Ki hogy tanítja a köszönést?
Van az utcában egy tizenév elején járó fiú. Mindig Csókolommal köszönt még a férjemnek is. Láttuk, hogy lehajtja a fejét és zavarban van. Mondtuk neki, hogy a szia köszönés nekünk megfelelő és tegezzen nyugodtan. Azóta mindig jó hangosan sziázik. "Szia, hogy tetszik lenni? "😃
A lényeg, hogy ebből kiindulva arra jutottam, hogy a Csókolom nagyon zavarbaejtő és ciki köszönési forma. Amúgy én is utáltam. Mindig voltak vicces Férfiak akik ilyenkor beszóltak.
Ki hogy\mire tanítja meg köszönni a gyerekét?
Nálunk még a szia vagy integetés. 3 éves. Néha mondja, hogy jónapot de azt akkor, amikor mi is így köszönünk.
A csókolomot sosem hasznátuk, mert igen idióta köszönési mód és legkésöbb kamaszkorban igen kínos is.
Picinek sziát mondtak, késöbb meg jó napot/jó estét kívánok volt, amit tölünk is hallottak és ök is ezt szokták meg.
Eddig még senkinek nem volt ezzel baja, és a gyerekek sem érezték hülyén magukat, ha valakinek köszöntek. (Persze sokan javasolták nekik a tegezést, de ez más kérdés)
A csokolomot gyuloltem en is, tinikorban nagyon ciki volt. Most is az 37 evesen.
Kérdésedre nem tudok válaszolni, mert ahol élünk ott csak "szia" létezik szerencsere!
Felnotteket nem sziaznak a gyerekeim. 9, 15 es 18 evesek.
Idosebbeknek teljesen jo a csokolom.
Nálunk a jó napot kívánok formula megy, de nem is ismerek mást, aki mást tanítana. Csókolást nem oktatok a gyereknek, és az is fontos, hogy jó napot kívánok, nem sima jónapot.
Utánzással tanulnak, és a gyerekekt sziázzák, a felnőtteket napszaknak megfelelően köszöntik.
Utolsó. Pont ez az, hogy utánzással taulnak. Játszótéren pl. mindenki tegeződik maximum az ismeretlen nagyikat magázzuk. Gyerekorvosi rendelőbe szülők sziáznak. Természetesen az orvost magázzuk. Bár a fogorvos kérte, hogy tegezzük. Még én is összezavarodom kinek mikor hogy köszönjünk.
Néha már úgy vagyok vele, hogy mindegy mit mondjunk csak köszönjünk.
Igaz nekem is kicsi gyerekem van, 2 éves. Mindenkinek sziát köszön.
De van egy öcsém. Emlékszem egy esetre mikor az utcánkban élő 30as nőnek 9-10 éves korában nem köszönt, elfordította mindig a fejét. Vidékről van szó, szomszédoltunk, jóban volt mindig is a család. A nő megkérdezte anyukámat, hogy miért haragszik rá a tesóm. Kiderült nem tudta, hogy köszönjön neki. Itt pl. utcabelinek "ciki" jó napotot köszönni, rögtön megszólnak, hogy felvágsz és hasonlók. A csókolom és a szia a megszokott. De szerintem ez a közegtől függ.
7
Nem, ez nem ilyen. Attól, hogy a közeg képtelen viselkedni, attól egy gyereknek még lehet tanítani a gyerek-felnőtt különbségét és a viselkedéskultúrát.
Azt nem értem, hogy ez 10 éve meg 20 éve nem volt probléma, ma meg nehéz?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!