Ti mit tennétek?

Figyelt kérdés

Kisfiam 4 és fél éves, középsős óvodás. Viszont BTM-s kisfiú, vagyis beilleszkedési, tanulási és magatartásbeli problémái vannak. Az óvónők közölték, hogy amikor az óvodán kívüli programra mennek, pl. sétálni vagy kirándulni, akkor a fiamat nem viszik, hanem egy másik csoportba teszik!

Ezt megtehetik? Szerintem diszkrimináció. Igaz, hogy a fiam 2 gyereket is kitesz, de ha az óvoda felvesz ilyen gyerekeket és még SNI-s gyerekeket is, akkor vállalni kell érte is a felelősséget, ugyanolyan joga van mindenhez, mint a többi felvett kisgyereknek. Neki ki kell ezekből maradnia, mert tanulási nehézségei vannak és jobban kell rá figyelni?

Én úgy gondolom, hogy nekik ez is a dolguk!

Kisfiamat mostanában amúgy is többen bántják, ma és kedden is megütötte egy másik kisfiú. Egyszer egy púp lett a fején, az óvónő állítása szerint a fiam kirántotta a kezét az ő kezéből. Megfogta mert ugrált és nem akarta abbahagyni. Szerintem meg elengedte a kezét, hiszen egy ugráló gyereket erősen fogok, mivel tudom, hogy elesik, ha kirántja a kezét. Tavaly nem ez volt az óvónője, idén rakták hozzájuk egy másik csoportból, ott is sok panasz volt rá a szülőktől van olyan aki miatta másik oviba vitte a gyereket.

Nekem nehéz lenne másik oviba vigyem, mert a kislányom most kezdte itt a kiscsoportot és otthon vagyok egy 8 hónapossal és sajnos autóm és jogsim sincs, csak a gyerekek apjának, ő meg reggel 8-tól este 5-ig dolgozik.

Szóval nehéz, nem tudom, hogy egyáltalán szabályos-e amit csinálnak.

Fiamnak súlyos beszédhibája van, intenzív egyéni logopédiát írtak elő neki, erre berakta az ovi a nagycsoportosokhoz csoportosba. Heti 2 óra fejlesztést is kellene kapjon, pl. a figyelem erősítése miatt, de az óvoda vezetője közölte, hogy nekik nincs fejlesztó pedagógusuk, majd az óvónője fejleszti. De, úgy látom nem nagyon tetszik az óvónőknek a feladat.

2014. okt. 15. 21:01
1 2 3
 21/28 anonim ***** válasza:
Akkor, konkrét válasz a kérdésedre, vagyis, hogy ebben a helyzetben mit tennék. Konkrétan megkérdezném az óvónőket, hogy mi az oka a döntésüknek. Valahogy az a sejtésem, hogy magatartási gondjai is vannak a gyereknek, ami persze szintén nem mentség, de valahol érthető. Esetleg egy-egy ilyen alkalommal nagymama vagy valaki a családból plusz kísérőnek ha elmenne, biztos vinnék a te gyerekedet is. Ezt viszont neked kell felajánlani.
2014. okt. 16. 23:11
 22/28 anonim ***** válasza:

Ne haragudj, nem értelek.

Azt írod, hogy csak beszédhibás a fiad, ami valószínűleg azért nem a teljes igazság, ha az óvónők úgy ítélik meg, hogy nem vinnék a külön programra.

Esetleg hiperaktív a gyermeked?

Nem bántásból, csak találgatok, mert azt írod, hogy "igaz, hogy a fiam 2 gyereket is kitesz".

Soraidból kitűnik, hogy pikkelsz az óvónőre, mert hallottál róla mendemondákat.

Az, hogy idézem: "Megfogta mert ugrált és nem akarta abbahagyni. Szerintem meg elengedte a kezét, hiszen egy ugráló gyereket erősen fogok, mivel tudom, hogy elesik, ha kirántja a kezét." kb.olyan, hogy ha meg erősen fogta volna, akkor az lenne a bajod, hogy miért szorította meg a kezét..... van rajta sapja, nincs rajta sapka....

