Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Óvodák » Iskolába menjen,maradjon?Jól...

Iskolába menjen,maradjon?Jól összevesztem tegnap az óvónővel. Hiszen tölti a 6 évet, mennie "kell", de az óvónő inkább ráhúzatná, hogy SNI-s. Hallgassátok meg a történetem.

Figyelt kérdés

Tegnap az oviban jól összevesztem a lányom egyik óvónőjével. A lányom jövő júniusban tölti a 6 évet, tehát 6 évesen és 2 hónaposan kellene iskolába mennie, és ugye az új törvények miatt ez kötelező is. Múlthét kedden kezdődött az ovi, a tegnapi napig összesen 5 napot jártak,előtte csak március elején, tehát fél év kihagyással a koronavírus után. Az óvónö tegnap délután közölte velem, hogy szerinte a gyerekem a nagycsoportos képességfelmérő alapján (amit decemberben kellene csinálniuk!) nem iskolaérett, és marasztaljam még 1 évet, annak ellenére, hogy így a papírjára az kerülne, hogy SNI-is, tehát mindenkor meg lenne bélyegezve. Mondja ezt fél év ovi kihagyás után, 3 nap oviba járás után, ugyanis a 4. napon már megcsináltatták a lányommal ezt a tesztet 25 másik zsongó gyerek mellett. (Zárójel, a március elején csináltatott középsős tesztet 128 %-ot teljesített, még jobbat is, mint ahogy kellene). A lányom 2,5 éves kora óta szobatiszta, rettenetesen önálló, közvetlen, kedves, barátságos, szociálisan teljesen érett, ellenben mozgékony, és az óvónőnek is "csak" annyi baja volt vele, hogy uram bocsáss fél év otthonlét után a gyerekem nem ül meg a fenekén, hanem minden más érdekli, plusz 1-2 matek példát újra kellett vele számoltatni.

(Zárójel megint, az óvónők nem tudják, hogy én tudom, hogy a csoportjukból 10 gyereknek mennie kell, 14-nek maradnia az életkor alapján, és ha nem marasztalnak pár gyereket, akkor összevonják őket egy másik csoporttal, amit ők nagyon nem akarnak).

Természetesen nem az ellen vagyok, hogy a lányomnak nem tenne jót egy 4. év ovi, a problémám azzal van, hogy ez csak úgy történhet meg, ha a papírra ezt a megbélyegző szöveget teszik, ami abszolút nem fedi a valóságot. Én azt gondolom, idén már mindenki 6 évesen kezdi az iskolát, mindenkinek sokkal, de sokkal nehezebb lesz, nem csak nekünk, a mínusz egy év miatt, és a vírus miatti kihagyás miatt is. Emellett minden gyereknek mások a képességei, és csak azért, mert az én gyerekem kicsit mozgékonyabb, vagy nem rajzolt 3 évesen úgy, mint Picasso, attól még nem más. Rettentően önálló, talpraesett, barátkozó típus, egyébiránt második gyerek. (Zárójel harmadjára is, tudom, miről beszélek, van egy bátyja, aki 7,5 évesen kezdte most az iskolát szintén 6 meg 7 évesekkel, és egyáltalán nincs az elején katonás rend az osztályteremben, hanem megvan egy bizonyos átmenet az ovi és a suli között, vagyis hagyják őket pihenni, elvonulhatnak hátra ledőlni babzsákfotelbe, és most még csupán rajzolgatnak, színeznek. Mindezt teszik egy neves, elit iskolában.)

Én leginkább azon vagyok felháborodva, hogy 3 nap oviba járás után ezt így nagy bőszen kijelentik, fél év teljes ovi kihagyás után, továbbá nem szeertném megbélyegezni a gyermekem egy életre.

Ti ezt hogy látjátok?

Kérlek, ne azt írjátok, hogy ti örülnétek, hogy marasztalják a tieteket, ennek a helyzetnek a függvényében szeretnék kommentekkel találkozni. Előre is köszönöm.

2020. szept. 8. 11:22
1 2 3
 21/23 anonim ***** válasza:
100%

Ez az egész tökmindegy amit írsz, mivel tavaly óta csak a szülő kérvényezheti az OH-n keresztül h maradjon a gyerek oviban. Ha nem kérvényezed megy automatikusan és kész. Óvónők egyedül nem tudják visszatartani.

Az viszont nem igaz h SNIs lesz ha mégis maradnia kell az oviban!

2020. szept. 8. 22:32
 22/23 anonim ***** válasza:
100%

Ez úgy hülyeség ahogy van. Nem csak Sni-s gyerek maradhat vissza. Szakszolgalatnál megvizsgálják ha az OH a kérelem alapján indokoltnak találja és megkaphatja az egy évet úgy is hogy nem kap Sni kódot. De nem is értem miért parázol. Neked kell kérvényezni ha iskolában akarod tartani, semmi köze ehhez az óvónőnek. Kicsit érdemes lenne utánanézned ezeknek.

Viszont ha a gyereknek tényleg vannak problémái akkor lehet érdemes lenne átgondolni hogy maradjon. Januárban kell kérvényezni addig fogjátok látni. Az én gyerekem hiper, sni-s és decemberben lesz 6. Ügyes persze, de nem bír huzamosabb ideig megülni a fenekén, figyelemzavar is van, nehezen koncentrál hosszú ideig és hát suliban meg ezek alapkövetelmények, szóval katasztrófa lenne neki még a suli, hiába beszél jól és ügyes, remélem megkapja majd az egy évet. Ne pánikoljatok meg veszekedjetek az ovival, hanem a megoldást keressétek. Vannak szuper fejlesztések is amik ezen segíthetnének addig.

2020. szept. 9. 07:53
 23/23 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat, különösen a 20-asét, részletesen kifejtve. Kivétel nélkül mindenkinek ment a zöld kéz :)
2020. szept. 9. 08:07
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!