lenne 6 éves osztálytársa is, annyira bűntetve, és jogtalanul hátráltatva érezné magát; kérlek, ne bántsd őt! Minél hamarabb szabadul az iskolából, nem tudom, mennyire stresszes, de annál hanem kezdheti el egy boldog, saját életét. Ne tagadd meg ezt tőle, ha szereted! Ja és ha újrajáratnád, akkor meg nem mehetne tovább a barátaival, és az is gondolom, fájna neki, nagyon megviselné. Meg hogy nem mehet még, hogy tiltva van neki, pedig lelkesedik, már nagyon érdekelné, nagyon vágyódik az iskolába, és hogy ő már nagy, és már milyen jó lenne ott lenni neki - Tudom, én is voltam gyerek, és amúgy hát nekem furcsa volt és picit rossz, hogy amúgy én 7 évesen kezdtem, mikor másnak már szabad volt 6 évesen is, nekem meg tiltva volt, mert hát olyan címszó alatt elvileg, hogy tovább vagyunk gyerekek, de ez azért kicsit büntetés volt nekem. Ja és azt hiszem, ez a kérdés volt, amelyikre gondoltam:
www.gyakorikerdesek.hu/gyerekvallalas-neveles__kisgyerekek__441209-mikor-menjen-iskolaba-a-fiam-65-vagy-75-evesen
14.és15.vagyok, még annyit szeretnék,hogy biztos már vágyik is valami újdonságra, új ismeretekre; meghát, már kimozdulni abból a megszokott közegből is már gondolom, hogy nagyon szeretne; mert az óvoda már talán nem tartogat neki újdonságokat, és szeretne megismerni új dolgokat, fejlődni, több tudásra szert tenni. És már tutira nagyon várja, ha már most nyáron is folyton ilyet játszottatok, ne ejtsd őt az arcára, elég nagy már, hogy iskolába mehessen, meg ez nem is nagyságtól függ; és ha te úgy látod, hogy jó kedvvel menne, és már nagyon oda akar, oda vágyik, akkor ne tiltsd ezt neki, azzal a szöveggel, hogy ő még oda/ neki az még nem való, meg az olyan lenéző is, hogy szerinted nem tudna teljesíteni, és totál összetörné, ha alulértékelnéd, hogy még nem olyan jó, pedig már hát kb idén is mehetett volna; és te meg nem nézed ki belőle, hogy meg tudná csinálni az első osztályt? Hát a gyerek hadd vállalkozzon már arra, amire szeretne, kihívásra, ha úgy érzi, meg tudná csinálni, és az a közeg, amiben most van, már nem szerezne neki örömöt, add meg neki erre a lehetőséget, hadd menjen.
(Csak még egy kis kiegészítés, mert előbb az elejét kihagytam, nem terveztem megint ilyen hosszút írni.)
:) köszönöm a válaszokat, azt hiszem megerősítettek!
azt pontosítanám, hogy az iskolaérettségi teszt (nevtanos) megvolt, az alapján tartanák vissza az óvónők. mint írtam, jók lettek, de amiket időre kellett megcsinálnia, azokkal nem végzett (70-80%), erre lett ez az eredmény. egyébként minden mást hibátlanul megcsinált, volt ami 100% fölött lett :)
szóval okos ő, csak nagyon aprólékos vagy nem is tudom mi a jó szó rá. a hétköznapokba is ilyen, nem öltözik órákig, de addig igazgatja míg nem elégedett, ezekből adódik a lassúsága :) óvónők szerint nem fogja tudni megcsinálni a dolgozatokat ha mondjuk az első feladatot nem tudja, vagy nem érti, akkor nem fog továbbmenni a következőre, azon fog rágódni 45 percig
Korábbi válaszadó vagyok. Az én lányomra én magam mondtam hogy "lassú", bár leginkább nem bizonyos feladatok elvégzésében, hanem evésben.
Kiskora óta csiga lassan eszik (mellesleg neki van igaza, de ez egy másik tészta).
Én is ezt mondtam, egy év múlva is ugyanolyan lassan fog enni, meg öltözködni.
Mégis beilleszkedett az iskolába, eddig úgy látom nagy gondok nélkül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!