Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Óvodák » Aki autista, az otthon is...

Aki autista, az otthon is autista?

Figyelt kérdés
Felmerült az oviban, de amiket felsoroltak, csak pilláztunk, mert abszolút nem ilyen otthon. Igazából óvónő se biztos benne, csak nem tudja hova tenni a gyereket. Félszeg, amikor reggel bemegy, szemkontaktust kerüli velük, halkan válaszol, egyedül jól elvan. 4,5 éves fiú, fél éve jár oviba, persze többet volt itthon betegen, mint oviban. A problémám az, hogy amiket elmondtak, az abszolút nem jellemző itthon a fiamra. Van szemkontakt, normál hangerőn kommunikálunk, egyedül is el tud játszani persze, de társaságot is szereti persze. Barátnőm kisfiával, akit jól ismer már, jól eljátszik. Amúgy én azt látom rajta, hogy ő tipikus mini-me, én is ilyen voltam, introvertált, lassan oldódó. Mai világban ez akkora gond lenne, hogy máris valami bélyeget kell rárakni? Nem lehet simán csak introvertált? Félreértés ne essék, persze megérteném, ha nem azt látnám, hogy az összes auti tünet/jel abszolút nem illik rá, pedig már millió auti tesztet végigrágtam. Nektek milyen tapasztalatotok van ezen a téren? Aki auti, otthon is az?

jan. 23. 17:54
1 2 3
 21/30 anonim ***** válasza:
Miért merült fel az autizmus? Nem értem. Amiket írtál azok nem erre utalnak. Szemkontaktust azok sem tudnak tartani akik szoronganak, szégyellősek. De ezt elég jól meg lehet különböztetni, mivel ránéznek a másikra, majd amikor az visszanéz elkapják a tekintetüket. Az autisták inkább rosszul vagy nem használják a szemkontaktust. Az autizmussal sokszor együtt jár a szociális szorongás,(mivel kialakulhat következményként) de a kettőt nem szabad összekeverni. Sőt az introvertáltság sem egyenlő a szociális szorongással.
jan. 25. 14:23
 22/30 anonim ***** válasza:
100%

19-20nak:

Én is utálom ezt a hátradőlőset, de nagyon sok szülőnél tapasztaltam ezt. Leginkább azoknál, akiknek ép értelmű gyereke alapítványi iskolába jár, vagy ép értelmű egymis osztályba, de integráltan tanuló autista/adhds gyerek szüleitől(többtől!) hallottam, hogy "nem képes rá, nem vesződök vele, elengedtem, épp elég gondom van a többi dolgával, ezzel már nem foglalkozok". Vagy azt, hogy "nincs az én gyerekemnek semmi baja(papírral!), nevelje meg az övét a többi szülő, az enyémnek ez nehezen megy, de jól teljesít(nem)"

Ugyanez tanulási problémára. "nekem elég a hármas is, az is jó jegy" vagy "csak ne legyen a legrosszabb és elégedett leszek"

Fele-fele kb, sokan nem próbálkoznak kihozni a gyerekből, ami benne van sem viselkedésre, sem nevelésre.

jan. 25. 15:24
 23/30 anonim ***** válasza:

22!

20as vagyok. Ez nagyon szomorú, amit írsz amúgy..

Nekünk is nagyon nehéz a gyerekkel. Piszok nehéz. De nem adjuk fel akkor sem.

jan. 25. 21:09
 24/30 anonim ***** válasza:

Amiket leírtál, inkább egy félénk gyerekre jellemző dolgok. De: olyan is van, hogy nem tűnik autistának valaki, mert pl. jól kompenzál, mégis az. Vagy éppen csak a spektrumon van. (Ezt konkrétan az Autizmus Alapítvány szakembere mondta.)

Az, hogy te is ilyen voltál...Tudod, az autizmus genetikailag öröklődik...

Minden esetre, most még biztosan nem megállapítható, hogy autista-e, nem is kell pánikba esni. Persze akkor sem, ha az lenne. Ha továbbra is kötné az óvónő az ebet a karóhoz, max elviszitek a Szakszolgálatba, hogy mindenki megnyugodjon. Ha mégis autista lenne, akkor sem nagyon szokták ráerőltetni a kódot a szülőkre. Habár a gyerek érdeke lenne ilyen esetben, hogy megkapja a fejlesztést...

febr. 1. 17:09
 25/30 anonim ***** válasza:
24 -es én ilyesmit nem nagyon hallottam,hogy nem erőltetik a kódot pont az ellenkezőjét, hogy boxolni kell velük a kód ellen.
febr. 1. 17:30
 26/30 anonim ***** válasza:

25, van ám kavar a fejben.

BNO vs SNI.

febr. 1. 18:22
 27/30 anonim ***** válasza:
26: 25 vagyok. Hát pedig ez van, legalább is nálunk a kód megkapásáért kell harcolni. Nem adnak SNI kódot, mert nincs elég fejlesztő, sem hely a szegregált intézményekben. Legfeljebb BTMN,de az meg nem a megfelelő fejlesztés... Bp.
febr. 1. 21:11
 28/30 anonim ***** válasza:
Én meg azt hallottam meg olvastam,hogy a diagnózist dobálják a fejlesztést kiírják és a kiírt mennyiség töredékét megkapja a gyermek a többit meg oldják meg a szülők
febr. 1. 21:22
 29/30 anonim ***** válasza:
28, persze, dobáljak. Olyannyira, hogy 9 évet vártunk rá úgy, hogy korai fejlesztésben voltunk születésétől.
febr. 1. 22:18
 30/30 anonim ***** válasza:
#28 24 vagyok, (bocsi az elöbb elírtam, nem 25). Ahogy 29 írja! Nekem nem gyerekemröl van szó, hanem szakmabeli vagyok!
febr. 1. 23:51
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!