Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Óvodák » Problémás, agresszív gyerek a...

Problémás, agresszív gyerek a csoportban. Hogy álljak szülőként ehhez a problémához?

Figyelt kérdés

Adott egy 3,5 éves kisfiú, akivel az óvónők sem tudnak semmit sem kezdeni. Nincs kódja, a szülők szerint teljesen normális gyerek, csak ő verekszik, ha elfárad...

A csoportban a kicsik nagyon félnek tőle. Mostanra van, aki bepisil, ha csak mellé áll. Ok nélkül bántja a gyerekeket, tönkreteszi a játékokat, gyakorlatilag semmilyen szabályt nem tart be.

Az én gyerekem is kapott már tőle, volt, hogy ezt láttam is. Ő nem retteg, de azért egy-egy durvább nap után nem akar oviba menni, az autóban pedig folyton a kisfiú kapcsán kérdezget, hogy mi lesz, ha ő is jön ma oviba...

Egyelőre én arra bíztatom, hogy védje meg magát. Ha megüti, nyugodtan megverheti, de sosem kezdheti. Nem az én gyerekem van a legrosszabb helyzetben, de őt is foglalkoztatja, és tart tőle.

Ti mit mondanátok, hogyan segítenétek még a gyereketeket egy ilyen helyzetben?

tegnap 17:34
 1/10 anonim ***** válasza:
95%
Óvónőnek és intézményvezetőnek kell jelezni mindenképp, mielőbb. Nem lehet és nem is kell elvárni egy óvodás, főleg kisebb csoportos gyerektől, hogy védje meg magát. Ezért vannak az óvodapedagógusok.
tegnap 18:00
 2/10 anonim ***** válasza:
47%
Nekem az a tapasztalatom a csoportban, ha visszaütnek a gyerekek, akkor elfajul a dolog és soha nem tudom megállapítani, ki ütött először. Én arra bíztatom a gyerekeket, ha valakit megütnek, szóljon nekünk, nevelőknek és mi segítünk nekik rendezni emberi módon a konfliktust.
tegnap 18:02
 3/10 anonim ***** válasza:
0%
tedd fel a sztorit valami közössegi oldalra, aztan lesz aki majd felkoncolja a családot.
tegnap 19:05
 4/10 anonim ***** válasza:
19%

1-nek ajánlom figyelmébe a kérdező "akivel az óvónők sem tudnak mit kezdeni" mondatát.

Kérdező: A gyereked is kapott tőle és ezt te tétlenül végignézted?... Az komoly!

Tudod mit? Semmit se csinálj. Nézd tétlenül, hogy az agresszor neveletlen kis ge@i terrorizálja a gyerekedet meg a többit. Rá nem szabad szólni, mert az ütyümpüntyüm kis bunkónak még sérül a személyisége!

Aztán ha később mondjuk - ami már szerintem annyira nem is távoli dátum - nagy agresszorkodásában valaki fejét betöri, vagy ollót állít valaki szemébe, akkor szintén nem kell elmarasztalni, hiszen csak épp bontogatja a szárnyait, nem igaz?

tegnap 19:15
 5/10 anonim ***** válasza:
65%
Olyan nincs, hogy nem TUDNAK vele mit kezdeni. Olyan van, hogy nem AKARNAK. Intézményvezetőnek kell jelezni, aki elindítja a felülvizsgálatot.
tegnap 19:18
 6/10 anonim ***** válasza:
83%

2!

A kérdező azt írja, hogy az óvónők sem tudnak vele mit kezdeni.

Az (a tehetetlenség) szerintem pszichésen borzasztó lehet egy gyereknek, ha mondjuk rendszeresen kap egy fülest, amit jelent az óvónőnek, mire Pistike kap egy szóbeli ejnyebejnyét, aztán minden megy tovább. Nyilván Pistike röhög a markába, és rohadtul nem hatja meg, ha csúnyán néz rá Kati néni...

(Az meg a másik, hogy nyilván az óvónők ismerik a gyerekeket, ha az agesszor Pistike minden nap összeverekszik mindenkivel, akkor nem kell FBI nyomozónak lenni, hogy megfejtsék, ki kezdte...)

Ezzel nem azt mondom, hogy feltétlenül verekedésre kell buzdítani a többi gyereket is, de a megelőzésre kellene fektetni a hangsúlyt, mert ha már bántotta a társát, akkor azt nem fogja megnyugtatni, ha utána neki adnak igazat, mert az ütés helye ugyanúgy fáj, és később már félni/szorongani fog...

tegnap 20:08
 7/10 anonim ***** válasza:
100%
Jelezni kell az intézményvezetőnek. Vélhetően SNI-s a gyerek kód nélkül és kap fejlesztést. Ez esetben ugyan sok mindent nem tud tenni, főleg ha integrált az intézmény. Speciális óvodába kód nélkül úgy sem veszik fel. De mindenképpen kell, hogy a szülő is érintett legyen, tudni, hogy ők hogyan állnak ehhez, együtt működnek vagy sem, és hogy valóban kap-e a gyermek fejlesztést. Ebben elsősorban az intézményvezető tud intézkedni. Amúgy arra ne tanítsd a gyerekedet, hogy üssön vissza, az óvónők ezt nem díjazzák, ők mindig azt mondják nálunk is, hogy az erőszak erőszakot szül. A lányomnak is mindig azt tanácsolom, ha bántja vki, ne folytassa, szóljon az óvónőnek.
tegnap 20:10
 8/10 A kérdező kommentje:

#4 Ki írta, hogy nem tettem semmit, amikor láttam, hogy bántja a gyerekemet?! Rákiabáltam, de szerintem nem ez volt a legfontosabb a kérdés szempontjából...

Mindig kell lenni itt egy olyan embernek, aki le sem írt részletek alapján kreál egy saját verziót, ami alapján jól beszólhat a másiknak...

tegnap 20:15
 9/10 A kérdező kommentje:

Az óvónők is próbálják kordában tartani, de semmi sem hatja meg ezt a gyereket.

Hiába ültetik le, hiába nem játszhat tovább, hiába szólnak rá...stb.

tegnap 20:20
 10/10 anonim ***** válasza:
100%
Ha az óvónők kevesek, marad az intézményvezető. Ha nem akar semmit tenni, addig járnék rá, amíg végül tesz valamit. Olyan nincs, hogy X felnőtt nem bír el egy gyerekkel. Kell, hogy legyen valami eszközük.
tegnap 20:35

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!