Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Mitől ennyire elkényeztetettek?

Mitől ennyire elkényeztetettek?

Figyelt kérdés

Szép napot! Elsősorban anyukák válaszára lennék kíváncsi, de bárki írhat személyes tapasztalatokat.

Én egy kisebb városban nőttem fel, ám pár éve beköltöztünk egy nagyvárosba. Azóta egyre többször figyeltem meg a házunk előtt lévő gyerekeket, és kíváncsivá tett néhány dolog.

A házunk előtt lévő játszótéren a gyerekek (egészen kicsik, talán óvodások) mindig egyedül vannak. Szülőket sosem látok a közelben. A gyerekek reggeltől estig visítoznak és ordibálnak. Emlékszem, hogy engem kiskoromban sosem engedtek el egyedül, mindig volt kíséretem. Ha nagyon visongtunk ránkszóltak, hogy legyünk halkabbak, mert zavarjuk a szomszédságot. A szomszéd nénit akinek éjszakai műszak volt, vagy bárki mást.

Itt viszont a kisgyerekek minden féle kíséret nélkül egyedül vannak, és olyan hangerővel ordítoznak, mintha pár centire mellőlem épp kínozná őket valaki.

De ez nem csak a játszótéren van így. Bevásárló központban, orvosi rendelőben, sőt, még könyvtárban is ha anyuka/apuka a kisgyermekével érkezik, a gyerek random rákezd (nem sírni) visongani, kurjongatni, szaladgálni. A szülők pedig egyáltalán nem szólnak rá.

Értem én, hogy gyermek, élvezze az életet, de nem túlzás ez egy kicsit? Ha ilyen kis korban nincs megmondva nekik, hogy nyilvános helyen ne viselkedjenek úgy, mint egy őrült, akkor mi lesz velük nagyobb korukba? Vagy pont emiatt a viselkedés miatt tartanak ott a mai fiatalok, ahol? Fegyelmezetlenek, erőszakosak, akaratosak, tiszteletlenek.

A mai szülők nem gondolkoztak még el azon, hogy néha neveljék is csak a gyereküket, ne csak a telefont nyomkodják a kezükben?

Nem egyszer láttam már, hogy anyuka nyomkodja a telefont, a gyerek pedig a járnád, úttesten rohangál egyedül körülötte.

Normális ez és én vagyok ennyire maradi? Vagy ez a városi nép tényleg ennyire nem ért a gyerekneveléshez, és csak megcsinálni volt könnyű, nevelni már nem tudnak?

2018. okt. 30. 16:18
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
96%

Mi kertvárosban lakunk 24 ezer lakos.

A jatszó egy körforgalom mellett can, részben elkerítve de még így sem láttam soha 8 éven aluli gyereket kíséret nélkül.

És úgy látszik túl jó helyen lakom, de a c...nyokat leszámítva mindenki rászól a boltba a gserekre hogy viselkedjen (de általában egy ovis esetében szükség sincs erre...)

A játszótéri kiabálásról annyit, hogy én megengedem hogy ott zajongjanak. Csondbe kell lenniuknotthon a szomszedok miatt...a kertben a szomszedok miatt....az ovodaban...a buszon...a boltban...könyörgöm a játszón hadd legyenek gyerekek! Előtte persze meggyőzödöm nem alszik e a kozelben babakocsiban kisbaba, abban az esetben természetesen rászólok. De csak azért nem fogom a játszón korlátozni mert 50 méterrel odébb van egy kocsma meg egy kávézó...aki a játszó mellé költözik, nyilván tudja hogy mire számítson

2018. okt. 30. 20:39
 12/15 anonim ***** válasza:
100%
ovis gyerekek melett biztos van nagyobb tesvér vagy szülö ,felügyelett nélkül még nem látam ilyet,visitani,miért ne visitson,játszon,egy játszotéren.
2018. okt. 31. 07:01
 13/15 anonim ***** válasza:
0%

Ezt én se értem, miért ne lehetne egyedül kiengedni a gyerekeket. Anno minket is egyedül kiengedtek, vigyáztunk a kisebbekre és ennyi. Hazamentünk amikor kigyulladtak a lámpák.

Hangoskodni mi is hangoskodtunk, de nem visítoztunk mint a fába szorult féreg. Ezt a prolémádat megértem, a mostani kölykök tényleg szörnyen neveletlenek. Köszönni se tudnak. De ez a szüleik hibája. 26/N

2018. okt. 31. 09:44
 14/15 anonim ***** válasza:
Felügyelet nélkül a játszón: ezt én sem értem. Nem lehet, hogy a szülők a padon ültek? ESetleg a kisebb gyerekkel a homokozó szélén? 10 éves kor alatt nem nagyon engedi senki egyedül a gyerekét a játszóra. Maximum előfordul, hogy óvoda, iskola után egy szülő visz játszóra 4-5 kis barátot. A másik: ha van olyan hely, ahol a gyerek joggal visíthat, az legyen a játszótér, vagy óvoda udvara. Viszont: a boltban, bevásárlóközpontban rohangáló, üvöltöző, visítozó gyerekek nekem is nagyon zavaróak! soha nem engedném el rohangálni a gyerekemet egy boltban vagy bevásárlóközpontban, de én is sok kisebb nagyobb lurkót látok, ott bóklásznak a polcok között, mindennapos, hogy elkeverednek, anyuka három sornyi polccal arrébb. Ezt én sem értem, mert veszélyes. A visítozás pedig tömegközlekedésen, boltban, rendelőben, stb. igenis zavaró, és minden normális szülő rászól a gyerekére, megnyugtatja. Persze a csecsemőknél más a helyzet, 2 év fölöttiekről beszélek.
2018. okt. 31. 19:20
 15/15 anonim ***** válasza:

Hát én falun nőttem fel, de nálunk pont fordítva volt: már egész kicsi (kb 4-5) éves koromtól elmehettem egyedül a közeli játszótérre, és elsős koromtól egyedül jártam iskolába. A falu szélén laktunk, ahol alig volt forgalom, és mki ismert mkit, az utcában így kb semmilyen veszélyt nem jelenetett kinn lenni. Amint tudtunk olvasni, a boltba is elmentünk, az anyuka által írt bevásárlólistával, teljesen egyedül.

Én pont azon csodálkoztam mindig, hogy az unokatesóm, aki városi gyerek volt, mindig mondta, hogy őt sehová sem engedik egyedül, sem iskolába, sem játszótérre, de még ha elmegy egy barátjához, oda is mindig kísérték és érte mentek.

Ennyire megváltozott volna a világ?

2018. nov. 6. 18:16
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!