Ti mit tennétek?

Figyelt kérdés

Kisfiam 4 és fél éves, középsős óvodás. Viszont BTM-s kisfiú, vagyis beilleszkedési, tanulási és magatartásbeli problémái vannak. Az óvónők közölték, hogy amikor az óvodán kívüli programra mennek, pl. sétálni vagy kirándulni, akkor a fiamat nem viszik, hanem egy másik csoportba teszik!

Ezt megtehetik? Szerintem diszkrimináció. Igaz, hogy a fiam 2 gyereket is kitesz, de ha az óvoda felvesz ilyen gyerekeket és még SNI-s gyerekeket is, akkor vállalni kell érte is a felelősséget, ugyanolyan joga van mindenhez, mint a többi felvett kisgyereknek. Neki ki kell ezekből maradnia, mert tanulási nehézségei vannak és jobban kell rá figyelni?

Én úgy gondolom, hogy nekik ez is a dolguk!

Kisfiamat mostanában amúgy is többen bántják, ma és kedden is megütötte egy másik kisfiú. Egyszer egy púp lett a fején, az óvónő állítása szerint a fiam kirántotta a kezét az ő kezéből. Megfogta mert ugrált és nem akarta abbahagyni. Szerintem meg elengedte a kezét, hiszen egy ugráló gyereket erősen fogok, mivel tudom, hogy elesik, ha kirántja a kezét. Tavaly nem ez volt az óvónője, idén rakták hozzájuk egy másik csoportból, ott is sok panasz volt rá a szülőktől van olyan aki miatta másik oviba vitte a gyereket.

Nekem nehéz lenne másik oviba vigyem, mert a kislányom most kezdte itt a kiscsoportot és otthon vagyok egy 8 hónapossal és sajnos autóm és jogsim sincs, csak a gyerekek apjának, ő meg reggel 8-tól este 5-ig dolgozik.

Szóval nehéz, nem tudom, hogy egyáltalán szabályos-e amit csinálnak.

Fiamnak súlyos beszédhibája van, intenzív egyéni logopédiát írtak elő neki, erre berakta az ovi a nagycsoportosokhoz csoportosba. Heti 2 óra fejlesztést is kellene kapjon, pl. a figyelem erősítése miatt, de az óvoda vezetője közölte, hogy nekik nincs fejlesztó pedagógusuk, majd az óvónője fejleszti. De, úgy látom nem nagyon tetszik az óvónőknek a feladat.

2014. okt. 15. 21:01
1 2 3
 1/28 anonim ***** válasza:
43%

egy rendszer ellen nem tudsz mit tenni, hcsak nem a vezérigazgató ismerőse vagy és ő általa.

márpedig speciális óvodába át kell vinni, mert a gyerekkori problémákat NEM szabad kezeletlenül hagyni, mert kihat egy életre!!!

2014. okt. 15. 21:11
 2/28 anonim ***** válasza:
57%

Egy óvónőnek nem csak egy gyerekre kell figyelnie. Ha sokan vannak a csoportban, akkor nem jut ideje csak a te fiaddal foglalkozni. A többi gyerek sem kisangyal. Ha ugrált a fiad, akkor könnyen kiránthatta a kezét az óvónőéből.

A vezetőt nem értem, mert ha a fiadnak fejlesztésre van szüksége, szakszerűen az óvónője nem tudja fejleszteni, és nincs is rá elegendő ideje. Nem foglalkozhat heti 2 órában egyetlen gyerekkel.

Beszélj újra a vezetővel.

2014. okt. 15. 21:11
 3/28 A kérdező kommentje:

Nálunk egy speciális óvoda van, ahol szellemi sérült gyerekek vannak, akiket nem lehet integráltan nevelni. Az én fiam nem ilyen, nem szellemi sérült, több orvos és gyógypedagógus is látta már, szellemi sérültek közé semmiképp nem mehet, a gyerekpszichológus is ezt mondta.

Az óvoda vezetője hajthatatlan mi nem vagyunk "csókosak".

Igen, több gyerekre kell vigyázni, de ha tavaly el tudták vinni, akkor idén miért nem, tavaly sem volt vele semmi gond, szót fogadott az óvónőnek, igaz másik óvónő volt.

Nem csak az én fiamra kell figyelnie, másik gyerekekre is, de bizony van elég sok rossz gyerek a csoportban, úgy gondolom, hogy óvódán belül ezt nekik kell megoldani.

