Ti mit tennétek?
Kisfiam 4 és fél éves, középsős óvodás. Viszont BTM-s kisfiú, vagyis beilleszkedési, tanulási és magatartásbeli problémái vannak. Az óvónők közölték, hogy amikor az óvodán kívüli programra mennek, pl. sétálni vagy kirándulni, akkor a fiamat nem viszik, hanem egy másik csoportba teszik!
Ezt megtehetik? Szerintem diszkrimináció. Igaz, hogy a fiam 2 gyereket is kitesz, de ha az óvoda felvesz ilyen gyerekeket és még SNI-s gyerekeket is, akkor vállalni kell érte is a felelősséget, ugyanolyan joga van mindenhez, mint a többi felvett kisgyereknek. Neki ki kell ezekből maradnia, mert tanulási nehézségei vannak és jobban kell rá figyelni?
Én úgy gondolom, hogy nekik ez is a dolguk!
Kisfiamat mostanában amúgy is többen bántják, ma és kedden is megütötte egy másik kisfiú. Egyszer egy púp lett a fején, az óvónő állítása szerint a fiam kirántotta a kezét az ő kezéből. Megfogta mert ugrált és nem akarta abbahagyni. Szerintem meg elengedte a kezét, hiszen egy ugráló gyereket erősen fogok, mivel tudom, hogy elesik, ha kirántja a kezét. Tavaly nem ez volt az óvónője, idén rakták hozzájuk egy másik csoportból, ott is sok panasz volt rá a szülőktől van olyan aki miatta másik oviba vitte a gyereket.
Nekem nehéz lenne másik oviba vigyem, mert a kislányom most kezdte itt a kiscsoportot és otthon vagyok egy 8 hónapossal és sajnos autóm és jogsim sincs, csak a gyerekek apjának, ő meg reggel 8-tól este 5-ig dolgozik.
Szóval nehéz, nem tudom, hogy egyáltalán szabályos-e amit csinálnak.
Fiamnak súlyos beszédhibája van, intenzív egyéni logopédiát írtak elő neki, erre berakta az ovi a nagycsoportosokhoz csoportosba. Heti 2 óra fejlesztést is kellene kapjon, pl. a figyelem erősítése miatt, de az óvoda vezetője közölte, hogy nekik nincs fejlesztó pedagógusuk, majd az óvónője fejleszti. De, úgy látom nem nagyon tetszik az óvónőknek a feladat.
még a kérdésedben azért írtad, hogy 2 gyereket is kitesz és jobban kell rá figyelni, tehát gondolom magatartás gondjai is vannak. ha súlyos, akkor megteheti az óvoda, hogy külső programra nem viszi, hisz nekik kell vállalniuk érte a felelősséget, még börtönbe is kerülhetnek ha nagy baj történik.
ezt a fejlesztés dolgot nem értem. mi az, hogy az óvónőnek kéne fejlesztenie? ilyen nincs, ő nem fejlesztő pedagógus hanem óvónő, neki a csoportra kell figyelnie. ha az óvodának nincs fejlesztője, akkor neked kell elintézned, vinned! első körben a nevelési tanácsadóba menj be, ott tudják adni a neki járó fejlesztést.
te magad írod, hogy ez nem speciális óvoda, szóval nem is értem miért tőlük várod, hogy majd ők fejlesszék, te vagy az anyja, te dolgod.
a logopédia fejlesztést is nyilván azért kapja a nagycsoportosokkal, mert 5 éves kortól kötelező az óvoda, tehát az utazó logopédusnak csak az 5 éveseket kell fejlesztenie! szintén nevelési tanácsadó.
tudom nehéz egy kicsivel menni mindenhova, de ez a gyereked érdeke, ha ennyire súlyos gondjai vannak akkor csak kéne már lépni, mert magától nem oldódik meg és minden hét elvesztegetett idő.
Jaj,Istenem, mennyi értetlen ember. Az én gyerekem nem SNI-s, nem én találtam ki, hanem a tanulási képességeket fejlesztő bizottság. Szerintetek nem voltam vele a nev. tanban? Akkor hol kapta meg a BTM kategóriát. Fiam tanulásra veszélyeztetett, ennyi, súlyosan beszédhibás, DE nem beszédfogyatékos, a bizottság nem találta annak!!MIVEL VOLTUNK!
Az óvodavezető alapból pikkel a gyerekemre, mert nem is vette fel először, pedig akkor én dolgoztam, terhes sem voltam és ez a körzetes ovink! Én meg szóvá tettem, hogy a szomszéd faluból miért veszi fel a gyereket, ha a körzetest elutasítja?
Egyébként Székesfehérváron lakunk, innen hova költözzek, Budapestre? Nevetséges, aki azt írta, hogy költözzek el. Egy megyeszékhelyről, ahol kb. 20 óvoda van 25-28 fős létszámmal? Értelmi fogyatékos gyerekhez meg nem megy.
Érdekes mód, az óvoda azt mondta, ne váltsunk óvodát.
