Miben hozhat döntéseket kisgyermeked? Lehet nem jol csinálom?
Láttam egy videot igaz a gyermekbántalmazásról (testi, lelki)és benne van a lelkiismeretfurdalás-, bűntudat keltés is, önállosodási törekvések akadályozása, kiabálás, stb. Igy elgondolkodtam magamon, mert én gyakran mondom pl azt, ha nem akarsz fogat mosni, rendben, éjszaka jönnek furni a fognyűvő manók, te tudod, vagy vitaminbevételnél kiabáltam.
Javarészt a nagy önállósodással szinte mindig csak tiltást okoz, pl elrohanna az utcán (mondhatni elszökne), vagy elzárja a főcsapot miközben mos a gép, vagy csokit akar megszerezni a polcrol, stb de kompromisszumokat is kötök vele, pl evés után kaphat csokit
Elkezdtem keresni mik azok amiben hagyok neki szabad döntéseket, kipróbálhatja magát, nőhet az önálló döntéshozatali kedve, önbizalma, és alig találok.
Persze pl hagyom néha hogy maga válasszon ruhát, de az nem hatékony azaz továbbra is mint egy kisbabát, abba öltöztetem amibe akarom.
Milyen kihívások elé tudnék egy kis ovist állítani amitől érezhetné azt, hogy igen, ezt én akartam, elértem, győztem?
Jelenleg még a boltban is szépen visszateszi a polcra a játékokat, dachiszti nem is volt jellemző, itthon néha viszont feltételekkel (zsarolással)pakol el, pl akkor megyünk kirándulni csak ha összepakolt.
Ezek szerint akkor én kb teljesen mindent rosszul csinálhatok?
Csak mert én eléggé önállotlan tipus lettem, anya minket félelemben tartva agresszíven nevelt, én ezt ugyan nem adom elő, nem tartom terrorban, partnerként is kezelem, éreztetem hogy fontos nekem amiket mond, meghallgatom, ha bajt okoz, gyakran tanitom, hogy a helyes az ha kijavitjuk a hibánkat (pl eláztatta a fürdőt direkt vizet kiöntve, együtt törlünk fel), de sokszor ki is borulok pl amikor elzárja a főcsapot és lelkileg is rombolhatom olyankor pl olyan kérdésekkel hogy miért akar nekem fájdalmat okozni szándékkal?
A video szerint a gyermek jelzi ha nem boldog igy akár szavak nélkül. Mindig mondom ha mérges, inkább mondja, beszéljük meg ahelyett hogy kárt okozna, de attol még mindig nem kopott ki belőle ez a nonverbális kommunikácio.
Mégis hogyan érhetném el azt hogy hozzon helyes döntéseket, bátran probálja ki magát, stb?
Miben???
Már hogyne lenne az életben jutalmazó rendszer. Csak nem matricát meg piros pontot kapsz. Ja jól tanulsz, felvesznek ah egyetemre. Ha jól diplomázol, jó munkád lesz. Ha jó munkád lesz, jolmkeresel, stb.
A manipulacio meg jó dolog, a nevelés része. Egy kisgyereket máshogy nem lehet. Ez is csak akkor rossz, ha túlzásba viszik. A segíts anyának, mert fáradt, egyedül nehéz megcsinálni,ketten könnyebb messze nem ugyanaz, mint a soha semmit nem csinálsz, csak élősködsz, ebbe fogok belerokkani
asszertiv kommunikácio
ha elrohan nem azt mond h nem szabad és kiabálsz vele
hanem mond h szomoru vagy h kértél valamit de nem csinálja meg és h ez rá nézve veszélyes dolog pici még nem látják az autosok eluthetik, de ha szépen melletted megy akkor biztos oda értek időben a játszotérre és sokkal többel rohangálhat majd
adj neki döntési lehetőséget
pl melyik pólót szeretnéd felvenni a pirosat vagy a kéket
ugye fel tudod ügyesen venni a harisnyát? akkor tessék probáld meg, szolj ha segitsek
adj neki idot a probálkozásra
ne allitsd kihivás elé !!! a gyerekkor nem veseny !!!!
egyszerüen adj neki több lehetőpséget h önnállóbb legyen
ha elront valamit biztasd h legközelebb sikerülni fog
ebben a korban még a kommunikácio náluk együtt jár a azzal h nem képesek verbálisan kifejezni magukat a testbeszédére figyelj inkább.