Az én fiam teljesen ép értelmű, csak beszédhibás és lassabban tanul. Nehogy már ne mehessen, mert neki kell 1 perc felvenni a cipőjét és nem 20 mp-ig tart. Egyébként a csoport 95%-a nagycsoportos, 6 évesek és az 4 és fél éves fiam aki BTM-es, nem tud velük olyan gyors tempót tartani. Ezért nem kellene őt kirekeszteni, hanem segíteni kellene. Igen, én is tudom, hogy az óvónő nem tudja fejleszteni, nem is kértem meg rá, a nev. tanácsadóban is jeleztem, hogy 27 gyerek mellett nem igazán tudja az óvónő fejleszteni. De, nem nagyon csinálnak semmit. Már magánúton is kivizsgáltattam a gyereket, neurológussal, hallásvizsgálattal, de mindent rendben találtak nála. Még egy EEG van hátra jövő héten.

2014. okt. 15. 21:30
 4/28 anonim ***** válasza:
75%

Az én gyerekem is SNI-s (autista), rögtön az ovikezdéskor én mondtam az óvónőknek, hogy ilyen külsős programokon mi nem vennénk részt, illetve a belső, óvodai életet nagyon megbolygató dolgokon sem, utóbbinál nagymamánál lenne a gyerek. Nem kifejezetten a gyerek miatt, hanem éppen azért, mert az én gyerekemre sokkal több figyelem jut az állapota miatt, legalább a spéci helyzetekben ne kelljen már rá figyelni.

Nekem ez a természetes, persze jó az integráció, de azért ne csak elvárásaink legyenek szegény óvónőkkel és nem mellesleg a többi átlagos fejlődésű gyerekkel és szüleikkel szemben, hanem nekünk is meg kell tanulni alkalmazkodni!

2014. okt. 15. 21:30
 5/28 anonim ***** válasza:
71%
Szerintem ha autista is van a csoportban akkor lehet kellene fejlesztőpedagogus.s az tud csak rajuk figyelni.de ezt h nem viszik ki nem tehetikmeg.lányom is 4,5,legjobb barátja egy autista kisfiu
2014. okt. 15. 21:36
 6/28 A kérdező kommentje:

Az én fiam nem autista és nem is sni-s. Mindent megért, szókincse is fejlett, minden a normál tartományban van. Mindent meg is csinál, csak lassabban mint a 6 évesek. Annyi, hogy beszédhibás, néha felcserél szótagokat és elhagyja a szavak végét. Ha szólsz neki, hogy " gyere ide", odamegy, teljesen ép értelmű a kisfiú csupán tanulási nehézsége van.

Ne hasonlítsuk egy autistához. Ha egy iskolás gyerek nehezen olvas, gyengén számol és kiderül azért mert BTM-s, akkor nem mehet osztálykirándulásra?

2014. okt. 15. 21:47
 7/28 anonim ***** válasza:
80%

Azért mert egy gyerek szótagokat felcserél még nem hagynák otthon, nyilván van vele más probléma is, ezért nem akarják magukkal vinni az óvónők.

Amikor közölték veled, hogy ő nem mehet, akkor nem kérdezted meg, hogy miért nem? Ott és akkor kellett volna értetlenkedni. Menj oda és kerek perec kérdezd meg, hogy miért nem mehet el a gyerek. Fogsz kapni egy értelmes választ rá, nem azt, hogy azért, mert útközben zavarja őket a szótagfelcserélés.

2014. okt. 16. 07:01
 8/28 anonim ***** válasza:
50%
Igaza van a 7-es válaszolónak. Nem itt kell hőbörögni, hanem az óvónőket konkrétan megkérdezni! Kérdező, mi van a gyereked szakvéleményébe írva? Konkrétan, mert a BTMN kategória egy gyűjtőkategória nem mindegy, hogy beilleszkedési, magatartási vagy tanulási nehézség-e! Milyen fejlesztési javaslatok vannak? Kinek kell elvégezni a fejlesztést? Milyen fejlesztési területeket jelöltek ki? ...stb...
2014. okt. 16. 07:33
 9/28 anonim ***** válasza:
50%
ha tényleg súlyos a beszédhibás akkor elviném az országos beszédvizsgáloba hogy legyen rola papirom illetve snisként megkaphatná az intenzív logopédiát ,és fejlesztést is .de mégjobb lenne neki speciális ovoda ahol mindent megkaphatna egyszere .
2014. okt. 16. 10:23
 10/28 anonim ***** válasza:
fiam sni sulyos beszédhibás ,neki valo oviba,és iskolába jár ahol oviban minden nap volt logopédiája ,iskolában heti 3x van logopédia órája .
2014. okt. 16. 10:26
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!