A bizottság szerint meg nincs szüksége a gyereknek spec. óvodára, nem úgy van, hogy csak beíratom, hanem kell hozzá a Megyei Szakértői Bizottság javaslata is!! És szerintük nem kell a kisfiúnak, nem is adtak ehhez papírt, javaslatot!
Csupán nem kedvelnek minket, mert szóvá tettem, hogy a körzetes gyerek miért nem kerül be az oviba, a nem körzetes meg igen. Azóta pikkel ránk a vezető.
Mint mondtam, a fiam ép értelmű, nem veszélyes, eddig nem is volt vele gond, tavaly is elvitték mindenhova.
Ma voltunk beszédfejlesztő központban is képzeljétek, ott mondták, csak csoportos foglalkozás van mindenhol, náluk is, mivel kevés a logopédus. Mindegy, hogy óvoda vagy beszédfejlesztő, csak csoportos foglalkozás van. Kutyaterápiára is szeretném vinni, ezt is én intézem neki, mert érdekes mód, egy logopédus sem említette, hogy van ilyen, ezt is én nyomoztam ki. Ha van, miért nem ajánlják?
Elég szomorú, hogy csak nagycsoportosokkal foglalkoznak a logopédusok. Most elég sok szülőt látok, akik sírnak, hogy miért nem vitték hamarabb a gyereküket logopédushoz, miért az utolsó évben kell kapkodni, ez miatt nem is mehet a gyerek iskolába. Nálunk van olyan, aki 7 évesen sem mehet, csak 8 évesen, mert most mondták az óvónők, 6 évesen a gyerekről, hogy beszédhibás szerintük. Így a gyerek 5 évet fog oviba járni, mert 6 éves koráig nem foglalkozott vele logopédus. Jó, ha megtanul írni, olvasni helyesen.
Aki meg azt hiszi, hogy a 3-4 éves gyereke tökéletesen beszél, majd ne lepődjön meg, ha 5-6 évesen logopédushoz kerül, különben nehezen tanulna meg írni, olvasni.
A beszédhiba nagyon összetett, van súlyos, kevésbé súlyos, gyenge, a beszédhibás nem beszédfogyatékos, a kettő nem ugyanaz.
Tehát, akik itt vagdalkoznak, akkor tegyék, ha tudják is miről beszélnek.
A nevelési tanácsadó javaslatot tehet fejlesztésre, de utazó gyógypedagógust csak a megyei bizottság rendelhet el, de mivel a fiam szerintük nem sni-s, nem beszédfogyatékos, hanem beszédhibás, így nem kap utazó gyógypedagógust. A logopédiát rendelheti el egyedül a nev. tanácsadó, annak aki esetleg nem tudja!
Fiamnak megkésett beszédterápiára lenne szüksége és pöszeterápiára, a finommotorikát kell neki fejleszteni.
De leírom nektek:
Intenzív logopédiai ellátása javasolt egyéni keretekben a szakember által megítélt idői keretek között.
Óvodai keretekben fejlesztő kiscsoportos foglalkoztatása javasolt heti 2 órában.
Fejlesztési feladatok:
Beszédfejlődés alaki-és tartalmi jegyeinek alakítása
Szókincs fejlesztése (bár a logopédus szerint fejlett szókincse van, korának megfelelő).
Verbális-auditív percepció és emlékezet alakítása
Figyelmi funkciók erősítése
Testséma, téri orientáció alakítása
finommotoros készségek alakítása
Logopédus szakvéleménye őszi szünet után lesz.
Itt arról van szó, hogy az oviban az óvónő nem akar vele foglalkozni. Én nem sajnálom az óvónőt, ha nem tudja a feladatát elvégezni, akkor ne legyen óvónő. Gondolom ti sem mondjátok a főnökötöknek, hogy ezt nem tudom megcsinálni, ezért meg sem csinálom. Aki óvónő, annak azzal is számolnia kell, hogy nem csak 100% szuper, okos meg mittudomén milyen gyerekek vannak, hanem vannak olyanok is, akiket segíteni kell ez meg az miatt. Az egyik óvónőről azt is mondták, hogy nem szereti a fiúkat, csak a lányokat.
Úgyhogy nem szegény óvónő, mert ha ezt vállalta, akkor ezt kell csinálja, nem pedig kibújni a feladat alól!
Sajnálom, ha a fiam hozzájuk került, kérje át magát másik csoportba, de ne már egy kisgyereket büntessen, mert neki nem tetszik a munka. Igen, amíg a gyerek oviban van, addig az ő felelőssége. Beszédfejlesztőben is azt mondták, miért nem viszik el, nem tudják megfogni a kezét?
Mivel a kisgyerek mindenhol együttmüködő és kedves is. Amit csinálnak az azért van, mert minket nem kedvelnek és persze plusz munka az óvónőnek. Ez az óvoda elit gyerekeket akar nevelni, más szülők is mondták, hogy nagyobb a követelmény egy gyerek iránt, mint egy iskolában. Sok a panasz az ovira, de sajnos egyik sem hivatalos, mert senki nem akarja, hogy a gyereke úgy járjon mint az enyém, mert én szóvá tettem, hogy miért veszik fel a szomszéd falu gyerekét, a körzetest meg nem.
