Hogy lehet kikerülni a rengeteg nasit az oviban? Ne kapjon annyi mindent, amiket a szülők a behordanak?
Rengetegszer látom és olvasom is, mindig ünnepelnek valamit, szülinap névnap, cukros uzsi vagy reggeli. Mellette a rengeteg gagyi cucc amit a szülők bevisznek.
Fiam most lesz kiscsoportos, de nem kapott még cukros dolgot. Amit lehet gyümölccsel készítek, nincs semmi nasi a boltokból. Csoki süti chips semmi. Hízékonyak vagyunk, nagyon figyelek rá mit is eszünk. Ez a fiamra is nagyon igaz, mert pocakosodik, jó evő is.
19-es vagyok. Ne haragudj kedves 20-as, de ezt most nem értem... Ha több ünnepelt van, mondjuk három (volt már rá példa) és mindegyik kétfélét hoz, az már hatféle nasi. Nyilván nem engedem meg, hogy betömjék mindet egyszerre.
"....ha kitennéd, de nem ennének meg egyszerre mindent, be kellene osztani..." Fejtsd ki kérlek, hogyan kivitelezzem ezt a csoportban. Az ünnepelt szokta kínálni, amit hozott. Hogyan értessem meg egy háromévessel (vagy fiatalabbal, mert olyan is van), hogy tessék itt van, de nem eheted meg mindet. Akkor mennyit ehet? Örülök, ha megjegyzi, hogy vegyél a kekszből kettőt. Kiteszem a tányérra, aztán ha marad, csak nézze? "Az a hat keksz megmaradt, de nem esszük meg, mert az túl sok lenne, ezért otthagyjuk az asztalon..." Vagy hogyan kéne? Nem beszélve arról, hogy van aki azt sem érti, hogy nincs több/elfogyott (mutatom az üres csomagolást), és sír, hogy ő még kér. Az megint nem működik, hogy rájuk bízom, osszák be, muszáj mondanom valamit, mennyit szabad venni. Egy nagycsoportos már megérti, hogy ha valaki többet eszik belőle, akkor előfordulhat, hogy a másiknak nem jut. De - ismétlem magam - egy kiscsoportos valószínűleg nem. Ha mogyorókrémes kalács az uzsonna, mindig el kell mondanom, hogy egy szelet jut mindenkinek (ennyit küldenek), mert volt olyan, aki villámgyorsan megevett kettőt, a másiknak meg nem jutott.
Ha marad finomság, de nem ehetik meg, akkor mit csináljak vele? "Be kellene osztani" - épp azt teszem. Tudják a gyerekek, hogy a mértékletesség miatt nem kínálunk többször, nem azért, mert sajnálom tőlük. Otthon nyilván mások a szabályok. Csak egy példa: van három tejszelet a hűtőben (vagy keksz a konyhapulton, akkor látja is...), de nem egészséges egyszerre befalni az összeset, ezért mondjuk csak egyet szabad enni naponta. Egy magas létszámú csoportban ez nem így működik. Több példával próbáltam alátámasztani, hogy kisgyerekeknél ez a felnőtt feladata, általában csak a nagyokra lehet ilyet rábízni (legalábbis nekem ez a tapasztalatom).
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!