Ha egyéni logopédiát az óvodában nem tudnak biztosítani neki (van ilyen, nálunk a logopédus egyszer jár, délelőtt van itt, 15 percet foglalkozik és egyszerre 2-3 gyerekkel foglalkozik, különben nem végezne), miért nem hordod el magán úton külön logopédiai fejlesztésre?

Ha az óvodának nincs fejlesztő pedagógusa, pedig a gyerekednek előírták, akkor két lehetőséged van:

1. bemész a fenntartóhoz, önkormányzat (polgármester, jegyző), és szólsz, hogy biztosítsák neked, vagy lesz rá pénz vagy nem

2. átviszed olyan óvodába, ahol van fejlesztő pedagógus.

Egyébként az írásod tipikusan olyan, hogy gond van a gyerekkel, és persze mindenki hülye (óvónő, logopédus és azok is, akik itt válaszoltak neked).

Hordd el logopédushoz külön, vidd olyan óvodába, ahol kislétszámú gyermekcsoportban lehet és van fejlesztő pedagógus és fejleszd otthon is.

2014. okt. 20. 19:57
 23/28 anonim ***** válasza:
100%

Ja, és gyakorolj egy kis szövegértést te is:

"Óvodai keretekben fejlesztő kiscsoportos foglalkoztatása javasolt heti 2 órában. " - ez azt jelenti, hogy a gyerekedet nem írták ki külön fejlesztésre, hanem csoporton belül kell fejleszteni.

Ha külön kéne, akkor az lenne oda írva, hogy Fejlesztő pedagógussal,gyógypedagógussal.

amúgy meg a kérdésben azt írod, hogy a fiadnak súlyos magatartásbeli problémái vannak, 2 gyereket kitesz, stb., az utolsó előtti kommentben meg már azt írod, nincs a viselkedésével semmi gond......

Most akkor melyik?

2014. okt. 20. 20:06
 24/28 anonim ***** válasza:
0%
Szerintem meg ez az ovono egy lusta paraszt ennyi. Semmi joga ezt csinalni ez olyan h a Janiia nem szimpi nem viszem kirandulni....akkor minek ovono az ikyen?
2014. okt. 21. 20:04
 25/28 anonim ***** válasza:
0%

Öööö...javítsatok ki ha tévedek de egy BTM-es gyerek után nem kap támogatást az óvóda??Mert egy SNI-s után igen,akkor meg kb kutya kötelessége vinni a programokra még ha esetleg van egy kis magatartásp problémája is!

Ez igenis diszkrimináció!!!

van egy barátnőm, 4 és fél éves fia autista gyanús!Van egy kistesója így anyuka megtehette ,hogy otthon volt a nagyobbik gyerek is nyáron,akkor nem járt oviba!De ha az oviba volt valami program(lovaskocsikázás,úszás stb)ennek az anyukának külön szóltak telefonon az oviból,hogy vigye be ezekre a programokra mert a gyerkőcnek igenis jót tesznek ezek a közösségi,szocializálodó programok!Pedig a kisfiúval(is) vannak kis enyhe magatartás problémák(láttam saját szememmel pl nem arra megy amerre mondják,utcán elrohan az anyja mellől,nem figyel,nem hallgat stb)

Szóval jöhet a lepontozás de én igazat adok a Kérdezőnek!!!

2014. okt. 22. 12:19
 26/28 anonim ***** válasza:
BTMN-es gyerekre nem kap támogatást az óvoda!
2014. okt. 22. 14:00
 27/28 anonim ***** válasza:
Nem, a BTM-esre semmit sem kap az óvoda.
2014. okt. 22. 17:05
 28/28 anonim ***** válasza:
Ebben az oviban nem kerülhetne át középső vagy akár kiscsoportba? Ott Ő lehetne a nagy és okos fiú és a "lassúsága" sem lenne baj,hisz a kicsik eleve rutintalanabbak. Én biztos hogy nem hagynám ebben a formában.
2014. okt. 23. 23:17
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!