fontos mindig mond el az ö szintjén h amit csinált mit okozhat
pl nem mosssa ki a gép a kedvenc pólóját, vizes koszos büdös lesz mindig közöl vele h milyen lelki állapotban vagy
most szomorú dühös mert elzárta a főcsapot
most boldog mert sikerült neki felvennie a harisnyát ...
nekem ezek beválltak...
példák:
hazimunkába segitsen ezeregy dologban tudnak már : teregetés főzés mosás takaritás ...
választási lehetőségek: válasszon ruhát boltot (aldi vagy lidl :D ) játszóteret
adj neki feladatokat : válassza szét a ruhákat mosás előtt, teritsen meg, olyan dolgot amit megtud csináűlni ha akar
Nálunk vannak szabályok pl nem rohan el az úton, fognia kell a kezem, fogat kell monsni, időjárásnak megfelelően felöltözni, nem eszünk ebéd előtt csokit, bekötjük a biztonsági övet. Ezekben nincs alternativa, ezek a testi épségét, egészségét védik.
Amiben szabad kezet kap pl: vacsira milyen zöldséget kér, vagy mit szeretne vacsizni (itt adok választási lehetőséget, különben a túrórudi nyerne :), mondjuk virsli vagy szendvics vagy ebéd maradék, a boltban nàlunk az a szabály, higy egy valamit választhat (innivaló, pez, nyalóka, guru, dörmi, chips, ilyenek, csak annyira kontrollálom, hogy mondjuk olyan 200 ft-ból jöjjön ki, nem engedem minden nap a kindertojást). Mit szeretne játszani.
Zsarolni nem szoktam, fenyegetni sem, főleg nem fognyűvőkkel. Van egy 9 évesem és egy 3 évesem.
Ő nem tudja hogy kárt okoz, egész addig, amíg el nem magyarázod neki. Addig csak kíváncsi. Azt pedig nem szabad letörni, a tapasztalatokból tanul. Inkább kontrollálni kell, az épsége érdekében (forró teát azért ne próbálja meginni, de meg lehet mutatni, hogy a bögre is forró, óvatosan hozzáérni).
"itthon néha viszont feltételekkel (zsarolással)pakol el, pl akkor megyünk kirándulni csak ha összepakolt"
Neked a normalis kozos egyutteles feltetelei egyenloek a zsarolassal??? Jezusom. Tudod azert valamivel el kell erni, hogy tiszteljen teged es a kereseidet, az meg neveles es bizonyos foku szigor nelkul nem fog menni. Szerintem pont azert lesz elkenyeztetett, bizonytalan ember, mert te ennyire ragorcsolsz az egesz nevelesre. Kicsit engedj teret az osztoneidnek es elettapasztalatodnak is. Ha valamire ugy erzed, hogy ugy helyes ahogy csinalod, akkor ne keress hulye videokat hogy sajat magadat meghazudtold. Ha epp letjogosultsaga volt egy kiabalasnak, ha te ezt felnottkent, az anyjakent igy lattad jonak, akkor ugy is volt jo! Nehogy mar sajat magad vagy barki elott magyarazkodnod kelljen ilyen dolgokert.
Az h hogyan hozzon helyes donteseket es probalja ki magat minel tobb dologban...komolyan, mintha valami motivacios guru facebook postjat olvasnam felnottek szamara! Pici gyerekrol beszelunk, nem idoszeru ilyenekrol beszelni. Egyelore legyen normalis napirendje, tanuljon meg viselkedni. Nekem ugy tunik h te ezt a neveles dolgot at akarod ugrani, le akarod tudni. Mintha azt varnad h par jotanacstol majd onallobb lesz, helyes donteseket hoz aztan rogton meguszod a fegyelmezes reszt. Ez nem igy lesz, keszulj fel...
Akik azt mondják, hogy gáz azt mondani, hogy csak akkor indulunk kirándulni vagy játszótérre, ha összepakoltál, azok mivel érik el, hogy a gyerek pakoljon? Ha azt mondom, hogy pakoljunk össze, hogy szép rend legyen, vagy nehogy rálépjünk a játékokra és elessünk, vagy hogy csak akkor tudunk port törölni vagy megágyazni, ha rend van, akkor a 3,5 éves közli, hogy most nincs kedvem, a kétéves pedig a képembe röhög, és azt mondja, hogy nem. Ha azt mondom, hogy csak akkor megyünk, ha már rend van, szó nélkül összepakolnak.
Mit kellene tenni/mondani ehelyett konkrétan?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!