Mitévő legyek, maradjon bölcsiben vagy menjen szeptembertől oviba a fiam, részletek lejjebb?
Szeretnék véleményt, tanácsot kérni ezügyben, mert nem tudom mitévő legyek. Bocsánat, kicsit hosszú lesz.
A fiam most 2 és fél éves. Másfél hónapja jár bölcsibe, hamar megszokta, beilleszkedett, nem sír. Visszahúzódó természet egy kicsit és néha fél, ha egy másik gyerek túl heves vagy temperamentumos, de mikor megszokja a másikat akkor felszabadult és barátságos, habár többnyire egyedül játszik. Nevetgélős, játékos, puszilgatós, kedves természetű, viszont nem beszél, körülbelül 10-15 szót tud, meg pár állathangot, nem mondja hogy igen vagy nem. Leginkább mutogatással kommunikál, megért mindent amit kérünk tőle, mondunk neki. Voltunk pedagógia szakszolgálatnál, ahol megnézték mire hogy reagál, logikai feladatokat tudja-e, nem találtak nála kognitív zavart (habár mondták hogy még ebben a korban nehéz megállapítani), csak lemaradást a beszédben, így tsmt tornát javasoltak. Hétfőn megyünk az elsőre. Még nem szobatiszta, most szeretném nyáron elkezdeni a biliztetést, nem tudom milyen ütemben fogja megtanulni.
Itt jön az ovis rész. Decemberben lesz 3 éves. Mivel megtudtam, hogy hosszú a várólista oviba és időben kell beadni jelentkezést én is megtettem, de jövő év januárt jelöltem meg kezdési időnek (volt rá lehetőség). Ma személyesen találkoztam az óvoda igazgatójával, de a fiam jelentkezési lapjára szeptember volt írva. Mondtam, hogy én januárt írtam az e-mailben, mert lehet a fiam nem áll még készen az ovira, mivel nem beszél és a szobatisztaság is még csak most lesz aktuális. Az igazgatónő megpróbált rábeszélni a szeptemberi kezdésre, hogy mint anyuka és nagymama mondja, hogy nagyon jót tenne a faimnak a szeptemberi kezdés, jobb mint az évközbeni. Jó hatással van a gyerekre a közösség és a szobatisztaságot is meg tudja tanulni a nyáron. Szerinte ez lenne a helyes döntés. Engem meglepett ez a hozzáállás. Igazából nem teljesen látom át, hogy miért erőltethette, most is ugye közösségben van a fiam. Félek, hogy korai lenne neki, de az is lehet, hogy megszokná könnyen és jobban fejlődne.
Most a hétvégén át kell gondolnom és jövő héten egy hosszabb beszélgetésre hívott az igazgatónő.
Mit gondoltok?
Lányom szeptemberben kezdte az ovit, 3év 6 hónaposan. A szobatisztaság nappalra 3 éves korában alakult ki a szülinapja utáni pár hétben. A beszéddel se állt túl jól. Az első nap az egyik kispajtás megkérdezte az oviban: a te kislányod milyen nyelven beszél? 😃
A bölcsiben sokkal jobban figyelnek rájuk. Én jobban szerettem míg bölcsis volt. Az oviból sokszor kakás bugyival jön haza, mert nem mennek velük ki a wc-re. És magának törli, ahogy tudja.
Szóval szerintem maradjon bölcsibe, amíg lehet.
A lányom dettó ugyanaz, mint a fiad, szintén decemberi születésű.
Nekünk meg se fordult a fejünkben az ovi. Ráér jövőre kezdeni. Nem túl jó móka, ha mindenben ő a legelmaradottabb. Arról nem beszélve, hogy ki garantálja, hogy szeptember 1-ig szobatiszta lesz. Szerintem semmit nem veszítetek/veszítünk + 1 év bölcsivel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!