Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Óvodák » Aki autista, az otthon is...

Évané kérdése:

Aki autista, az otthon is autista?

Figyelt kérdés
Felmerült az oviban, de amiket felsoroltak, csak pilláztunk, mert abszolút nem ilyen otthon. Igazából óvónő se biztos benne, csak nem tudja hova tenni a gyereket. Félszeg, amikor reggel bemegy, szemkontaktust kerüli velük, halkan válaszol, egyedül jól elvan. 4,5 éves fiú, fél éve jár oviba, persze többet volt itthon betegen, mint oviban. A problémám az, hogy amiket elmondtak, az abszolút nem jellemző itthon a fiamra. Van szemkontakt, normál hangerőn kommunikálunk, egyedül is el tud játszani persze, de társaságot is szereti persze. Barátnőm kisfiával, akit jól ismer már, jól eljátszik. Amúgy én azt látom rajta, hogy ő tipikus mini-me, én is ilyen voltam, introvertált, lassan oldódó. Mai világban ez akkora gond lenne, hogy máris valami bélyeget kell rárakni? Nem lehet simán csak introvertált? Félreértés ne essék, persze megérteném, ha nem azt látnám, hogy az összes auti tünet/jel abszolút nem illik rá, pedig már millió auti tesztet végigrágtam. Nektek milyen tapasztalatotok van ezen a téren? Aki auti, otthon is az?

tegnap 17:54
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
26%

hát a mai világban ezt már neked kell eldönteni, én is ilyen voltam kicsinek, és épp akkor kezdett divatba jönni ez a különleges nevelési igény, anyámat ovitól általánosig végig cseszegették, hogy vigyen kivizsgálni, mert csöndes, elvan magában, szégyenlős, stb...

anyám meg sarkára állt és eltökélte hogy csakazértis ép gyermeke lesz, úgyhogy nem volt szakszolgálat és pszichológus és tutujgatás és felmentések és kifogások hada, megtanultam udvarias, kulturált ember módjára viselkedni, figyelembe venni, hogy mások is vannak a földön és nem én vagyok a világ közepe, és hogy teljesen felesleges fába szorult féreg módjára üvölteni, attól még nem szalad össze a társadalom, hogy mindent átvariáljon a kedvemért.

ha a könnyebb utat választod, akkor vidd el kivizsgálásra és szerezz neki autistás papírt, akkor itt és most be is fejezheted a nevelését. vagy felnevelheted emberré tisztességgel, és akkor nem fogja őt utálni az egész világ, amikor már nem leszel mellette hogy kiszolgált az összes kis belenevlet hisztijét.

tegnap 20:48
 12/16 anonim ***** válasza:
59%
Egy biztos ami biztos,hogy nem mindenki autista meg adhd-s aki ilyen diagnózist kapott.
tegnap 21:31
 13/16 anonim ***** válasza:
35%
Nagyon sok gyerekre rafogjak hogy beteg! Az ovononek kellene foglalkozni egy picit a gyerkoccel hogy oldodjon, ehelyett rakaszt egy betegseget ezzel le van tudva, nem kell vele szendvedni.
tegnap 22:44
 14/16 anonim ***** válasza:

Az autizmus agyi működési zavar, eltérés,kinek hogy tetszik. Nem kapcsol ki/be.

A gyerek tudja visszafogni vagy kiereszteni a viselkedési jellemzőit. De ez nagyon sokmindentől függ.

tegnap 23:40
 15/16 anonim ***** válasza:
100%

Amit a #11 ír, hogy ha papírt szerzel neki az egy nevelés alóli felmentés, egy tipikus tévhit.

Két dologra jó a diagnózis. Egyrészt megérted végre, hogy a te háromszor akkora erőfeszítésed, amit a gyerek nevelésébe fektettél, miért hozott töredék eredményt más szülők gyerekéhez képest. Egyúttal kiderül hogy továbbra is sokkal több energiát kell a gyerekedbe fektetni, és továbbra is meg fogod kapni a #11-féléktől hogy csak neveletlen.

Másrészt lesz némi infó arról, hogy milyen célzott fejlesztésre, segítségre van szüksége a gyerekednek.

ma 00:21
 16/16 anonim ***** válasza:
70%

9esnek

"Mindkettő megtanulja a szabályokat, csak autik kicsit nehezebben. Kérem, köszönöm, köszönünk előre, reggel, délben, este, nem vesszük el más játékát, megcsináljuk a feladatot, amit mondanak, akkor és azt csináljuk, amit mondanak, hagyjuk a másikat is választani játéknál, nem szólunk be másnak, megdicsérjük a másikat, osztozunk, kivárjuk a sorunkat meg ilyesmi."

Az autistáknak pont gyengeségük a szabálykövetés, mert:

-nem képesek önmagukat megfelelően szabályozni hozzá

-szociális helyzetekben nem ismerik fel olyan könnyen, mikor melyik szabályt kellene alkalmazni

-alapvetően nehezen tanulnak társasági szabályokat

-sokkal többször szoronganak, ami miatt nem merik betartani pl a köszönős, ránézős, mosolygós szabályt

-azt a szabályt tartják be, amit igazságosnak éreznek. Ha nem érzik igazságosnak a bocsánatkérést, mert nem érzik át a tettük súlyát és nincs miatta bűntudatuk, nem fogják betartani

-nem tudnak elvonatkoztatni attól, hogy vannak kivételek, ezért gyakran lázadnak az egész szabályrendszer ellen

-könnyen kibuknak társaságban bármitől, olyankor szintén nem tartják be a szabályt

-sokan nem is értik meg a szabályokat még képekkel sem feltétlen, ép értelem mellett..

Pont azért nehéz nekik közösségben létezni, túl sok dologra kell figyelni, sok dologgal nem értenek egyet és ja, rohadtul nem tartják be a szabályokat.. sokkal, de sokkal tovább tanulják, mire rutinná válik, mint egy átlagos gyerek, de mindkettő ugyanaz tanulási folyamat, csak az autista nehezen tanul.

Szerintem neked nincs közöd autistákhoz. Próbáltad már mondani, hogy az a szabály, hogy mindenki csendben van, figyel a másikra, köszön, ránéz, bocsánatot kér, kivárja a sorát a sorban.. fú, esélyed nincs, ezért is ér az oktatási rendszerben 3 gyereket, mert annyira nehezen tanul viselkedési, társadalmi szabályokat, sokáig tart megértenie, felismerni mikor kell használni és megvalósítania azokat, és ha nem tartja igazságosnak, kisebb eséllyel tartja be, mint egy átlagos gyerek.

Önmérsékletre, önszabályozásra kevésbé képes másoknál, rossz a felfogó képessége is(bizonyos helyzetekben) ettől fogyatékosság.

NEM FOGJA TUDNI olyan gyorsan megtanulni a szabályokat, mint egy normális gyerek, olyan, mint egy diszkalkuliás, aki nagyon sok segítséggel többször annyi idő alatt lesz csak képes hozni egy átlag, vagy az alatti szintet viselkedésre.

Egy átlagos gyereknek rutin a szabályok betartása ovira, egy ép értelmű auti kb 2-3 év lemaradásban van ilyen téren, és felnőttként is lemaradásban lesz egy kicsivel mindig. Lehet, hogy ahogy telik az idő, csak egy leheletnyivel, és lehet, hogy "butább" normálisokhoz képest fel sem tűnik, de az értelmi szintjéhez képest egy kicsit mindig le lesz maradva a szabályok felismerésében, felidézésében, betartásában, mikor másnak már régen rutin lesz.. Te tudsz keveset autistákról.. én eleget;)

ma 06:48
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!