Itt ez a lényeg, mert a fiam viselkedésével semmi gond.
Kedves 12-es, április óta járunk a nev. tanba, nem kap ott fejlesztést, csak felmérték ott a fiam. Valahogy kevesen vannak, vagy nem tudom, de mindenképp óvodai fejlesztést akarnak a fiamnak. A beszédfejlesztőben is felmérték most csak, ha van hely az igazgatónő csoportjában, akkor oda mehet vagy marad az ovi.
Kérdezték, van-e füzete a fiamnak a logopédusnál. Mondtam nem kért még füzetet, pedig 3-szor volt már a fiam a logopédusnál. Csodálkoztak, miért nincs füzete, pedig abba kapna házi feladatot is, amit itthon kellene gyakorolnia. Szóval ez van, érdekes dolgok. Attól mert nem nagycsoportos, még kell vele foglalkozni, nem az utolsó évre hagyok mindent, mire iskolába kerül beszéljen szépen, hogy rendesen megtanuljon írni, olvasni.
12es vagyok. szerintem nem érted amit sokan írtunk. annyira el vagy azzal foglalva, hogy az óvónőnek kéne fejlesztenie, hogy valahogy átsiklasz a lényeg felett.
értem, hogy nem szimpatikus és szemét a gyerekeddel de ezt függetlenítsd el a tényektől. ónónő nem tud és nem is kell foglalkoznia külön a te gyerekeddel, ilyen nincs. az óvónő az óvónő, ő nem fejleszt hanem ellát. a fejlesztőpedagógus foglalkozhatna a gyerekeddel ha lenne, de ugye nincs, szóval ezt a részét ne sérelmezd, meg kell oldani máshogy.
és igen, ma az a rendszer ebben az országban, hogy 5 éves kortól kell csak foglalkozni a beszédhibás gyerekekkel, előtte nem feladata az óvónőnek. azt meg nem értem miért sírnak a szülők, nem ők élnek a gyerekükkel? nem hallják, nem beszélnek vele? miért nem vitték el ők? az ő dolgok nem az óvodáé.
és mielőtt azt mondanád, hogy én nem tudom miről beszélsz... de igen, nekem is megkésett beszédfejlődése van a gyerekemnek, kommunikációs zavara van, ki van írva neki a heti 2 logopédia. integrált óvodába jár és most, hogy idén betölti az 5 évet, most foglalkozik vele az ovi logopédusa, eddig, 2 éves korától mi magunk oldottuk meg a fejlesztéseket.
nevelési tanácsadó ingyen ad, mi jártunk oda logopédiára és pszichológushoz is, ingyen és foglalkoztak vele, csak az asztalra kéne csapnod. náluk jogosan, mert nekik kötelességük biztosítani a fejlesztést ha van róla papír. ellentétben az óvodával!
az meg, hogy nem viszik kirándulni... ha tényleg csak beszéd gondja vannak akkor nem értem. de ezek után azt sem, miért nem váltasz ovit. rossz ott minden, bántják a gyereket, utálnak titeket, ez kinek jó? székesfehérvár azért elég nagy, csak van a közelben másik ovi!
Igen van másik ovi, de mi nem belvárosban lakunk, hanem külvárosban, itt 1 óvoda van.
A mi nev. tanácsadónkban bármilyen hihetetlen jelenleg nincs logopédus, aki nem hiszi, járjon utána.
Óvónő annyit mondott, hogy a vezető óvónő döntése volt, hogy nem viszik kirándulni.
Vezető óvónő jelenleg nem elérhető, helyettese azt mondta, ja visszajön akkor megbeszéljük. Ennyi.
Nem hisztizek, hogy az óvónőnek kell fejleszteni, de mivel nev.tanácsadó adta ki a papírt, nem a megyei bizottság, így fejlesztő pedagógus nem járhat hozzá, tehát az óvónő marad, ezt a vezető mondta még szeptemberben. Ő adta ki nekik, hogy fejlesszék a gyereket, nem én kértem meg őket.
Mivel fiamat nem találták elég hülyének, hogy így fogalmazzak, ezért nem kapott SNI kategóriát.
Mivel vezető óvónő rendelte el az óvónőknek, hogy az előírt fejlesztést ők végezzék, így nekik kell akkor.
A TB-t meg az adót azért fizetem, hogy ezt a fiam meg is kapja ingyen, rendesen.
Igen, azért írtam így, hogy megértsétek, mert mindenki SNI-vel jön, pedig az én fiam nem az és nem értitek meg.
Na, mindegy. Kérdésre adott válasz nem sok jött, mindenki a fiam fejlesztésével van elfoglalva. Bár, abban biztos vagyok, hogy ha az óvónő a ti gyereketeket nem vinné el sehova a csoporttal, akkor az nektek sem tetszene.
Sziasztok, gyakoroljatok egy kis szövegértést.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!