Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Pszichologiailag mi okozhat...

Pszichologiailag mi okozhat gátlásokat kisgyerekben? Pl nem mer csúszdázni

Figyelt kérdés

Környezetemben amiket látok, ill oviban pl gyereknapon, szinte minden gyerek jofornán ész nélkül veti le magát az ugrálovárban magas falrol, vagy szinte egymással versenyezve csúszdáznak, trambulinon még a fenekükre is huppannak direkt, uszodai medencébe fejeseket ugrálnak, sikítozva nevetnek, ellenben gyermekem pl felmászik a hatalmas csúszdára és közli hogy szerinte tul meredek és nem csuszik le, trambulinon kicsiket ugrál, de az olyanon is amin van biztonsági mellény is, illetve imád lovagolni(rendezvényeken) mégis mindig első felülés előtt mérlegel és vonakodva ül fel.

Most nem olyan vàlaszokra lennék kivancsi hogy biztos ilyen tipus, hanem más szemszögből megközelitve mi okozhat ilyen tartást, gátlásokat benne? Balesete nem volt soha ami sokkolta volna

Esetleg nincs önbizalma?vagy nem bizik bennem, nem hisz nekem amikor mondom pl nyugodtan csussz le, elkaplak?

2018. jún. 7. 07:02
1 2 3
 1/25 anonim ***** válasza:
93%
Én felnőtt vagyok, és én sem merek lecsúszni a csúszdán, vagy beugrani a vízbe, pedig tudok úszni. A trambulinra sem mernék ráállni. A fiam azomban bátran veti bele magát mindenbe, én meg csak jajjgatok, sóhajtozok mikor látom miket művel. Nem tudom mitől van ez nálam, gyermekkoromban még simán csúsztam, ugrottam, most már nem merek. Nem emlékszem semmire, hogy történr volna vmi ami gátol ezekben a tevékenységekben.
2018. jún. 7. 07:10
 2/25 anonim ***** válasza:
88%
Nem kell túldramatizálni, egyszerűen fél. Szerintem pont a magasságtól. Nem kell erőltetni és ennyi. Esetleg kérdezd meg tőle, hogy miért nem szeretne lecsúszni.
2018. jún. 7. 07:14
 3/25 anonim ***** válasza:
33%
A gátlásokat Te ülteted el benne. Nem hagyod egyedül játszani, hanem ott állsz mellette, hogy elkapd. Ezért fél. Hagyd, hogy egyedül játsszon. Ha megüti is magát, akkor sem lesz komoly baja, de legalább önfeledten fog játszani.
 4/25 anonim ***** válasza:
81%
Általában a túlféltést szokták okolni ezért, ha nagyon a nyomában voltál, sokszor előre figyelmeztetted ("vigyázz, nehogy..."), vagy a másik, ha példaként te is félsz mondjuk magas helyeken és ezt tudja. De az is lehet, hogy ez most egy ilyen korszak, aztán egy-egy mégis jó élmény miatt vagy kortársi hatásra kinövi, szóval a ilyen max. kisovis gyerekről van szó, én még nem vonnék le hosszú távú következtetést - lehet, hogy 1-2 hónap múlva már szeret csúszdázni, ugrálni vagy magasabbra megy a hintával - csak annyit, hogy óvatosabb típus.
 5/25 anonim ***** válasza:
58%

Nem pszichológiai okokat keresnék mögötte.

Simán okozhatja idegrendszeri éretlenség, egyensúlyzavar... stb.

Egy tsmt terapeuta (gyógytornász) vagy neurológus megmondja.

2018. jún. 7. 07:37
 6/25 anonim ***** válasza:
59%

Mennyi idős?

Mi elvittük tanácsadásra 5 éves lányunkat,mert bár imádott pancsolni az arcára csapodo víztöl félt, merülni sem mert.. semmi okot nem találtunk ami kiválthatta, több uszóedzö és a pszichológus javaslatára nem hagytuk annyiban a dolgot, némi sirás,jo oktato,és motivácio mellett kitartoan vittük uszni, 3. Alkalommal közölte,hogy szeret járni és mára vidáman merül.

A szakember szerint kibillent a vizzel a komfort zonájábol és tölem azt a visszacsatolást kapta,hogy akkor nem kell erőltetni.

Igy azonban,hogy otthagytuk az uszodában a gát megszűnt számára.

A másik pedig a 2 éves 4 hónapos lányom,aki 1 hónapja sírt a trambulin látványától is, egy hónapja pedig napi 1 órát is ugrál benne, játszik..ugy gondolom megérett rá.

Szóval nagyban függ szerintem a korától,illetve a te reakciodtol a dolog

2018. jún. 7. 07:50
 7/25 anonim ***** válasza:
70%
Nem eröltetném a helyedben. Én gyerekként is utáltam a csúszdát, mászókát, görkorit, mindent és most is utálom, szerencsére felnőttként nem elvárás, hogy össze-vissza ugráljon az ember.
2018. jún. 7. 08:24
 8/25 anonim ***** válasza:
83%
Egeszseges veszelyerzet. Addig orulj amig van. Oviban meg van, aztan iskolas korban mar produkalja magat a tobbiek elott es fejjel elore fog csuszni ugyanazon a csuszdan. Illetve a felnottek elfelejtik h egy kisgyereknek egy csuszda, lo hatalmas magassag. Meg jo h merlegel elotte.
2018. jún. 7. 08:42
 9/25 anonim ***** válasza:
89%

Kérdező!

Az egyik legfontosabb feladata a szülőnek: elfogadnia és szeretnie a gyerekét olyannak, amilyen.

Amiket írtál róla, az nem betegség, nem gátlás. Nincs mit meggyógyítani, nincs mit rendbe hozni.

Az én nagyobbik gyerekem is óvodás. Járunk játszótérre, látok más gyerekeket is. Nem igaz, hogy "szinte minden gyerek jofornán ész nélkül veti le magát az ugrálovárban magas falrol .... stb."!

Vannak ilyen gyerekek is, ők feltűnőek. Az én gyerekem sem ilyen. Nagyon életvidám, de meggondolt mozgású. Sokáig ő sem csúszott le a csúszdán és most is inkább hintázni szeret. Trambulinra szerintem sose vittük. Lovon sem ült. Viszont órákig szívesen eljátszik egymagában, fantasztikus szókincse van, rengeteg mesét, verset, éneket tud és szívesen elő is adja azokat. Őneki ezek az erősségei, mi ezekért dicsérjük.

Ne akarj még a játékból, a szórakozásból is elvárást csinálni, mert csak megutáltatod vele! És csak az önbizalmát teszed tönkre azzal, ha azt érezteted vele, hogy valami baj van vele, ha nem akar vagy nem mer lecsúszni a nagy csúszdán, felülni a ló hátára, trambulinon nagyot ugrani stb.

2018. jún. 7. 10:05
 10/25 anonim ***** válasza:
54%

Miért kellene minden gyereknek cukimuki akkor lennie?Minden embert kedvelni?Minden jàtékot szeretnie?

Nekik is van ízlésük,preferenciàjuk,félelmeik.Miért akarjàtok ràjuk erőltetni,amit nem akarnak?!

Gyomorforgató,amikor egy szülő akàr síràs àràn is ràjuk kényszeríti az akaratàt.

Az enyém pl.nem szereti a hintàt.Na bumm.

2018. jún. 7. 10:22
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!