Elítéled a gyerekbántalmazókat?
Most NE keverjük össze a gyerekbántalmazást azzal, amikor a szülő egyszer az életben rácsap egyet a gyereke fenekére, amikor az éppen életveszélybe sodorta magát. Ide tartozik az is, amikor a szülő rácsap egy aprót a sokadik felszólítás ellenére is a konnektorba nyúlkáló gyerekre, úgy, hogy az nem is fáj a gyereknek, csak megérti, hogy ezt nem szabad. Ez nem káros a gyereknek, mert a szülő a testi épségét/életét óvja meg egyetlen kisebb ütéssel.
A gyerekbántalmazás az, amikor a szülő félelemben tartja a gyerekét, aki emiatt szorong, és minden hirtelen mozdulatra összerezzen, mert várja az esetleges ütést. Elítéled ezt?
Ez a kulcsszo. Hogy nem mérlegel. Alap ösztönök jönnek fel. Ami evtizedek ota be vannak epülve, kövesedve.
A gyerekkori éne is mindenkiben benne van. Nem lehet eldobni csak ugy natur. Egy életet is meghataroz. Lasd az aldozattipusuaknal. Vagy sorolhatnam a gyilkosokat, bűnözőket is stb nem maguktol vàltak azzá. Ezek a folyamatok már a bűncselekmeny előtt joval korábban elindulnak.
De en arrol irtam hogy mindkettonek ugyanaz a gyökere.
A gyerek feltetlen hisz a szuleinek. Nem biràl, nincs itelokepessege. Elhiszi hogy a kezere joggal csaptak, es azt is elhiszi hogy a szeretet fáj.
Halalra kinzott kisgyerek naploja valahol a neten. A szuleiről egy rossz szava nem volt egyszersem, meg volt győződve arrol hogy ő a hibas azert kap. Utolso bejegyzése volt az is, hogy most nagyon jo leszek, mindent megteszek, megint kinozták es utolso szavak: most tényleg nagyon elrontottam vmit.
Felnove is ahogy a kozelfogadott kezrecsapast helyesnek tartjuk, ugy a bantalmazo is a verést amit ad es kapott anno.
Az már jo jel ha intelligens annyira hogy lelkiismeretfurdalasa lesz egyaltalan
Utolso!
Hol lehet elolvasni ezt a naplot szegenyrol?
# 13: Érteni vélem, ami írsz, de valószínűleg nem voltál még olyan helyzetben, hogy a gyereked életveszélyben volt, vagy abban a tudatban voltál, hogy életveszélyben van. (Én már voltam, nem megszüntethető helyzetben, de voltam... olyankor az egész világ megszűnik!)
Ha a közvetlen életveszély elhárítása a tét, akkor én azt mondom, hogy igenis helye van az ösztönös viselkedésnek. Akkor és csak akkor. Még ha azzal urambocsá sérülést okozunk is a gyereknek, mert az a kisebbik rossz.
A büntető/nevelő célzatú verés esetében azonban a kisebbik rossz az, hogy a gyerek nem fogad szót, vagy oda a szülői tekintély, és ez bőven vállalható - szerintem. Nem vagyok tökéletes szülő, egyetlen egyszer megütöttem a gyerekem, és igen, ösztönből tettem, de a másodperc törtrésze alatt tudatosult bennem, hogy mi és miért történt és akkor megfogadtam, hogy soha többet. Ezt be is tartottam azóta is (12 éves a gyerekem). A saját sérüléseimet pedig pszichológus segítségével dolgoztam fel, mert voltak bőven. És egy több éves terápia után írom azt, hogy veszélyhelyzetben nem kizárt, hogy képes lennék a gyerekemet megütni/megrángatni, vagy bármi más módon fájdalmat okozni neki. De szigorúan csak veszélyhelyzetben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!