Hogy lehet kikerülni a rengeteg nasit az oviban? Ne kapjon annyi mindent, amiket a szülők a behordanak?
Rengetegszer látom és olvasom is, mindig ünnepelnek valamit, szülinap névnap, cukros uzsi vagy reggeli. Mellette a rengeteg gagyi cucc amit a szülők bevisznek.
Fiam most lesz kiscsoportos, de nem kapott még cukros dolgot. Amit lehet gyümölccsel készítek, nincs semmi nasi a boltokból. Csoki süti chips semmi. Hízékonyak vagyunk, nagyon figyelek rá mit is eszünk. Ez a fiamra is nagyon igaz, mert pocakosodik, jó evő is.
Ha számodra ez ennyire fontos, vidd magánba
Mindennek megvan az ára
Óvónő vagyok. Nálunk általában névnap vagy szülinap ünneplésekor szoktak nasit kapni a gyerekek. Mi úgy gondoljuk, ez is egy jó alkalom, hogy mértékletes fogyasztásra neveljük őket: ha többfélét hoznak, nem adjuk oda egyszerre, hanem hagyunk másnapra, vagy akár harmadnapra (lehet ezért tűnik úgy, hogy sokszor nassolnak, pedig csak elosztották). Pár falat jut egy-egy gyereknek, nem mennek a falnak tőle. Én el szoktam mondani a gyerekeknek, hogy nem tilos édességet enni (a cukorbetegség, ételérzékenység nyilván más kategória!), de nem szabad belőle sokat, mert nem tesz jót.
Ha nagy ritkán, mégis hoznak valami finomságot (pl. karácsony előtt szaloncukorral kedveskedett az egyik család), akkor azt mondjuk, hogy a társatok gondolt rátok: nem otthon ette meg egyedül, hanem megosztotta veletek.
Azt viszont nem szeretem, amikor úgy hoznak, "hogy legyen", annak semmi értelme, csodálom, hogy máshol direkt bekérik 😞 Számomra inkább ez egészségtelen, hogy nasit adjak a gyereknek, csak azért mert van, és akkor már miért ne. Főleg így, hogy egy 27-28 fős csoportban minden hónapra jut több névnapos és/vagy szülinapos (pl. van hat decemberi gyerekünk, plusz a névnapok), úgyhogy amit az ünneplésekre hoznak, bőven elég. Évek óta működik a rendszer, ismerik a szülők is, senki nem tette még szóvá, hogy túl sokat nassolnak.
Őszintén szólva, gyümölcsöt sem kérünk soha a szülőktől, mert szerencsére az étkezésekhez kapunk annyit, hogy minden nap, tudnak enni (mese után szoktak, a napirendünk része) Volt, hogy hoztak (felajánlottak) sárgarépát, karalábét (megették nyersen 😁) vagy nyáron dinnyét, mert ilyeneket úgysem kapunk. De ezek egyszeri alkalmak voltak, nem rendszeres bekérés. Sok óvodában farsangkor van nagy eszem-iszom, mindenki viszi a nasikat. Mi fánkkal kedveskedünk, és (amit máskor nem szoktunk) pattogatott kukoricával. Ennyi, bőven elég. Ezt is elfogadták a szülők, a gyerekek is elégedettek.
Az édességeket tekintve: én nem tudnám megtiltani, magamból indulok ki, imádom. De tudom, mennyi az elég, ezt próbálom a gyerekeknek is átadni. Nálatok hogy vélekednek az óvó nénik? Beszéltetek már erről? Az év elején, szülőin is lehetne rászánni pár percet.
19, bocs, de ha szakember vagy, akkor tudhatnád, az nem mérsékletes fogyasztásra nevelés, ha nem adod oda.
Az lenne az, ha kitennéd, de nem ennének meg egyszerre mindent, be kellene osztani...
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!